Op deze pagina lees je alles over het bewaren van rode wijn. Veel mensen doen dit op kamertemperatuur, maar dit is eigenlijk niet de juiste manier! Rode wijn kan namelijk het beste bewaard worden in een speciale wijnklimaatkast.

Rode wijn bewaren Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren? Dat sommige wijnen moeten rijpen om de top kwaliteit te bereiken is bekend voor de wijnkenners. De meeste weten ook dat deze wijnen op een speciale manier opgeslagen moeten worden, echter, kennen maar weinige de details. Nog minder weten wat de wetenschappelijke theorie achter het rijpen van wijn en onderschatten hierdoor het belang van dit rode wijn bewaren proces.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Evenals, is het rijpen van wijn een scheikundig proces. Wetenschappelijk omdat het scheikundige deel de motor is die het process tot stand brengt voor goede wijn. Het is ook kunst, de inhoud van wijn is zo divers en complex waardoor we van veel scheikundige reacties kunnen spreken. Het is daarom ook zeer ingewikkeld om precies te voorspellen wat het eindresultaat van verschillende wijnen is. Het kan net zo moeilijk zijn als het voorspellen van verschillende vintage afkomstig uit dezelfde wijnstreek. Zelfs ervaren ecologisten met uitmuntende wijnkelders zijn vaak niet in staat om de perfecte wijn te fabriceren. Om het nog ingewikkelder te maken, smaak is subjectief. Sommige mensen houden van gerijpte wijn (wegens de extra secundaire smaken), en andere hebben een voorkeur voor fruitachtige smaken (meestal primair).

Gelukkig zijn er genoeg ongeduldige verzamelaars die bereid zijn om een fles op te offeren om te controleren hoe de wijn zich ontwikkelt. Uitgaande van het feit dat je dezelfde wijn in jouw wijnkelder of klimaatkast hebt, zou je van geluk kunnen spreken. Anders rest ons niks anders dan uit te gaan van wat je hoort. De meeste wijnen die u nu bewaart worden ieder jaar getest door een expert, hierbij zijn we afhankelijk van hun advies.Ondanks het advies van een expert, zijn we soms teleurgesteld. Als de wijnen verkeerd zijn bewaard is de reden duidelijk, maar zelfs al zijn de wijnen correct bewaard gebleven, is deze collectie alsnog in een andere omgeving geprobeerd. Bijvoorbeeld, hoe is het behandeld tijdens de reis tussen de chateau en uw kelder of klimaatkast, het is pijnlijk om te zien hoe soms tijdens de transport met wijnen wordt omgegaan. Daarom is het goed mogelijk dat er minimale verschillen in chemische reacties plaatsvonden tussen de geprobeerde wijn en die van u. Wat gebeurde er voordat u de wijn ontving? Daarover had u gewoon geen controle, en daarom speelt geluk ook een belangrijke rol. Dit verklaart de mysterieuze allure van (met name) rode wijn. Het is ook bekend dat bij sommige wijnen het rijpproces onmogelijk was, maar het tegendeel bleek waar te zijn.

Alhoewel de wetenschap informatie biedt over hoe de wijn moet worden bewaard en wijnexperts/bewaarders dit bevestigen, veel aanpassingen in het rijpproces vinden nog steeds plaats. Waarom zult u zich afvragen, er zijn kwalitatief goede wijnen die onder slechte omstandigheden goed gerijpt zijn. Of dat geluk is, misschien. De meeste van ons zijn geen wijnexpert en proberen geen 100 wijnen per week als vaste baan. We zijn dus geneigd actie de ondernemen wanneer iemand anders informatie naar buiten heeft gebracht. De negatieve effecten van het slecht bewaren van wijn kan niet worden genegeerd. Na een tijdje zorgt slechte opslag voor een verandering in de smaak en/of bouquet van de wijn. Af en toe is het verschil subtiel en soms kan het overduidelijk zijn. Maar zelfs drastische veranderingen kunnen ongemerkt plaatsvinden. Veel wijnproevers kunnen niet alle wijnsmaken onthouden tenzij je een sample hebt opgeslagen en vergelijkingsmateriaal hebt.

Maar wat is nu de juiste manier van wijn opslaan. Allereerst kijken we dan naar de basis. Iedere wijn heeft een houdbaarheidsdatum. Dat is niet het geval bij whiskey aangezien deze drank voorzien is van genoeg alcohol om het houdbaar te houden. Alle wijnen bederven uiteindelijk. Zelfs bijzondere wijnen, waarvan sommige overigens nog beter worden na honderd jaar, zullen uiteindelijk hun smaak verliezen. Wijnen die je kan laten liggen, maar slecht onderhouden worden, kunnen binnen één jaar aanzienlijk in smaak verloren gaan. De niet ligwijnen ook wel tafelwijnen, mogen vaker niet langer dan een aantal maanden liggen. Deze wijnen zijn minder kostbaar en zijn bij aankoop vaak het beste om meteen op te drinken. Kwalitatieve ligwijn moet onder goede omstangheden langer dan vijf jaar bewaard worden.

Het grootste gedeelte van de wijnen is gemaakt voor directe consumptie. Deze worden dus niet beter maar zelfs slechter vanaf het moment dat ze ontkurkt worden. Zorgvuldig opbergen in een wijnkoelkast, wijnklimaatkast of wijnkelder kan de wijn langer houdbaar houden maar niet verbeteren.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Zo is een wijnkenner een onderzoek gestart om te bepalen wat de gemiddelde opslagtijd voor alle wijnen was voordat het werd verkocht. 14 uur was de gemiddelde tijd. Fabrikanten zijn bewust hiervan en ontwikkelen daarom wijnen gebaseerd op deze informatie. Bovendien zijn deze tafelwijnen ook minder kostbaar om te produceren. Dit wil niet direct zeggen dat tafelwijnen direct van lage kwaliteit zijn, verre van dat. Er zijn veel hoge kwaliteit en kostbare tafelwijnen die simpelweg niet zijn gemaakt om te rijpen/ rode wijn bewaren. Het komt erop neer dat in korte periodes (maanden) een speciale kelder echt niet vereist is, een wijnkoelkast kopen daarentegen wordt zeker aangeraden. Eenmaal aangeschaft kan je zo’n tafelwijn makelijk 8 tot 12 maanden laten liggen zonder significant verlies in kwaliteit. Stel de wijnkoelkast dan af tussen 4 en 18 graden celcius en zorg dat de vochtheidsgehalte rond de 50% is. Mochten deze voorwaardes niet gevolgd worden, dan is de kans groot dat de wijn na 2 maanden al minder goed is.

De echte wijnfanaten hebben een grotere behoefte aan opslag. Ze bezitten meestal een uitgebreide waardevolle collectie. Door de enorme verzamelingen blijven de tafelwijnen soms ook eindeloos liggen. Daarnaast participeren ze in kostbare ligwijnen die hun potentie pas na vijf, tien of vijftig jaar per fles bereiken, mits deze op correcte wijze gerijpt en bewaard zijn.

Het bewaren van ligwijnen is een langdurig proces waarbij aan verschillende criteria gedacht moet worden. Denk hierbij aan temperatuur, stabiliteit van de temperatuur, ventilatie, beveiliging, schaduw, UV-Licht vermijdend en luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid moet ongeveer tussen de 60 en 80% liggen. De kurk is namelijk een natuurlijk product en kan daardoor met de tijd verminderen. Ondanks dat de wijn op z’n kant ligt en de kurk in contact is met de wijn, zal de top deels uitdrogen aangezien het blootgesteld wordt aan lucht. Hierdoor zal het krimpen, scheurtjes krijgen en zal de wijn in contact komen met lucht. Het probleem wordt verergerd wanneer de luchtvochtigheid laag is en er teveel temperatuurs wisselingen zijn. Hoge luchtvochtigheid zal de kurk helpen tegen uitdroging maar kan de opslagplaats en etiketten beschadigen. Vochtigheid onder 50% maakt de kurk te droog.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Temperatuur

De perfecte wijnopslag voor rode wijn bewaren? Dat ligt ergens rond de 11 en 14 graden celcius. Eenmaal een temperatuur gekozen kan je deze het beste behouden, het is namelijk slecht om continu van temperatuur te wisselen. Wijn is een gevoelig en gecompliceerd product, het bezit namelijk ontelbaar veel verschillende stoffen. Ligwijnen laten rijpen levert verschillen chemische reacties tussen stoffen op. Dit proces begint vanaf het moment dat de kurk eropgezet wordt. Deze reacties van stoffen worden eenvoudig beinvloed door reacties van de omgeving en met name temperatuur. Door de snelheid van de gemiddelde chemische reactie zal de wijn sneller verouderen bij hogere temperaturen. De snelheid verdubbeld bij een opgevoerde temperatuur van 10 graden celcius, en bij de te lage temperaturen duurt het weer wat langer. Als je de fles bij 25 °C laat liggen, zal de fles binnen enkele maanden dezelfde ligtijd hebben bereikt als eentje die al 10 jaar in de kelder of koeler wordt bewaard.

Waarom zou je dan überhaupt een wijn zo lang laten liggen als je het proces bij huiskamertemperatuur zo kan versnellen? Eenvoudig, dit soort wijnen zijn als inferieur afgewogen tegen de wijnen die op de juiste/constante temperatuur hebben gelegen. De acceleratie van de chemische reactie zorgt voor onverdeeldheid en komt niet ten goede van de smaak. Aan de andere kant, de wijnen die op lagere temperaturen liggen, rijpen veel langzamer. Alhoewel deze waarschijnlijk niet zo beschadigd zijn vergeleken met de flessen op hogere temperaturen zullen deze wijnen door luchtvochtigheid en kou ook deels beschadigen.

Constante temperatuur

Rode wijn bewaren moet in een omgeving waar de temperatuur stabiel en constant is. De meest acceptabele temperatuur fluctuatie ligt tussen de 2°C en 3°C. Iedere wijnkenner en wijnexpert zal benadrukken hoe belangrijk de stabiliteit van de temperatuur is. Naast luchtvochtigheid is dit de meest relevante en ingewikkelde eis bij het opslaan van wijnen. Het onderhouden van een constante temperatuur is zelfs nog relevanter dan de eigenlijke gemiddelde temperatuur.

Als je je afvraagt of je kelder, wijnkoelkast of wijnklimaatkast zijn taak goed uitvoert (rode wijn bewaren), leg dan een aantal maanden ’n Max-Min thermometer in de opslag. Zorg dat deze niet de lucht maar een vochtigheidstemperatuur meet, deze is accuraat. Afhankelijk hoe geavanceerd je koeler is zal je opvallen dat het moeilijk is een constante temperatuur te hanteren. Zijn er duidelijke verschillen, moet je direct actie ondernemen aangezien dat nadelig kan zijn voor de wijn. Fluctuaties in temperatuur laten meer lucht en dus zuurstof toe in de wijn. Wanneer de omgeving warmer wordt zal de lucht in de fles opwarmen en uitzetten. De kurk beweegt dan een klein beetje uit de fles en dan kan er lucht en wijn langs de kurk sijpelen. Als de lucht frisser wordt, trekken de stoffen eerder in de fles. Teveel fluctuaties in temperatuur zorgen dat de lucht een obstakel wordt tijdens het rijpproces.
Grote hoeveelheden zuurstof (reactief), kunnen voor de meeste beschadiging zorgen. Flessen die teveel zijn blootgesteld aan temperatuurwisselingen verliezen hun lekkere smaak en verprutsen het zelfs helemaal. Dagelijkse fluctuaties van anderhalve graad kunnen al voor grote schaden zorgen.

Vergelijk alle wijnkoelkasten! (vanaf €137)

Bekijk op Bol.com

Schaduw

Licht moet zoveel mogelijk vermeden worden bij het rode wijn bewaren aangezien het de meest gecompliceerde moleculen kan breken. Deze moleculen zijn juist nodig voor het creeeren van de speciale smaken bij ligwijnen. De meeste wijnen zijn al voorzien met UV-straling bestendig glas, zoniet, bevat de moderne wijnkoelkast UV werend glas. Gedimd licht zal de wijn niet schaden maar zonlicht moet ten alle tijden vermeden worden.

Beveiliging

Alhoewel dit geen bedreiging is voor de ontwikkeling van de wijn, is het wel een belangrijk element. Het heeft geen zin om een exclusieve wijnkoelkast of kelder te hebben wanneer de wijn verloren, beschadigd door vuur, diefstal of uitval van apparaat blootgesteld wordt. De echte verzamelaars en kenners investeren veel tijd en geld in hun collectie. Sommige collecties bereiken namelijk een waarde van meer dan €100k. Hierbij zou het dus onverstandig zijn om op een huisbeveiligingssysteem te rekenen. Alhoewel de meeste dieven niet aan deze opgaven beginnen, wil je het toch niet riskeren. Daarnaast moeten kinderen op afstand gehouden worden ter voorkoming van een ramp.

Thuisverzamelaars zijn kwetsbaarder voor schade door vuur. De meeste huizen hebben namelijk geen watersproeisysteem en als er vuur uitbreekt belooft dat niet veel goeds. De professionele opslag faciliteiten zorgen dat bij een brandmelding het systeem de sproeiers activeert. Deze systemen zorgen dat brand nooit helemaal uit de hand loopt en je collectie vernielen.

Ventilatie

Wijn moet liggen in een geurloze omgeving aangezien er gedeeltelijk lucht via de kurk de wijnfles binnendringt. We hebben het dan wel over echte ligwijnen. Sommige geuren, zoals schilderlucht of schoonmaaklucht bevatten chemicaliën die extra schadelijk kunnen zijn en absoluut vermeden moeten worden. Daarnaast zijn voedselgeuren als ui en knoflook ook niet bevorderend voor het rijpproces. Mocht u een ingebouwde wijnkoelkast in de keuken willen aanschaffen, is het beter om hierin tafelwijnen op te slaan. Deze liggen maximaal een aantal maanden en zullen hierdoor niet worden aangetast.

Vibraties

Wijnkenners adviseren ook om vibraties op de wijn zo veel mogelijk tegen te gaan. Deze zouden namelijk de smaak, en bouquet kunnen aantasten. En dit is absoluut het geval voor de ligwijnen. Deze moeten namelijk eerst een aantal dagen in stilstaande verticale houding staan zodat de stoffen geleidelijk verdeeld worden. De gemiddelde wijnkoelkast of wijnklimaatkast beschikt gelukkig over een vibratie compressor.