Wil je je huis slimmer maken of zelfs grotendeels automatiseren? Hier zijn natuurlijk veel verschillende producten voor. Denk hierbij eens aan de slimme thermostaten zoals Nest of Toon (van Eneco). Maar wat nou als je grote fan bent van Apple, en je het liefst alles vanuit je Apple-ecosysteem wilt runnen? Dan biedt Apple HomeKit dé oplossing voor alle iPhones en iPads met iOS 8.1 of nieuwer.

Apple HomeKit

Steeds meer fabrikanten maken tegenwoordig producten die compatibel zijn met HomeKit. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld Philips met de Hue-lampen. Het voordeel van HomeKit is dat je alle accessoires (van verschillende fabrikanten) vanaf één controlepaneel op je iPhone of iPad kunt bedienen. Je kunt ook Siri gebruiken om je HomeKit-accessoires te bedienen. Zomaar wat voorbeelden:

  • “Zet mijn normale verlichting aan.”
  • “Hey Siri, goedemorgen.”
  • “Hey Siri, zet de verwarming uit.”

Behalve deze voorbeelden zijn er nog veel meer manieren om je huis te automatiseren.

Apple HomeKit: welke soorten accessoires zijn er?

Als je je huis gaat automatiseren en je wilt (net als ik) alles op één plek kunnen bedienen, dan moet je kiezen voor een systeem waar veel accessoires op kunnen worden aangesloten. Dit kan HomeKit van Apple zijn, maar bijvoorbeeld ook Google Home in combinatie met Google Assistant op je Android-smartphone. Zit je in het Apple-ecosysteem? Dan is HomeKit waarschijnlijk “the way to go”. Dit geldt overigens vooral wanneer alle bewoners van een bepaalde woning een iPhone hebben. Heeft er iemand een Android-telefoon, dan kan die persoon de accessoires niet bedienen vanuit het handige Apple-systeem, maar alleen met behulp van losse apps. Zo kun je lampen van Philips Hue zowel in de Hue-app als in Apple’s HomeKit bedienen. Een Android-gebruiker zou dan dus gebruik kunnen maken van de Philips Hue-app.

Maar welke apparaten kun je kopen voor Apple HomeKit? Nou, bijvoorbeeld de volgende.

1: Lampen

Philips Hue Apple HomeKit

Je kunt een hoop verschillende soorten verlichting kopen voor Apple HomeKit. Zo kun je bijvoorbeeld lampen van Philips Hue kopen en deze koppelen aan je “Home”. In de foto hierboven zie je hoe dat er uit ziet. Je kunt zowel ‘peertjes’ kopen voor in je bestaande lampen als volledige op zichzelf staande lampen van Philips. Een nadeel is wel dat je ook de Philips Hue Bridge nodig hebt als basisstation voor je Philips-lampen. Dit maakt het geheel nog iets prijziger dan het eigenlijk al is. Zo kun je een Philips Hue Starter Kit (Bridge + drie lampen) kopen voor €169.

Je kunt vervolgens iedere lamp een eigen naam geven, bijvoorbeeld “plafondlamp”. Je kunt dan tegen Siri zeggen “zet plafondlamp aan” of “zet de plafondlamp op 50%” (je kunt Hue-lampen ook dimmen vanaf je iPhone of iPad).

Scènes met lampen

Scene maken HomeKitJe kunt echter ook een “scene” maken in de “Woning”-app van Apple. In de screenshot (klik voor groter) zie je hoe dat in zijn werk gaat:

Je geeft de scène een naam en selecteert vervolgens de accessoires die je wilt meenemen in de scène. In dit voorbeeld zijn dat alleen lampen, maar je kunt ook andere HomeKit-accessoires meenemen, zoals je slimme verwarming. Je kunt per lamp een kleur kiezen en instellen hoe fel je de lamp wilt hebben.

Ik heb deze scène “Normale verlichting” genoemd. Zo kan ik tegen Siri zeggen “Zet Normale Verlichting aan” om mijn ideale lichtplan in te schakelen.

Deze scènes vind je vervolgens ook terug in het bedieningspaneel van je iPhone en iPad:

HomeKit in Bedieningspaneel

2: Sensoren

Je kunt ook verschillende sensors (of sensoren) aansluiten op Apple HomeKit. Denk hierbij aan een bewegingssensor, een sensor voor het raam of voor de voordeur. Ook een sensor die de temperatuur in huis (of per kamer) meet is mogelijk. Op basis van de waarnemingen van je sensoren kun je je huis ook automatiseren. Hierover vertel ik je later in dit artikel meer.

Philips Hue Motion Sensor

Afbeelding via de Consumentenbond

Bewegingssensoren

Philips verkoopt verschillende sensors die compatibel zijn met Apple HomeKit. Zo is er de Philips Hue Motion Sensor voor iets minder dan 40 euro. Wil je je hele huis automatiseren dan heb je er natuurlijk meerdere nodig. Al met al wordt het automatiseren van je huis geen goedkoop project.

Deur- en raamsensoren

Ook Elgato verkoopt verschillende HomeKit-accessoires waaronder de Elgato Eve Door & Window – Deur- en raamsensor die gebruikt kan worden om bij te houden welke ramen en deuren er geopend zijn. Ook voor deze accessoire geldt dat je er meerdere moet kopen om al je ramen en deuren te kunnen ‘tracken’.

Brand- en overstromingssensoren

Behalve bewegingssensoren en raam- en deursensoren is er ook nog de overstromingssensor van Fibaro, of natuurlijk een koolmonoxidemelder die aangesloten is op HomeKit. Je kunt in het geval van overstroming bijvoorbeeld een melding ontvangen op je iPhone en/of iPad, maar je kunt ook instellen dat een bepaalde lamp dan blauw kleurt.

Weerstations

Elgato Eve weerstationElgato maakt ook een slim weerstation dat HomeKit-compatible is. Zo kun je op basis van het weer bepaalde automatiseringen instellen. Er zijn weerstations  voor zowel binnen- als buitenshuis.

3: Luchtkwaliteit

Het bedrijf Netatmo heeft een handige HomeKit-accessoire gemaakt: de Netatmo Healthy Home Coach. Deze meet verschillende belangrijke gegevens in je woning, waaronder de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid in je woning. Zo ontdek je op welke momenten het slim kan zijn om je ramen open te zetten of deze juist dicht te doen. Heb je last van astma? Dan weet je dankzij dit apparaat wanneer de luchtvochtigheid niet optimaal is.

4: Slimme stopcontacten

Elgato Eve EnergyWil je bestaande apparatuur aansluiten op Apple HomeKit? Bijvoorbeeld een lamp die eigenlijk niet geschikt is voor HomeKit? Dan kun je een slim stopcontact kopen. Ook deze worden gemaakt door Elgato. Zo is er de Elgato Eve Energy (€49,95), een slimme stekker die je aan en uit kunt zetten vanaf je Apple device.

Ook andere merken produceren slimme stekkers voor HomeKit, maar Elgato Eve is in Nederland het best beschikbaar en bovendien tegen de beste prijs.

5: Camera’s

D-Link Omna 180Wil je een beveiligingscamera ophangen in je huis? Dan heb je vaak geen bewegingssensor meer nodig, omdat je deze twee kunt combineren wanneer je een HomeKit-compatible ‘security camera’ hebt. Een voorbeeld is de D-Link Omna 180 camera (zie foto). Deze kost 180 euro, maar dan heb je ook wat. Zo kun je instellen dat je verlichting inschakelt wanneer deze camera beweging ziet. Je hebt dan geen bewegingssensor meer nodig en een eventuele inbreker zal waarschijnlijk afgeschrokken worden door het licht dat opeens aanspringt. En zo niet, geen ramp, want dan heb je hem nog altijd op beeld.

6: Radiatorkranen

Heb je een “ouderwetse” verwarming in je huis? Dan kun je altijd nog de radiatorkraan – de draaiknop om je verwarming aan te zetten – vervangen met een slimme HomeKit-radiatorkraan van Elgato: de Elgato Eve Thermo (€69,99). Zo kun je de verwarming in je woning per kamer en per unit bedienen en zelfs automatiseren. Bijvoorbeeld: “als er niemand thuis is, zet dan alle verwarmingen uit”.

Elgato Eve Thermo

De Elgato Eve Thermo

De onderstaande video geeft een goed idee van hoe de Elgato Eve Thermo werkt.

HomeKit gebruiken om je huis te automatiseren

Eerder lieten we al zien hoe je een scène kunt aanmaken: een vooraf ingestelde combinatie van verschillende HomeKit-accessoires die iets doen (bijvoorbeeld: alle lampen op “rood” of “normale verlichting”). Deze scènes zijn leuk, maar je moet ze wel zelf nog inschakelen vanaf je iPhone, iPad of met behulp van Siri.

Gelukkig kun je in de Woning-app van Apple ook automatiseringen instellen. Hiermee kun je een scène “triggeren” op basis van verschillende gebeurtenissen. Dit kunnen gebeurtenissen zijn zoals “iemand komt thuis”, “niemand is thuis” of “bewegingssensor woonkamer detecteert beweging”. Vervolgens kun je op basis van die informatie bijvoorbeeld de verlichting aan doen of de verwarming aan zetten. Je kunt ook instellen dat een automatisering alleen tussen bepaalde tijdstippen geactiveerd moet worden.

Een automatisering instellen

HomeKit automatisering instellenOm een automatisering in te stellen ga je eerst naar de Woning-app op je iPhone of iPad (zie ook de screenshot, klik er op voor een grotere weergave).

Klik vervolgens rechts onderin op “Automatisering” en dan op de knop “Nieuwe automatisering”. Je kunt nu meerdere “triggers” selecteren:

  • Personen arriveren
  • Personen vertrekken
  • Het is een bepaald tijdstip
  • Een accessoire wordt bediend
  • Een sensor registreert iets

Die laatste optie is op de screenshot niet beschikbaar. Dat komt doordat ik thuis alleen HomeKit-verlichting heb en geen sensoren. Wanneer je een ‘trigger’ kiest dan kun je vervolgens instellen wat er gebeurt. Zo kun je een bepaalde scène activeren of losse accessoires selecteren om een bepaalde actie te laten verrichten.

Voorwaarden instellen voor een automatisering

Automatisering voorwaarden

Klik voor een grotere afbeelding

Voor de automatiseringen kun je ook bepaalde voorwaarden instellen. Dit is handig omdat je sommige dingen alleen wilt laten automatiseren als er niemand thuis is of als er juist wel iemand thuis is. Ook kan een automatisering voor het afschrikken van inbrekers juist alleen voor ’s nachts bedoeld zijn (bijvoorbeeld: “na zonsondergang”).

Je kunt ook instellen op welke dag(en) van de week je een automatisering wilt gebruiken en zelfs een precieze tijd. Daarnaast kun je ook een automatisering triggeren op basis van welke personen er thuis zijn (bijvoorbeeld als er “iemand”, “ik”, “niemand” of “ik niet” thuis is).

HomeKit bedienen als je niet thuis bent?

De vraag die veel mensen stellen is: kun je HomeKit-accessoires ook bedienen als je niet thuis bent? Dit is een goede vraag, omdat HomeKit in principe via de WiFi werkt. Gelukkig is het ook mogelijk om je HomeKit-accessoires te bedienen als je niet thuis bent. Je hebt dan wel een HomeKit basisstation nodig. Dit kan een iPad of een Apple TV zijn (lees ook: Je Apple TV als HomeKit Hub (woninghub) instellen).

Wanneer je één van deze apparaten als HomeKit “hub” instelt kun je je accessoires ook bedienen als je niet op je thuisnetwerk zit, zolang je “hub” aan staat en thuis is. Je hebt niks aan een iPad als “hub” als iemand in je gezin deze vervolgens meeneemt naar school of naar werk. Daarom raden wij aan om hiervoor een Apple TV te gebruiken (als je deze hebt).

Anderen toegang geven tot jouw (HomeKit) woning

Als je met meerdere mensen woont, dan wil je natuurlijk dat het hele gezin HomeKit kan gebruiken. Dit kan helaas alleen als iedereen in het gezin een iPhone heeft. Heeft er iemand een Android-telefoon, dan kan deze helaas geen gebruik maken van HomeKit (en ook niet meegenomen worden in de automatiseringen).

Heeft iedereen een Apple-device, dan kun je personen toegang geven op basis van hun Apple ID. Dit doe je vanuit de Woning-app. Je kunt per persoon ook aangeven of deze persoon altijd toegang heeft tot jouw woning of dat deze persoon er alleen bij kan wanneer hij/zij zich in jouw woning bevindt (lees: verbonden is met jouw WiFi-netwerk).

Het is helaas nog niet mogelijk om personen alléén toegang te geven tot specifieke ruimtes in je huis.

Grote merken met HomeKit-apparaten

Steeds meer grote merken duiken nu op het thema smart living. Zo heeft Philips natuurlijk de Hue-lampen ontwikkeld die compatibel zijn met (onder meer) Apple HomeKit. Maar wist je dat er veel meer merken zijn die HomeKit-accessoires ontwikkelen? We zullen deze merken hier benoemen en uitleggen welke accessoires zij ontwikkelen.

Philips Hue

In Nederland is Philips veruit de bekendste fabrikant van HomeKit-accessoires. Met name bekend zijn de slimme lampen van Philips Hue. In deze productlijn maakt Philips overigens niet alleen slimme lampen, maar ook allerlei bewegingssensoren en slimme schakelaars om je huis te automatiseren.

Het mooie van Philips Hue is dat ze een enorm aanbod hebben aan lampen die met HomeKit werken. Niet alleen zijn er verschillende fittings te koop, maar ook heel veel verschillende lampen. Zo maakt Philips tafellampen, LED-strips en inbouwspots die allemaal met HomeKit kunnen worden gebruikt. Niet alle lampen zijn even goedkoop, maar ze werken wel echt heel er goed.

Elgato EVE

Elgato Eve Thermo

De Elgato Eve Thermo slimme radiatorkraan

Elgato is een bedrijf dat niet zo bekend is in Nederland. Voor Apple HomeKit heeft Elgato veel verschillende accessoires beschikbaar. Deze zijn meestal ook redelijk betaalbaar. Zo heeft Elgato een slimme stekker, een radiatorkraan en verschillende sensoren. Daarnaast heeft Elgato een volledig weerstation gemaakt dat gebruikt kan worden om je huis te automatiseren. Het mooie van HomeKit is dat je accessoires van Elgato en andere merken zoals Philips elkaar kunt laten “triggeren”. Voorbeeld: als de sensor van Elgato beweging ziet, dan moet de lamp van Philips aan gaan, etcetera.

 

Logitech

Logitech Pop

Logitech heeft onder andere de Logitech Pop (Home Switch) ontwikkeld. Deze is compatibel met HomeKit. Met de Logitech Pop Home Switch kun je met één schakelaar en één druk op de knop verschillende apparaten bedienen. De schakelaars zijn draadloos waardoor je ze makkelijk op iedere plek in je huis kunt installeren. Je kunt handig instellen wat de Logitech Pop moet doen wanneer je bijvoorbeeld één, twee of drie keer achter elkaar op de knop duwt. Dit is handig voor als je bezoek hebt dat geen toegang heeft tot jouw “woning”. Dankzij de handige knop kunnen ze dan toch de lichten aan (of uit) zetten. Wel zo gastvrij natuurlijk.

Logitech CircleOok heeft Logitech de Logitech Circle 2 uitgebracht; een draadloze camera die onder alle weersomstandigheden werkt en dus ook geschikt is om buiten op te hangen. Voor 24 uur wordt gratis cloudopslag geleverd waardoor je de 1080p-beelden (full HD) tot 24 uur geleden kunt terugkijken. Voor meer dan 24 uur aan beelden zijn abonnementen beschikbaar.

Honeywell

Honeywell Lyric slimme thermostaatHet bekende merk Honeywell diverse slimme draadloze thermostaten beschikbaar voor Apple HomeKit. Een voorbeeld hiervan is de Honeywell Lyric T6 (zie afbeelding).

Nanoleaf

Het merk Nanoleaf is niet heel bekend in Nederland, maar we noemen dit merk toch. Ze hebben met de Nanoleaf Aurora namelijk een leuke lamp gemaakt voor HomeKit die je volledig zelf kunt “personaliseren” doordat je de verschillende onderdelen op een andere manier aan elkaar kunt vastmaken. Je betaalt er wel €209,95 voor, dus het is geen goedkope accessoire. Een hele leuke lamp maar wel erg prijzig.

Nanoleaf Aurora

Nanoleaf Aurora

IKEA – bijna

IKEA werkt al tijden aan smart living-lampen met hun TRÅDFRI-lampen. Deze lampen zouden op de zeer korte termijn compatibel worden met Apple HomeKit. Tot nu toe is dat helaas nog niet het geval, maar IKEA werkt er wel hard aan. De kans is dus groot dat deze lampen van IKEA binnenkort ook met HomeKit werken. Helaas maakt IKEA alleen TRÅDFRI-lampen in de kleur wit. Verschillende kleuren licht zijn voorlopig dus nog niet beschikbaar in de TRÅDFRI-lampen. Daar tegenover staat dat een starter-pakket bij IKEA maar €79,99 kost. Bij concurrent Philips Hue is dat minstens het dubbele.

Naast losse lampen maakt IKEA ook diverse meubels die ingebouwde TRÅDFRI-lampen hebben. Zo kun je dus straks ook HomeKit-lampen bedienen die in de meubels ingebouwd zijn. IKEA heeft zelfs een verlichte deurpost die met TRÅDFRI werkt. Erg interessant dus, maar helaas voorlopig niet compatibel met HomeKit.