Robotstofzuiger virtuele muur in je huis maken? In dit artikel lees je alles over het installeren van een virtuele muur voor je robotstofzuiger, zodat de robot bepaalde delen van je huis niet kan bereiken.

De virtuele muur is voor veel verschillende robotstofzuigers beschikbaar. Welke je moet kopen ligt er een beetje aan welke robotstofzuiger je hebt en van welk merk deze is.

Bekijk alle robotstofzuigers! (vanaf €79,00)

Bekijk op Bol.com

Robotstofzuiger virtuele muur; wat is dat?

Robotstofzuiger virtuele muur

Virtuele muur voor de iRobot Roomba

Een virtuele muur voor een robotstofzuiger is een apparaatje dat je kunt gebruiken om een soort “grens” aan te geven voor je robotstofzuiger. In de afbeelding rechtsboven in dit artikel zie je hoe dat ongeveer werkt. Met deze grens geef je aan; je mag deze lijn niet passeren. Dit is ideaal als er bepaalde zones van je huis zijn waar je niet wilt dat de robotstofzuiger naar toe gaat. Denk hierbij aan een duur tapijt waarvan je niet wilt dat de robotstofzuiger er overheen rijdt.

Het mooie van het apparaatje is dat het jou totaal niet in de weg staat, maar dat de robotstofzuiger wel begrijpt dat hij er niet langs mag. Dit scheelt veel gedoe met deuren die je misschien vergeet dicht te doen op het moment dat je robotstofzuiger zijn dagelijkse rondje door je huis gaat maken.

Hoe veel kost zo’n virtuele muur?

Een virtuele muur voor je robotstofzuiger kost meestal zo’n 40 tot 50 euro. Dit verschilt per merk. Bij CoolBlue hebben ze bijvoorbeeld vier virtuele muren voor robotstofzuigers; twee van iRobot, één van Neato en één van Samsung. Je kunt ze via de onderstaande knop bekijken:

[Accessoires]

Let goed op dat je een virtuele muur koopt die compatibel is met jouw robotstofzuiger. Een virtuele muur van Neato werkt niet met een robotstofzuiger van iRobot (en vice versa). Dit is erg belangrijk. Check ook of het formaat van het kastje waarmee je de virtuele muur maakt niet te groot is voor de plek die je in gedachten hebt. Onderzoek op deze manier ook of je het kastje misschien op een mooie manier kunt wegwerken.

Virtuele muur in werking

Waarschijnlijk ben je inmiddels wel benieuwd hoe zo’n virtuele muur in de praktijk werkt. In de onderstaande video van iRobot kun je zien hoe de virtuele muur van iRobot kan worden gebruikt.

Zoals je kunt zien is het apparaat totaal niet storend en staat het niet in de weg. De virtuele muur van iRobot werkt met een infrarood-straal die door de robotstofzuiger herkend wordt als een virtuele muur waar hij niet langs mag. Met een volle batterij (die vaak helaas niet worden meegeleverd) kunnen de meeste virtuele muren maar liefst 6 maanden lang in stand worden gehouden. Daarna moet je de batterijen vervangen. In het geval van de iRobot-virtuele muur gaat het om twee C-batterijen per virtuele muur. De virtuele muur van iRobot wordt voor €39,99 verkocht als 2-Pack. Je krijgt dan dus twee virtuele muren voor nog geen 40 euro! Je kunt hem bekijken bij CoolBlue:

[Accessoires]

Magnetische strips als virtuele muur

Neato magnetische strip

Neato magnetische strip (klik voor groter)

Voor sommige merken (bijvoorbeeld Neato) zijn ook speciale “magnetische strips” beschikbaar. Hiermee kun je eigenlijk precies hetzelfde doen als met een virtuele muur. Het nadeel is dat de strip over de hele lengte van de “grens” moet worden bevestigd, terwijl je een virtuele muur gewoon in een hoekje kunt zetten en laten richten. Het voordeel van de magnetische strip is natuurlijk dat je ook een bocht kunt maken, wat met een virtuele muur niet mogelijk is.

De magnetische strip is natuurlijk een minder elegante oplossing dan een virtuele muur, maar voor de Neato-robotstofzuigers is het een prima oplossing.