Op deze website lees je veel over de robotstofzuiger. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen van het gebruiken van een robotstofzuiger? Dat lees je in dit artikel.

Voordelen van robotstofzuigers

De voordelen van het gebruiken van een robotstofzuiger spreken redelijk voor zich:

  • Als je veel moet stofzuigen (bijvoorbeeld omdat je vaak over een zandpad naar je huis toe loopt of vanuit de tuin met schoenen aan je huis in loopt), kan een robotstofzuiger je veel werk besparen.
  • Wanneer je gehandicapt bent of niet (meer) goed kan lopen kan de robotstofzuiger je veel werk uit handen nemen dat je zelf niet meer kunt of wilt doen.
  • Vloeren worden minder vies als de robotstofzuiger iedere dag wordt gebruikt.
  • De robotstofzuiger komt makkelijker onder meubilair zoals banken en bedden.

Bekijk alle robotstofzuigers! (vanaf €79,00)

Bekijk op Bol.com

Nadelen van een robotstofzuiger

De nadelen van het gebruiken van een robotstofzuiger:

  • Er is aardig wat voorbereiding nodig om een robotstofzuiger “aan het werk te zetten”. De vloer moet worden leeggehaald of sommige delen moeten worden afgeschermd.
  • Als de vloer écht goed vies is, lukt het de robotstofzuiger vaak niet meer om (goed) te stofzuigen.
  • Hoeken van de kamer worden minder goed bereikt, doordat veel robotstofzuigers een ronde vorm hebben.
  • De robotstofzuiger zelf moet nog altijd onderhouden worden (deze moet vaker worden schoongemaakt dan dat je bij een normale stofzuiger de zak moet vervangen).
  • De robotstofzuiger kan alleen de vloer schoonmaken, niet banken, muren of stoelen.

Zuigen

Robotstofzuiger: Dirt Devil Spider

Robotstofzuiger: Dirt Devil Spider

Bijna alle robotstofzuigers hebben aan de onderkant een zuigopening en een borstel. De borstel helpt wanneer de robotstofzuiger aan zijn zuigkracht niet voldoende heeft. Sommige robotstofzuigers hebben zijborstels om beter in hoeken en langs muren te kunnen schoonmaken.

Als je het werk van een robotstofzuiger vergelijkt met dat van een “normale” stofzuiger, merk je direct dat de robotstofzuiger minder goed zuigt. Vooral op tapijtvloeren hebben robotstofzuigers het moeilijker dan hun grote broertje. Op harde vloeren doen ze hun werk meestal nog altijd erg goed.

Bekijk alle robotstofzuigers! (vanaf €79,00)

Bekijk op Bol.com

Aan de andere kant is het niet heel erg dat de robotstofzuiger minder efficiënt is, want je gebruikt hem (als het goed is) vaker dan een normale stofzuiger, hierdoor blijft de vloer meestal schoon genoeg waardoor je aan de (mindere) zuigkracht van de robotstofzuiger voldoende hebt.

Nog altijd is het wel aan te raden om minimaal twee keer per maand ook zelf te stofzuigen met een normale stofzuiger.