Op het internet wordt bijna geen informatie gegeven over het inbouwen van een wijnkoelkast. De meeste mensen worden verwezen naar webshops of bedrijven die het hele project voor u regelen tegen forse bedragen. Daarom geven wij in dit artikel informatie over het bouwen van een ingebouwde wijnkoelkast voor mensen met een klein budget.

Wijnkoelkast inbouwVoordat je bezig bent met hoe de wijnruimte eruit moet zien, moet u eerst op een rijtje zetten hoeveel hoe wilt en kan besteden. Veel wijnkoelsystemen zijn duur. ze variëren vaak van tussen de €300,- tot wel een aantal duizend euro. Daarnaast moet de wijnruimte geïsoleerde deuren hebben die ook rond de €500,- kosten en voeg daar nog een aantal honderd euro aan toe voor overige kosten.

Stap 2 is het bepalen van de hoeveelheid wijn u wilt opslaan. Let hierbij op dat in bulk hoeveelheden de prijzen aanzienlijk lager zijn. Bij ongeveer 15 kisten wijn zult u de komende maanden wel even zoet zijn. Mocht u veel verschillende soorten wijnen hebben zult u ook rekening moeten houden welke temperaturen juist zijn voor de opgeslagen wijnen.

De meeste wijnwebsites zeggen dat de wijnen op een constante temperatuur van ongeveer 15 graden Celsius moeten liggen. Deze temperatuur is meestal beter voor wijnen die jaren blijven liggen. Wat veel mensen willen weten is hoe je het beste wijn kan bewaren op korte termijn. Hiervoor hebben we onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn als volgt. Vermijd constante blootstelling aan UV licht, zorg dat de temperaturen niet continu veranderen en let op de luchtvochtigheid van de wijnkoelkast/wijnklimaatkast of wijnkelder.  Bij een ingebouwde wijnkoelkast is het vrij eenvoudig om UV licht te vermijden, bij de aankoop van een speciale wijnkoelkast moet u sowieso UV werend glas hebben.

Bij een ingebouwde wijnklimaatkast is het dus belangrijk om niet continu de deuren te openen aangezien de temperatuur dan gaat fluctueren. Let ook op dat in de nacht het huis niet teveel afkoelt. Afhankelijk van waar u woont, moet u ook rekening houden met de seizoenen. Ten slotte, maakt u zich niet te druk over kleine temperatuur verschillen.

De luchtvochtigheid is ook belangrijk. Zorg dat u een goed systeem hebt om de luchtvochtigheid in de ruimte te hebben. Dit zorgt namelijk dat de kurk niet uitdroogt en de etiketten goed blijven. Als laatste, mocht u ooit van gedachte veranderen, bijvoorbeeld de ruimte voor een kledingkast te gebruiken, zorg dan dat u niet rigoureuse aanpassingen hoeft te verrichten.