Skateboard pro aanschaffen? De grondleggers van het Skateboard pro
skateboarden, zijn Amerikaanse surfers. Zij hadden de wens om ook op het land te kunnen surfen. Zo kwamen zij op het idee om wieltjes van rolschaatsen onder een surfplank te monteren. Op die manier werd het eerste skateboard geboren. Je kunt je voorstellen dat deze surfplank geen skateboard pro was. Je moet er toch niet aan denken om met een surfplank op rolschaatswieltjes van een Half Pipe af te ‘skaten’.

Bekijk alle skateboards! (vanaf €9,99)

Bekijk op Bol.com

Skateboard pro

Er is sinds die tijd veel gesleuteld aan het skateboard voordat het de skateboards werden die ze anno 2016 zijn. Men kwam er ook achter dat niet ieder board even handig is bij elke discipline of onderdeel binnen het skateboarden. Soms kun je beter een breed skateboard hebben, bijvoorbeeld wanneer je verticale tricks uithaalt op bijvoorbeeld een Half Pipe. Zo’n breed skateboard zonder neus en zonder staart (want zonder die staart en neus houd je beter je evenwicht in de lucht) noem je een vertboard. Een vertboard gebruik je dus voor het onderdeel vert, wat afgeleid is van verticaal.

Bekijk alle skateboards! (vanaf €9,99)

Bekijk op Bol.com

Word een echte Skateboard Pro

Een echte professional weet dat er verschillende soorten skateboards zijn voor diverse disciplines. Disciplines zijn onderdelen binnen de sport. Vergelijk het met de paardensport. Dressuur rijden is iets anders dan springen. Het is allebei een vorm van paardrijden, maar voor de een heb je weer andere vaardigheden nodig dan de ander en niet ieder paard is even geschikt voor een discipline. Datzelfde geldt voor het skateboarden.

Diverse onderdelen in de skateboardsport
Op de populaire X Games, dit zijn de spelen van de extreme sporten die ieder jaar gehouden worden, wordt bij het skateboarden onderscheid gemaakt tussen de onderdelen Vert, Street, Park, Best Trick en Big Air. Een echte skateboard pro is dus aangepast op ieder onderdeel, want dit zijn behoorlijk verschillende onderdelen.

Bij Vert gaan de skateboarders dus verticaal met hun skateboard. Denk aan tricks op de Half Pipe. Bij Park is er een skate omgeving met allemaal hellingen en dergelijken waar de skateboarders hun skatekunsten vertonen. Best Trick spreekt voor zich. De skateboarders laten hun beste, meest gevaarlijke en heftige kunstjes zien. Bij het onderdeel Street gaan de skateboarders los op openbare plekken. Ze doen dus kunstjes op bankjes, trapjes, trapleuningen en eigenlijk alles wat je op openbare plekken tegenkomt. Bij Big air gaan de skaters van een enorme helling af met hun skateboard en doen onder hun gigantische jumps allerlei complexe tricks. Wanneer je deze enorme schansen ziet, begrijp je ook onmiddellijk waarom skateboarden tot de extreme sporten behoort. Je kunt je er behoorlijk lelijk op bezeren en het is extreem knap als je dergelijks schansen onder de knie hebt als skateboarder. Een skateboard pro word je niet zomaar. Het vergt veel tijd en veel oefening. Bij ons bestel je de beste skateboards om snel een professional te worden.

Verschillende soorten onderdelen
Zoals verteld heb je dus voor iedere discipline een ander soort board. Maar niet alleen de breedte of de lengte van jouw skateboard is belangrijk. Ook heb je nog andere onderdelen zoals de trucks, waar de wieltjes aan bevestigd zitten, de lagers in de wieltjes en de wieltjes zelf. Trucks kunnen van heel licht materiaal gemaakt worden, maar ook van wat zwaarder materiaal. Dat ligt per discipline weer anders. Een echte professional gebruikt dus niet maar één board.

En stel dat jouw wieltjes versleten zijn, dan is het ook handig als je deze eraf kunt halen en kunt vervangen door andere wieltjes. Of wanneer je besluit om meer op straat te gaan skateboarden in plaats van in een skatepark. Dat is een andere ondergrond waarbij je beter ook andere wieltjes kunt gebruiken. Zo heb je kleinere wieltjes, grotere wieltjes maar ook van andere materialen en dus ook andere hardheden.

Een leeg zwembad om in te skateboarden?
Een grappig weetje is dat tijdens een langdurige droogteperiode in Californië, mensen hun zwembad leeg lieten staan vanwege de schaarste van het water. Een aantal creatieve skaters kwam op het idee om in de lege zwembaden te gaan skateboarden waar men tricks bedacht zoals het carven (via verplaatsing van hun gewicht rondjes blijven rijden in bowls), later aangevuld met wheelies die boven de zogenoemde bowls (lege zwembaden) uitstaken.

Bekijk alle skateboards! (vanaf €9,99)

Bekijk op Bol.com