PowerbankWil je een powerbank kopen? Je zult dan benieuwd zijn op welke zaken je zoal moet letten. Zo spelen verschillende factoren een rol. Bij de keuze voor een powerbank is de capaciteit namelijk lang niet altijd de enige factor die mee speelt. In dit artikel leg ik je uit op welke zaken je zoal kunt letten bij het aanschaffen van een powerbank.

 

Aansluitingen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om jezelf te vragen: voor welke apparaten (of welk apparaat) ga ik deze powerbank gebruiken? Zo weet je namelijk of het apparaat de juiste aansluitingen heeft. Zo heb je voor sommige laptops (van Apple bijvoorbeeld) een USB-C aansluiting nodig. Voor de meeste telefoons en tablets is een normale USB-aansluiting voldoende.

Formaat

powerbank die in je zak past

Een powerbank die in je zak past; wel zo handig

Belangrijker dan de capaciteit van een powerbank vinden wij het formaat en het gewicht van de powerbank! Een 20.000 mAh powerbank is leuk, maar je hebt er helemaal niks aan als hij niet draagbaar is of niet in je tas past. Daarom zeggen wij altijd; check eerst powerbanks in een bepaald formaat en filter daarna pas op capaciteit.

Capaciteit

Zoals we hierboven hebben geschreven vinden we het formaat belangrijker dan de capaciteit, maar toch is de capaciteit van een powerbank ook erg belangrijk. Om de capaciteit van een powerbank aan te duiden gebruiken we de term “mAh” (milliampère).

Om een normale smartphone één keer volledig op te laden heb je ongeveer 2500 mAh nodig. Bij een powerbank van 20 duizend mAh kun je een gemiddelde smartphone dus 7-8 keer opladen. Je kunt je afvragen of je zo veel capaciteit nodig hebt! Wij vinden 10.000 mAh meestal meer dan voldoende. Hiermee kunnen wij onze iPhone zo’n 3 tot 4 keer volledig opladen. We zijn nooit lang genoeg (zonder stroom) van huis om meer nodig te hebben.

Merk

Powerbanks kun je bij veel verschillende winkels kopen. Daarnaast worden ze door veel verschillende merken geproduceerd. Wij raden je aan om voor een premium merk te kiezen. Een powerbank van de Action is natuurlijk erg aantrekkelijk. Dit is vooral vanwege de lage prijs. Helaas is de kwaliteit vaak ook een stuk minder goed dan een powerbank van een goed merk.

Onnodige features

Powerbank zonnepaneel

Powerbank zonnepaneel: vaak onnodig

Powerbanks worden vaak aangeprezen door middel van allerlei leuke snufjes. Zo heb je veel powerbanks die zichzelf kunnen opladen met zonne-energie. Denk goed na of je dit nodig hebt, want je betaalt er wel extra voor! Als je een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh hebt, dan heb je die zonnecel helemaal niet nodig.

Prijs

Afhankelijk van het merk dat je koopt, speelt de prijs natuurlijk een grote rol. Bij winkels als de Action en de HEMA zijn powerbanks natuurlijk lekker goedkoop. Toch is het beter om nét iets meer uit te geven aan een powerbank van een goed merk. Goede merken zijn onder andere Samsung, Xtorm en Belkin.