PowerbanksHet spel Pokémon Go is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldwijde hype en is vooral onder twintigers razend populair. In dit spel loop je fysiek rond in de ‘echte’ wereld waar je met behulp van je telefoon Pokémon moet vangen. Het mooie aan dit spel is dat we allemaal weer wat beweging en frisse lucht krijgen omdat we buiten rondlopen. Het nadeel is echter dat de app ervoor zorgt dat de accu van je telefoon ontzettend snel leegloopt. Je hebt dan uiteraard geen stopcontact bij de hand om je telefoon weer op te laden. Een hele vervelende situatie die je kunt voorkomen als je gebruik maakt van powerbanks. Wil je een powerbank kopen, dan kun je op deze website alles lezen!

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Powerbanks

Hier lees je alles over de verschillende powerbanks.

Wat is een powerbank?

Powerbanks zijn mobiele opladers die je overal mee naar toe kunt nemen en waarmee je je smartphone ter plekke op kunt laden. Ideaal voor als je onderweg bent en geen toegang hebt tot een stroomnetwerk, bijvoorbeeld bij het spelen van Pokémon Go.

Hoe werken powerbanks?

Een powerbank kun je opladen door deze via een kabel aan te sluiten op een stopcontact. In de meeste gevallen gaat dit door middel van een USB-aansluiting. Bij de meeste powerbanks wordt een USB-kabel meegeleverd die je op de USB-oplader van je smartphone aan kunt sluiten. Zo kun je de powerbank dus heel eenvoudig via het stopcontact opladen. Als de powerbank helemaal opgeladen is zal er een lampje gaan branden en kun je het apparaatje loskoppelen van de stroom. Je kunt de powerbank nu in je jaszak of tas stoppen en meenemen. Als de batterij van je telefoon leeg begint te raken sluit je de powerbank aan op je smartphone en laadt je hem binnen no time weer op. Zo kun je veel langer Pokémon spelen. Een geweldige oplossing dus. Omdat je je nu vast afvraagt waar je op moet letten bij het kopen van geschikte powerbanks voor je smartphone geven we je een aantal aandachtspunten.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Capaciteit

Als je een powerbank uitzoekt moet je eerst weten welke accucapaciteit je nodig hebt. Deze staat op de powerbank vermeldt in mAh, oftewel milliampère. Ook de batterij in jouw smartphone heeft een vermogen wat uitgedrukt is in mAh. De powerbank die je kiest moet op zijn minste hetzelfde vermogen hebben als de batterij in je smartphone. Dan heb je in ieder geval de garantie dat je jouw smartphone één keer helemaal op kunt laden met een volle powerbank. Omdat je natuurlijk zo lang mogelijk door wilt spelen wil je waarschijnlijk liever een powerbank waarmee je jouw telefoon vaker op kunt laden. Je moet dan een type nemen die meer capaciteit heeft. Hoeveel vermogen je dan nodig hebt kun je vrij eenvoudig uitrekenen. Stel, de batterij in jouw telefoon heeft een capaciteit van 2000 mAh en je wilt hem drie keer volledig op kunnen laden met een volle powerbank. Dan vermenigvuldig je 2000 met drie en weet je dat je een powerbank moet kiezen die minstens een vermogen van 6000 mAh heeft.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Draagbaarheid

Omdat je powerbanks vooral gebruikt als je onderweg bent, kun je het beste kiezen voor een praktisch en handzaam model. Dan weet je zeker dat je hem gemakkelijk in je broekzak of in het vakje van je tas kunt stoppen. Daarnaast is het prettig als het model niet te zwaar weegt, zodat je er niet mee hoeft te slepen. Helaas is het wel zo dat als je liever wat meer capaciteit wilt, de powerbanks vaak ook groter en zwaarder worden. Waarschijnlijk zul je dus een compromis moeten sluiten.

Verhouding tussen prijs en kwaliteit

Een ander belangrijk aandachtspunt is de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zoals we eerder al zeiden zijn powerbanks met een hogere capaciteit vaak duurder. Als je je smartphone een aantal keer op wilt kunnen laden met een volle powerbank kom je al gauw uit in een wat duurder segment. Hetzelfde gaat ook op voor de kwaliteit van de behuizing. Goedkope powerbanks zijn vaak gemaakt van minder sterk materiaal en slecht afgewerkt. Als gevolg daarvan zijn ze vaak kwetsbaarder. Als je onderweg bent is dit een flink nadeel want de powerbank krijgt in je tas of broekzak aardig wat klappen te verduren. Je loopt dan het risico dat je goedkope powerbank na een paar dagen al stuk gaat. Als je dan weer een nieuw exemplaar moet kopen ben je uiteindelijk vaak duurder uit dan wanneer je meteen een goed en duurzaam model koopt. Om zoveel mogelijk plezier te hebben van je powerbank kun je dus beter niet meteen voor het goedkoopste model kiezen.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Kies een veilig exemplaar

Als je een powerbank gaat kopen is het verstandig om de verpakking goed te lezen. Vaak staat daarop beschreven aan welke veiligheidseisen de powerbank voldoet. Powerbanks bevatten lithium. Dit is een zeer licht ontvlambare stof. Een goede powerbank bevat daarom een beschermingsmechanisme wat er bij kortsluiting voor zorgt dat de stroomvoorziening afgesloten wordt. Overbelasting kan worden voorkomen door een systeem wat er voor zorgt dat de stroom afgesneden wordt zodra de powerbank volledig opgeladen is. Dit geldt ook andersom. De powerbank moet stoppen met opladen zodra de accu van de telefoon vol is. Hiermee voorkom je dat je telefoon oververhit raakt en er kortsluiting optreedt. Let er op dat de powerbank aan deze veiligheidseisen voldoet. Ook hiervoor geldt dat je waarschijnlijk uitkomt bij een wat duurder model.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Conclusie

Als je van plan bent om een powerbank aan te schaffen kun je niet zomaar met elk model genoegen nemen. Je moet weten hoeveel capaciteit je nodig hebt om je smartphone op te kunnen laden en op basis daarvan bepaal je of het vermogen van een powerbank voldoende is. Goedkope powerbanks kun je beter vermijden omdat ze vaak niet voldoende capaciteit bezitten. Ook is de kwaliteit vaak niet in orde en zijn ze onvoldoende schokbestendig. Ten slotte zijn duurdere powerbanks vaak veiliger in gebruik om dat ze bepaalde veiligheidsmechanismen bevatten die kortsluiting helpen voorkomen. Investeer dus liever in een duurder exemplaar. Dan ben je verzekerd van voldoende capaciteit, kwaliteit, levensduur en veiligheid.