Wijnkoelkasten (of wijnklimaatkasten) kunnen veel verschillende soorten koeltechnieken hebben. In dit artikel leggen we uit welke verschillende koeltechnieken er zijn. Dit is belangrijk om te weten, zeker als je een wijnkoelkast wil gebruiken voor een zeer specifiek doeleinde.

Op deze pagina lees je alles over de verschillende koeltechnieken die er zijn bij de verschillende wijnklimaatkasten.

Thermo-elektrisch

koeltechnieken wijnkoelkastHet principe van thermo-elektrische koeling heeft te maken met het zogeheten Peltier-effect. Dit effect is genoemd naar de onderzoeker Peltier, die twee verschillende metaalsoorten op elektrische stroom liet reageren. Hierdoor vindt er een warmteverplaatsing plaats. Het thermo-elektrische koelsysteem is niet erg zuinig, maar is wel heel erg stil. In een thermo-elektrische wijnklimaatkast bevinden zich geen koelvloeistoffen.

Nadelen: Een thermo-elektrische koelkast mag niet ingebouwd worden en mag niet in de buurt van een warmtebron worden geplaatst. Ook mag een thermo-elektrische koelkast niet in zonlicht staan. Daarnaast moet er minimaal vijf centimeter rondom de wijnkoelkast vrij zijn voor goede ventilatie.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Absorptie

Met absorptie kom je het dichtst in de buurt van een traditionele wijnkelder. In dit geval wordt ammoniak verhit. Tijdens het afkoelen absorbeert ammonia uit de omgeving, waardoor er een stille en gesloten circulatie plaatsvindt. Daarnaast behoeft een wijnkoelkast met absorptiekoeling nauwelijks onderhoud en trilt deze bijna niet.

Een wijnkoelkast met absorptietechniek zorgt er hierdoor ook voor dat een wijn op een goede manier kan rijpen zoals dit ook in een echte wijnkelder zou gebeuren.

Compressor

De grotere varianten van de wijnklimaatkasten hebben vaak een compressor die als warmtepomp functioneert. De systemen die gebruik maken van een compressor zijn vaak erg krachtig en kunnen op veel verschillende temperaturen worden ingesteld. Deze koelkasten kunnen bijna altijd ook ingebouwd worden, waardoor ze erg populair zijn.