Apple HomeKit is hét protocol van Apple voor smart living. Maar welke apparaten die HomeKit-compatible zijn kun je in Nederland kopen? We schreven eerder al over HomeKit, HomeKit thermostaten, HomeKit stopcontacten en HomeKit schakelaars. Ook beantwoordden we eerder al de vraag of Nest compatible met HomeKit is. Dit was helaas niet het geval. Dit artikel beantwoordt de vraag: welke HomeKit devices kun je wél in Nederland kopen?

HomeKit devices

Voor de liefhebbers van “smart living” met behulp van Apple’s HomeKit is er natuurlijk de Hue-verlichting. Die kent iedereen wel. Maar er is nog veel meer! Zo is ook te lezen in de hierboven al genoemde artikelen. In dit artikel proberen we een zo volledig mogelijk beeld te geven van de devices.

Wat is HomeKit?

We hebben er eerder al een hoop over geschreven, maar wat is HomeKit eigenlijk? Eigenlijk is HomeKit een soort protocol van Apple waar developers hun apparaten op kunnen aansluiten. Deze apparaten kunnen vervolgens door Apple-gebruikers bestuurd worden via de Woning-app. Dit kan zowel vanaf een iPhone als vanaf een iPad. Om accessoires aan de Woning-app toe te voegen, moeten deze wel compatible zijn met HomeKit. Zo zijn er de bekende lampen van Philips Hue.

Deze Hue-lampen hebben een eigen app voor zowel iOS als Android, maar kunnen ook verbonden worden met de Woning-app van Apple. In deze app kun je je accessoires ook “automatiseren”. Bijvoorbeeld: “zet de verwarming aan als ik thuiskom” of “zet de lampen aan wanneer een sensor beweging detecteert”.

HomeKit devices die in Nederland te koop zijn

In Nederland zijn er veel verschillende devices te koop voor HomeKit. En dit worden er alleen maar meer!

Verlichting

De bekendste en populairste accessoires voor HomeKit worden gemaakt door Philips. De gekleurde lampen van Philips Hue zijn compatible met HomeKit. Ook IKEA schijnt te werken aan HomeKit-lampen. Lees ook: IKEA TRÅDFRI HomeKit.

Philips Hue Apple HomeKit

Verwarming / Thermostaten

Ook op het gebied van verwarming en thermostaat heeft HomeKit een hoop te bieden. Helaas is Nest van Google niet compatible, maar veel andere merken hebben wel HomeKit-thermostaten. Zo heeft netatmo er verschillende, en kun je met de slimme radiatorknoppen van Elgato ook een heel eind komen.

Elgato Eve Thermo

De Elgato Eve Thermo slimme radiatorknop

Camera’s en sensoren

Verschillende merken hebben ook camera’s en sensoren die compatible zijn met HomeKit. Je kunt dan instellen dat bepaalde devices of accessoires automatisch iets doen wanneer een sensor of camera beweging registreert. Je kunt dit ook weer laten afhangen van het tijdstip, waardoor je huis op ieder scenario is voorbereid!

Bekijk ook: HomeKit camera’s.

Logitech Circle 2

Logitech Circle 2: compatible met HomeKit

Andere apparaten

Naast de apparaten hierboven, heb je ook nog de Healthy Home Coach van Netatmo. Deze kost 99 euro en meet de kwaliteit van de lucht in je huis. Zo weet je wanneer het tijd is om je raam even open te zetten of juist niet. Voor alle HomeKit devices kun je eens op de website van Apple kijken.

In de VS zijn er extremere gevallen bekend. Zo zijn er daar huizen die volledig geoptimaliseerd zijn met HomeKit. Zo zijn er HomeKit-garagedeuren, HomeKit-sloten voor op je voordeur en nog veel meer. Deze dingen zijn in Nederland wel mogelijk, maar zijn hier een stuk duurder omdat het vaak om maatwerk gaat. Onze Nederlandse deuren hebben namelijk geen Amerikaans slot, waardoor het een stuk moeilijker wordt om er een standaard HomeKit-slot op te zetten.