Wijnkoelkast kopen? Welkom op de meest informatieve wijnkoelkast/wijnklimaatkast website van Nederland en België. Deze pagina is niet zozeer gericht op de verkoop van de apparaten maar geven informatie bij het zoeken naar de ideale wijnkoelkast bij u thuis. Door zinvolle informatie te verschaffen gevolgd door beoordelingen over bekende koelers zult u de juiste wijnklimaatkast vinden.

Meer informatie over de wijnkoelkast:

[child-pages sort_column=”post_title”]

wijnkoelkast kopenBijna iedereen bewaart rosé, witte wijn en champagne in de koelkast en rode wijn op kamertemperatuur. Echter, is dit te koud of te warm. Alhoewel de wijn dan nog lekker kan zijn komt de smaak op deze manier niet helemaal tot z’n recht. Ook het bewaren van wijnen in de kelder is niet per se goed. Deze kelder moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het luchtvochtigheidsgehalte, de temperatuur en geur naar behoren zijn.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

De wijnkoelkast maakt zijn naam waar, het zorgt ervoor dat de wijn op juiste temperatuur gekoeld wordt. Deze koelkasten zijn niet per se gemaakt voor het rijpen of warmer maken van de flessen, daar is een wijnklimaatkast meer geschikt voor. De wijnkoelkast zorgt voor de ideale temperatuur die klaar is om te serveren. De meeste wijnkoelers worden aangepast tussen 7°C -18°C. Sommige koelkasten bezitten twee verschillende vakken, eentje voor witte wijn en de ander voor rode wijn. Daarnaast zijn er ook apparaten die op champagne temperatuur kunnen koelen.

Bij het uitzoeken van een koeler moet u weten welke soorten wijnen u wilt bewaren, hoeveelheid benodigde plek, en de locatie in/buiten het huis. Daarnaast is het ook belangrijk dat het design aansluit op uw woonsetting. Voor het design zijn de kleur, omvang en grote van de houders van belang. Daarnaast zijn er ook nog exclusievere wijnkoelers die van blauwe LED verlichting en houten omlijsting zijn voorzien. De meeste hebben een moderne uitstraling, hierbij is meestal gebruik gemaakt van roestvrij staal. Sommige wijnkoelkasten kunnen ook de lades uitschuiven voor extra gebruiksgemak. Mochten de wijnen zeer exclusief zijn of wilt u het op afstand van kinderen/huisdieren hebben, is er meestal ook een mogelijkheid om de koelkast op slot te doen.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Wijnkoelkast kopen

Wijnkoelkast kopen? Allereerste moet u weten wat voor type wijnkoelkast u voor ogen hebt. Het kan dan gaan om een:

Wijnkoelkast met eendelig koelgebied

Wijnkoelkast met eendelig koelgebied

Eendelig koelgebied:
Wijnkoelkasten met een eendelig koelgebied hebben maar een koelgebied en een temperatuurregeling. Voor beginners of mensen die alleen rode, witte wijn of bubbels willen is dit prima om mee te beginnen.

De wijnkoelkast met een eendelig koelgebied is de minst prijzige optie en dus ideaal om mee te beginnen.

 

Tweedelig koelgebied

Tweedelig koelgebied

Tweedelig koelgebied:
Wijnkoelkasten met een tweedelig koelgebied zijn bestemd voor de doelgroep waarbij de wijncollectie uitbreidt en waarbij er twee soorten wijnen geambieerd wordt.

Ingebouwde wijnkoelers:
Wijnkoelkasten die ingebouwd zijn met ander meubilair. Vooral bestemd voor de doelgroep die veel waarde hecht aan design. (Er is verschil tussen ingebouwd en vrijstaand!).

ingebouwde wijnkoelkast

Ingebouwde wijnkoelkast

Het wordt aangeraden om te beginnen met een compact eendelig koelgebied. Deze zijn betaalbaar en geven een goede eerste impressie van de capaciteiten.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Let ook goed op de lades in de wijnkoelkast. Sommige lades zijn eenvoudig in en uit te schuiven. Zo is het ook relevant dat de lades eruit kunnen wanneer extra ruimte voor grotere flessen gecreëerd moet worden. Daarnaast zijn er ook verschillen in lades van plastic, metaal of hout. Zorg ook dat de lades niet te dicht op elkaar zitten, dit voorkomt dat wijnflessen tegen elkaar op botsen bij het openmaken van de wijnkoelkast. Hierbij verschuiven de flessen ook nog en kan dat het sluiten van de koeler blokkeren.

Aangezien de meeste wijnkoelers bedoeld zijn voor binnenshuis, moet de wijnkoelkast zo min mogelijk geluid maken. De meeste wijnkoelkasten zijn geruisloos, wat bovendien ook belangrijk is voor de wijn. Vibratie kunnen namelijk de wijn heen en weer schudden. Maar ook hier zijn meestal vibratiewerende compressors voor geïnstalleerd.

Wijnkoelers zijn niet direct energiebesparend. De temperaturen die ingesteld zijn spelen daar natuurlijk in rol in, maar let ook goed op het verbruik van de koeler. Sommige kleine modellen gebruiken wel twee keer meer energy dan een 18 kub koelkast. Veel modellen beschikken over een digitale temperatuur regeling die bedienbaar is zonder de koeler open te hoeven doen, dit houdt de koelkast ook op temperatuur. Sommige modellen beschikken ook over waterbakjes om de humiditeit op pijl te houden. Dit wordt gebruikt om uitdroging van de etiketten en kurken te voorkomen. Zoals al eerder is aangegeven, de topmodellen beschikken over een geintegreerd slot en getint glas. Dit laatste beschermd tegen UV-licht en interieurverlichting.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

FAQ

Het kiezen van de juiste wijnkoelkast of wijnklimaatkast kan overweldigend zijn door de hoeveelheid merken,opties en features. Daarom is het belangrijk om veelgestelde vragen op deze website te beantwoorden. De veelvoorkomende vragen kunnen onderverdeeld worden in een aantal hoofdstukken.

Een of twee verdiepingen/plateaus

Wat is het verschil tussen één of twee verdiepingen?
Wijnkoelkasten met een verdieping kunnen ook maar een temperatuur hanteren. Prima als er alleen keuze is voor rode of witte wijn. Mocht je beiden soorten willen opbergen zijn twee of meer plateaus (of drie voor champagne bijvoorbeeld) wel handig aangezien je dan verschillende temperaturen kan hanteren.

Kan je andere drank in je wijnkoelkast zetten?
De gemiddelde wijnkoelkast gaat niet lager dan 7°C en is hiermee dan ook niet echt geschikt voor andere dranken.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Thermoelektrisch of compressor gebaseerde wijnkoelers

Wat betekent thermo-elektrisch koelen?
Veel kleine wijnkoelers beschikken over een thermo-elektrische koeling in plaats van de traditionele compressor en koeler. Een thermo-elektrische koeler bevat een koelingsmechanisme dat verbonden is met een keramische tegel ter geleiding van de elektrischiteit.

Wat voor type wijnkoeler moet ik nemen, thermoelektrisch of compressor?
Wanneer je weinig ruimte nodig hebt, is een thermoelektrische koeling beter. Wanneer je een grotere collectie hebt ben je beter uit met een compressor.

Ingebouwde of vrijstaande wijnkoelkast

Wat is het verschil tussen een vrijstaande of ingebouwde wijnkoelkast?
Een vrijstaande wijnkoelkast is ontworpen om los van meubels of aanrecht te staan. Een ingebouwde wijnkoelkast bevat features die de losgekomen warmte aan de voorkant vrij laat.

Wat gebeurt er als ik een vrijstaande wijnkoelkast laat inbouwen?
Een vrijstaande wijnkoelkast is gebouwd om de warmte aan de achterkant vrij te laten. Dit betekent dat in een dergelijke kleine ruimte de hitte nergens naartoe kan waardoor het apparaat oververhit kan raken. Hiermee wordt de temperatuur in de wijnkoelkast te hoog en zullen de wijnen snel bederven. Ook gaat de compressor sneller kapot waardoor de garantie misschien zelfs verloren gaat.

Is het mogelijk om een vrijstaande wijnkoelkast te laten inbouwen?
Dit is mogelijk mits er genoeg ruimte (meestal een aantal centimeters) bij de ventilatie is voor verkoeling.

Verschil tussen wijnkoelkasten en een normale koelkast

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast, koelkast of minibar?
Een wijnkoelkast is ingesteld op een hogere temperatuur omdat wijn op hogere temperatuur bewaard moet worden. Gemiddeld gaat een wijnkoelkast ook niet lager dan 7°C. Een normale koelkast of minibar zijn vergelijkbaar maar zijn meestal niet in bezit van departments, of uitschuifbare departments. Daarnaast zijn wijnkoelkasten voorzien van een UV-beschermende glazen voorkant.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Wijnkoelkast schoonmaken

Een wijnkoelkast schoonmaken doe je als volgt:

  • Zet de koeler uit en haal de inhoud eruit.
  • Maak de binnenkant op een subtiele manier schoon. Gebruik hierbij warm water en/of soda.
  • Maak de houten lades schoon met een stukje kleed.
  • Maak de buitenkant schoon met milde schoonmaakmiddelen.
  • Maak vochtige plekken schoon met een stukje kleed.
  • Zorg ervoor dat elektrische componenten zo min mogelijk in aanraking komen met water of vocht.

Bewaren van wijn

Hoe bewaar je wijn?
Wijn bewaren is een gecompliceerd process waarbij subtiele chemische reacties onder specifieke omstandigheden plaatsvinden. Wanneer deze goed uitgevoerd worden, krijg je een optimaal resultaat. Deze omstandigheden vereisen een constante temperatuur van ongeveer 12 of 13°C, en een vochtigheidsgehalte van rond de 70% en bescherming tegen fel licht. Zelfs kortstondige temperatuurwisselingen kunnen het proces dermate verslechteren omdat er direct slechte chemische reacties optreden in de wijnfles. Normaliter is een wijnkelder of wijnkoelkast de ideale omgeving.

Kan je wijn laten rijpen in een wijnkoelkast?
Om te beginnen moet er een onderscheid gemaakt worden tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast. Een wijnkoelkast is meer geschikt voor wijn op kortere periodes zodat je temperatuur precies ingesteld kan worden op de drinktemperatuur. De wijnklimaatkast is geschikt voor meerdere wijnen waaronder witte wijn, rosé en rode wijn. Deze kast heeft namelijk verschillende zones. Deze wijnklimaatkast heeft meestal ook een zone waar je rode wijn kan laten rijpen.

Kan je een wijnkoelkast buiten zetten?
Er zijn speciale wijnkoelkasten die ook geschikt zijn voor buiten.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Rode wijn temperatuur…
Rode wijn kan verdeeld worden onder; krachtige en robuuste wijn (16 t/m 18°C), volle rode wijn (16 t/m 18°C), frisse en fruitige rode wijn, (14 t/m 16°C).

Witte wijn temperatuur…
Witte wijn kan verdeeld worden onder; Rosé (8 t/m 10°C), droge witte wijn, fruitig/licht (8 t/m 10°C), volle smaak (10 t/m 12°C) en champagne of bruisende wijn (8 t/m 10°C).