VLC Google ChromecastVLC is een zeer populaire videospeler voor zowel Mac als Windows. Versie 3.0 van VLC zal voor het eerst in de geschiedenis van VLC ook ondersteuning bieden voor Google’s Chromecast. Dit zal gaan werken op Windows, Linux én macOS.

VLC & Chromecast: vanaf versie 3.0

Versie 3.0 is dus nog niet uitgebracht, maar je kunt deze wel al downloaden op de “Nightlies”-pagina van VLC. Let wel: deze versie is nog lang niet af en zit daarom nog vol met fouten. Wanneer je dan een video gaat afspelen kun je de functie vinden onder Tools > Render Output. Hoewel applicaties die Chromecast ondersteunen meestal een Cast-knop laten zien, is dat in deze vroege VLC-beta nog niet het geval. Het is nog afwachten hoe het er in de definitieve versie uit al gaan zien.

Het is nog niet bekend wanneer versie 3.0 van VLC écht beschikbaar wordt als download. De eerste nightlies met versienummer 3.0 verschenen al in 2016.

Voor Chromecast-gebruikers is het te hopen dat de release niet te lang op zich laat wachten. Zo kunnen zij straks gedownloade films mét ondertiteling vanuit VLC naar hun Chromecast streamen.

Workaround

Tot er een stabiele release plaatsvindt van VLC 3.0, is het natuurlijk mogelijk om gebruik te maken van een workaround. Je kunt er namelijk in Google Chrome ook voor kiezen om je hele beeldscherm te streamen. Wanneer je dit doet en dan van Chrome weer terug naar VLC gaat, zal VLC gestreamd worden.

De kwaliteit zal bij deze workaround minder goed zijn dan wanneer er ‘native’ Chromecast-ondersteuning in VLC zou zitten, maar daar moeten we voorlopig helaas nog even op wachten. De workaround staat volledig met screenshots beschreven op Techjunkie.com.

Google’s Chromecast is nog altijd voor 39 euro te koop bij verschillende grote webshops.