powerbank kopenPowerbank kopen? Dankzij de smartphone en tablet ben je 24 uur per dag verbonden met de rest van de wereld. E-mail, WhatsApp, internetbankieren, steeds meer zaken regel je via je mobiele device. Dit is natuurlijk ontzettend handig. Maar omdat je zo afhankelijk bent geworden van je telefoon of tablet kan de beperkte batterijduur flink wat roet in het eten gooien. De meeste telefoons en tablets raken namelijk vrij snel ‘leeg’ en moeten vaak opgeladen worden.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Meestal haalt je telefoon het einde van de dag niet eens. Als je dan onderweg bent en je hebt geen stopcontact of oplaadkabel bij de hand, kan dit heel veel frustratie geven. Dan is het aan te raden om een powerbank te kopen. Hiermee kun je de batterij van telefoon, tablet of laptop altijd en overal opladen. Zo kun je onder elke omstandigheid gebruik blijven maken van je apparaten.

Powerbank kopen?

Alles over het kopen van een powerbank lees je op deze website (Powerbank kopen).

Wat is een powerbank?

Een powerbank is soort externe batterij waarmee je de accu van je device op kunt laden zonder dat je hiervoor een stopcontact nodig hebt. In een powerbank zitten Lithium-Ion cellen. Deze cellen fungeren als batterijen die je op kunt laden door deze via de USB-aansluiting en een kabel of adapter aan te sluiten op het stroomnetwerk. Veel powerbanks hebben een handige LED-verlichting die je laat zien wanneer de powerbank helemaal opgeladen is.

Als de powerbank opgeladen is kun je hem het beste nog een tijdje aan de stroom laten liggen. Hele krachtige powerbanks voor je laptop kun je zelfs beter een hele nacht in de oplader laten zitten. Dan weet je altijd zeker dat de powerbank helemaal opgeladen is en klaar voor gebruik. Als je telefoon of tablet gedurende de dag leeg begint te raken kun je hem eenvoudig ‘bijladen’ door de powerbank met een USB-kabel aan te sluiten op je device. Superhandig dus.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Tulip powerbank

De bekende powerbanks van “Tulip”

Waar moet ik op letten als ik een powerbank wil kopen?

Als je erover denkt om een powerbank te kopen is het belangrijk om te weten welke je precies nodig hebt. Er zijn oneindig veel soorten powerbanks die allemaal weer hun eigen voordelen hebben. Welke powerbank je kiest is afhankelijk van jouw apparaat. Sommige powerbanks zijn bij uitstek geschikt voor jouw telefoon of tablet, terwijl laptops en camera’s het vaak beter doen met een ander type powerbank. Om jou te helpen bij het maken van je keuze raden we je aan de onderstaande adviezen door te lezen.

Draagbaarheid

Een powerbank gebruik je meestal als je geen toegang hebt tot het stroomnetwerk. In veel gevallen betekent dit dat je onderweg bent. Een powerbank moet je dan makkelijk bij je kunnen dragen. Dit kan alleen als de powerbank lichtgewicht is en zo klein mogelijk. Dan kun je hem heel gemakkelijk in je tas of broekzak meenemen. Een powerbank moet dus draagbaar zijn. Hoe klein of licht je hem echter wilt is aan jou. Als je tas erg klein is wil je waarschijnlijk ook een kleinere powerbank kopen. Als je op reis bent en weinig ballast wilt hebben kan het belangrijk zijn om een zo licht mogelijk type te kopen. Draagbaarheid is dus een belangrijke reden om wel of niet een bepaalde powerbank te kopen.

Capaciteit

Bij het kiezen van een powerbank is het van cruciaal belang om goed te kijken naar het vermogen van de batterij. Dit vermogen staat meestal op de verpakking van de powerbank aangeduid in mAh (milliampère). Dezelfde meeteenheid geldt ook voor het vermogen van de accu in je smartphone of ander apparaat. Als je een powerbank kiest is het daarom handig als je alvast weet welke capaciteit de batterij van jouw eigen apparaat heeft. Deze capaciteit is bepalend voor het vermogen wat je powerbank moet hebben. Als je een powerbank gaat kopen kies je er daarom één die minstens hetzelfde vermogen in mAh heeft als de accu in jouw eigen apparaat.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Welke aansluiting moet de powerbank hebben?

Bijna alle powerbanks hebben twee poorten, één voor USB en één voor Micro USB. Dit type ingang is universeel omdat bijna alle devices ook dit type poort hebben. De producten van Apple vormen hier echter een uitzondering op. Als je geen Apple device hebt kun je dus elke powerbank op je telefoon aansluiten. Voor een Smartphone van het merk Apple heb je echter een powerbank nodig waar een ander soort kabel op past die aansluitbaar is op de zogenaamde ‘lightning-ingang’. Let dus goed op welke kabels worden meegeleverd als je een powerbank gaat kopen. Dan weet je tenminste zeker dat je er een kiest die past op jouw device. Lees voor meer informatie ook Powerbank iPhone.

Verhouding prijs en kwaliteit

Het aanbod powerbanks is enorm groot maar dat wil niet zeggen dat je uit kunt gaan van een bepaalde standaard in kwaliteit. Sommige powerbanks presteren heel slecht, terwijl anderen het heel goed doen. Vaak hangt dit kwaliteitsverschil samen met de prijs. Natuurlijk betaal je voor het vermogen, maar er spelen ook andere zaken mee. Een goedkopere powerbank is vaak minder goed afgewerkt en kan daardoor minder goed tegen een stootje. Als je de powerbank niet zoveel gebruikt kan dit een prima koop zijn.

Een powerbank kopen die langer mee gaat kan verstandiger zijn als je van plan bent om deze intensief te gaat gebruiken. Vaak kun je dan beter voor een wat duurder exemplaar kiezen. Deze zijn steviger maar bezitten vaak ook eigenschappen die de levensduur van de powerbank aanzienlijk kunnen verlengen. Denk maar eens aan powerbanks die schokproof zijn of waterbestendig. Vaak krijg je op deze duurdere powerbanks ook een garantietermijn van een jaar. Een wat duurdere powerbank kan dan de goedkopere optie zijn omdat deze langer meegaat dan een goedkoop exemplaar.

Veiligheid bij het gebruik van je powerbank

Wil je een powerbank kopen? Een powerbank is ontzettend handig om te hebben. Het is echter wel belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Een powerbank bevat lithium. Ook al is het maar een hele kleine hoeveelheid, de stof blijft altijd extreem licht ontvlambaar. Daarom moet je voorkomen dat er kortsluiting optreedt in de powerbank. Hierdoor kan de powerbank namelijk in de brand vliegen. Ook een powerbank die aan teveel hitte wordt blootgesteld kan kortsluiting krijgen en daardoor ontbranden of zelfs exploderen. Ook al is dit een zeldzaamheid, toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en op een verstandige en vooral veilige manier om te gaan met je powerbank. Om je hierbij te helpen volgen hieronder een aantal tips en waarschuwingen.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Voorkom oververhitting

Lithium-ion-accu’s kunnen scheuren, ontbranden of ontploffen wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen of direct zonlicht. Voorkom dus dat een powerbank op een warme zomerdag wordt bewaard in de auto of andere warme plaats. Omdat de powerbank zelf ook warmte genereert tijdens het opladen moet je het apparaat alleen gebruiken in een goed geventileerde ruimte. Houdt de powerbank in alle gevallen uit de buurt van warmtebronnen en direct zonlicht.

Vermijd vocht

Voorkom dat je powerbank in contact komt met vocht, water of andere vloeistoffen. Gebruik de powerbank niet als deze nat of beschadigd is. Als je dit wel doet loop je het risico om een elektrische schok te krijgen of een explosie te veroorzaken. Raak de powerbank ook nooit aan als je natte handen hebt.

Gebruik geen kapotte powerbank of aansluitkabel

Als je powerbank kapot is of problemen geeft bij het opladen moet je deze nooit blijven gebruiken. Hetzelfde geldt voor beschadigde snoertjes. Dit kan leiden tot oververhitting van je powerbank met alle gevolgen van dien. Gebruik je beschadigde snoertjes dus niet meer en vervang ze door een snoertje wat helemaal intact is.

Bekijk alle powerbanks! (vanaf €7,95)

Bekijk op Bol.com

Ga de powerbank niet zelf repareren

Als de powerbank onverhoopt niet goed functioneert of kapot raakt moet je nooit proberen om deze zelf te repareren. Je hebt hiervoor niet de juiste kennis in huis. En als je niet weet waar je mee bezig kan dit ronduit gevaarlijk zijn. Voor je het weet veroorzaak je kortsluiting of brand. In het ergste geval kun je jezelf en anderen zwaar letsel toebrengen. In plaats van je powerbank zelf te repareren kun je dus beter een nieuwe powerbank kopen.

Wees voorzichtig met de powerbank

Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met je powerbank tijdens het gebruik. Als je de kabel aansluit op je device moet je dit altijd doen met beleid. Gebruik hierbij dus niet teveel kracht. Ook is het verstandig op je powerbank goed schoon en stofvrij te houden. Vooral de knoppen en de usb-poort zijn kwetsbaar en heel gevoelig voor stofdeeltjes, as en pluisjes.

Gebruik de powerbank alleen waar hij voor bedoeld is

Ga je eenpowerbank kopen? Bedenk je dan het volgende: een powerbank is bedoeld om de accu van een apparaat mee op te laden. Gebruik de powerbank dus nooit voor iets anders. Houd de powerbank altijd uit de buurt van kinderen. Het is geen speelgoed en kan heel gevaarlijk zijn als er niet op de juiste manier mee om wordt gegaan.