Eerder schreven we al over HomeKit, een protocol van Apple waarmee je apparaten in je huis kunt laten samenwerken met iOS. Inmiddels weten we dat Apple momenteel ook werkt aan GymKit. Hierbij draait het er omdat je Apple Watch kan “communiceren” met diverse apparaten in de sportschool. Maar hoe kun je GymKit in de praktijk (in de sportschool) gaan gebruiken en welke apparaten zijn compatible met GymKit? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Apple GymKit - sync je Apple Watch met fitness-apparatuur

Apple GymKit – sync je Apple Watch met fitness-apparatuur (foto: 9to5Mac)

In dit artikel van 9to5Mac lees je dat GymKit sinds vorige week beschikbaar is in Australië. In de foto hierboven zie je hoe de Apple Watch is gekoppeld aan de loopband (“treadmill”).

Wat is Apple GymKit?

GymKit hoort bij watchOS 4, het nieuwste operating systeem voor de Apple Watch. GymKit werd tijdens WWDC 2017 door Apple aangekondigd zodat developers ermee aan de slag konden. In iedere Apple Watch zit een NFC-chip die met GymKit nu gebruikt kan worden om een koppeling te maken met diverse toestellen in de sportschool. Gegevens worden nu direct uitgewisseld tussen de Apple Watch en de fitness-apparatuur. Dit is handig omdat je nu alle gegevens in je Health-app krijgt op de Apple Watch en dus ook op je iPhone.

Het fitness-toestel en de Apple Watch vullen elkaar dankzij GymKit perfect aan. De Apple Watch meet bijvoorbeeld je hartslag, terwijl het fitnesstoestel weet hoe veel kilometer je gerend hebt en hoe snel. Deze informatie krijg jij dankzij GymKit allemaal op één plek. Zo heb je een veel beter overzicht van je prestaties.

Bestond dit niet al?

Het klopt dat veel fabrikanten in het verleden geprobeerd hebben om met dit soort koppelingen te komen. Zo had je de LFConnect-app van Life Fitness. Hiermee kun je je iPhone óf Android-telefoon koppelen aan fitness-toestellen. Ook Garmin heeft een poging gewaagd. Voor Apple Watch-bezitters wordt dit hele proces echter een stuk makkelijker, omdat je je Watch alleen maar op het fitnesstoestel hoeft te “tikken”.

Welke fabrikanten doen mee?

Er zijn verschillende fabrikanten die meedoen met Apple’s GymKit. Dat is het grote voordeel van initiatieven die door Apple worden opgezet: veel fabrikanten voelen de druk om mee te doen. Zo doet Life Fitness mee, en ook TechnoGym en Matrix Fitness doen mee. Deze drie fabrikanten leveren samen ongeveer 80 procent van alle apparatuur, dus vrijwel alle apparaten kunnen straks “syncen” met je Apple Watch.

Ook alle toestellen met de volgende merknamen zullen ondersteuning bieden voor GymKit: Star Trac, StairMaster en Schwinn.

Welke sportscholen in Nederland doen mee?

De vraag is niet zo zeer welke sportscholen er mee doen, maar welke fabrikanten. De fabrikanten die we hierboven hebben genoemd zullen meedoen met GymKit, en de eerste apparaten die hiervoor geschikt zijn worden eind 2017 verwacht. Zo zal Matrix Fitness GymKit ondersteunen in alle “computers” voor de 7xi- en 7xe-apparaten. Deze worden gebruikt op loopbanden, steppers, klimmers en nog veel meer. Matrix Fitness-apparaten worden in Nederland gebruikt door onder andere Basic Fit.

 

Hebben alle sportscholen over een jaar GymKit-apparaten?

Nee, natuurlijk niet. De meeste fitness-apparaten gaan wel een paar jaar mee. Zeker bij kleinere sportscholen zal men niet zomaar alle apparatuur gaan vervangen door het “nieuwste van het nieuwste” (met GymKit). Dit zal gefaseerd zijn en het zal nog jaren duren voordat alle sportscholen apparaten hebben met GymKit-ondersteuning.