Het board van een skateboard (Skateboard deck) skateboard deck
wordt ook wel het skateboard deck genoemd. In de jaren zestig van de twintigste eeuw kwamen Amerikaanse surfers op het idee om rolschaatswieltjes onder hun surfplank te monteren. Ze wilden namelijk ook op het land kunnen surfen en op deze manier werd dat gerealiseerd. Zo is de eerste skateboard ontstaan. De surfplank is in dit geval dus het skateboard deck.

Bekijk alle skateboards! (vanaf €9,99)

Bekijk op Bol.com

Skateboard deck

Waaruit bestaat een skateboard deck?
Een board, of deck, heeft verschillende lagen hout. Meestal zo’n zeven á acht lagen. Sommige boards hebben er maar vier. Hoe meer lagen er in je deck zitten, of hoe dikker je lagen in het deck zijn, hoe steviger het deck is. Als jij van flinke hoogtes afspringt met je skateboard, wil je natuurlijk niet dat deze door midden breekt. Decks met minder lagen, of minder dikke lagen, zijn wel een stuk lichter. Ook dat kan in sommige takken van de skateboard sport goed van pas komen, maar het deck is daarmee wel een stuk minder stevig. De meeste decks zijn gemaakt van esdoornhout. Esdoornhout is namelijk sterk, maar ook licht en flexibel. Ideaal voor een goed skateboard dus.

Bekijk alle skateboards! (vanaf €9,99)

Bekijk op Bol.com

Veel verschillende soorten skateboard decks
Er is sinds het onstaan van het skateboard veel gesleuteld aan het skateboard voordat het de skateboards werden die ze tegenwoordig zijn. Men kwam er ook achter dat niet ieder board even handig is bij elke tak van sport of onderdeel binnen het skateboarden. Soms kun je beter een breed skateboard hebben met een breed deck. Bijvoorbeeld wanneer je verticale tricks uithaalt op bijvoorbeeld een Half Pipe. Zo’n breed skateboard zonder neus en zonder staart (want zonder die staart en neus houd je beter je evenwicht in de lucht) noem je een vertboard. Een vertboard gebruik je dus voor het onderdeel vert, wat afgeleid is van verticaal. Een vertboard heeft ook een dikker deck, want hij moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen.

 

Een echte professional weet dat er verschillende soorten skateboards zijn voor diverse disciplines. Disciplines zijn onderdelen binnen de sport. Vergelijk het met de paardensport. Dressuur rijden is iets anders dan springen. Het is allebei een vorm van paardrijden, maar voor de een heb je weer andere vaardigheden nodig dan de ander en niet ieder paard is even geschikt voor elke discipline binnen het paardrijden. Datzelfde geldt voor het skateboarden. Om te slalommen wil je vooral een board dat lekker snel en soepel tussen de pionnetjes manouvreert en niet lomp en sterk is.

 

Diverse onderdelen in de skateboardsport

Op de, onder skaterfans populaire, X Games, wordt bij het skateboarden onderscheid gemaakt tussen de onderdelen Vert, Street, Park, Best Trick en Big Air. Bij Vert ga je met je skateboard verticaal, zoals op een Half Pipe. Bij Park is er een skate omgeving met allemaal hellingen en dergelijken waar de skateboarders hun skatekunsten vertonen. Best Trick spreekt voor zich. De skateboarders laten hun beste, meest gevaarlijke en heftige kunstjes zien. Bij het onderdeel Street gaan de skateboarders los op openbare plekken. Ze doen dus kunstjes op bankjes, trapjes, trapleuningen en eigenlijk alles wat je op openbare plekken tegenkomt. Bij Big air gaan de skaters van een enorme helling af met hun skateboard en doen onder hun gigantische jumps allerlei complexe tricks.
Je begrijpt dat voor ieder onderdeel dus weer een heel ander soort board nodig is. Bij het maken van een enorme sprong zoals bij Big Air heb je ook een wat zwaarder board nodig om ook snelheid te maken. Ga maar voor jezelf na, een zwaarder iemand gaat ook harder van een glijbaan dan een lichter persoon.

Met de tijd mee
Wanneer je een skateboard uit de jaren zeventig vergelijkt met een standaard skateboard van nu, zie je al snel meer verschillen. Het skateboard uit de jaren zeventig heeft een kleiner deck en vaak een spits neus. Het lijkt nog een beetje op een  kleine surfplank terwijl de standaard skateboards van nu juist een breder deck hebben en een neus en staart bevatten. Ook is het deck van de skateboards nu een stuk langer dan het deck uit de jaren zeventig. Een skateboard is overigens geen longboard. Een longboard is minstens 82 cm lang. Een skateboard is kleiner.

Bekijk alle skateboards! (vanaf €9,99)

Bekijk op Bol.com