Apple TV 4KTegelijk met de Apple Watch 3, de iPhone X en de iPhone 8 heeft Apple óók een nieuwe Apple TV aangekondigd. Deze nieuwe Apple TV is de opvolger van de Apple TV 4 en heet de Apple TV 4K. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de eerste Apple TV die ook 4K-kwaliteit ondersteunt. In Nederland wordt 4K ook wel aangeduid als Ultra HD. De resolutie van een 4K-scherm is vier keer zo groot als die van een normaal HD-scherm (zie ook deze afbeelding).

Behalve deze nieuwe ondersteuning is er niet heel erg veel nieuw aan deze Apple TV. Als je geen televisie hebt die 4K-kwaliteit ondersteunt heeft het dan ook weinig zin om te upgraden naar een Apple TV 4K, en is de vorige generatie Apple TV (4) nog gewoon prima.

Bekijk de Apple TV 4K! (vanaf €199)

Bekijk op Bol.com

Apple TV 4K in het kort

In het kort kunnen we de belangrijkste eigenschappen van de Apple TV 4K als volgt omschrijven:

  • Vanaf 22 september 2017 is de Apple TV 4K te koop in Nederland.
  • Net als de vorige Apple TV kun je deze kopen met 32 of 64 GB aan opslag.
  • De goedkoopste (32GB) Apple TV 4K kost 199 euro.
  • Biedt ondersteuning voor 4K, HDR10 en Dolby Vision.
  • Nieuwe A10X Fusion chip.
  • Geschikt voor AirPlay, Netflix en YouTube (overigens net als zijn voorganger).
  • Je kunt de Apple TV ook als Homekit-hub gebruiken. Dit kon met de  vorige Apple TV ook al.
  • De voorganger, de Apple TV 4 kost nu 159 euro.

Zoals je ook aan de opsomming kunt zien is een Apple TV 4K alleen interessant voor mensen die een 4K TV hebben en écht graag gebruik willen maken van 4K content. Doe je dit niet, dan heb je niet veel voordeel aan deze 4K versie en kun je net zo goed de Apple TV 4 kopen.

Bekijk de Apple TV 4K! (vanaf €199)

Bekijk op Bol.com

De Apple TV 4 was de eerste Apple TV met de nieuwe afstandsbediening (de Apple TV 4 remote). Deze heeft Siri-ondersteuning waardoor je tegen je Apple TV kunt praten. Zo kun je met je stem een film op zetten en content zoeken. Ook was dit de eerste Apple TV met tvOS. Dit is een nieuw systeem waarop je ook apps kunt installeren. Toen in 2015 de nieuwe Apple TV 4 werd aangekondigd was dat dan ook een grote vernieuwing ten opzichte van de voorgaande Apple TV’s.

32GB of 64GB?

Je zult je misschien afvragen of je de 32GB of de 64GB versie wilt aanschaffen. Het prijsverschil is ongeveer 20 euro. Toch hebben wij zelf voor de 32GB gekozen. Je gebruikt deze GB’s alleen om apps op te installeren; de rest van de content wordt immers gestreamd vanaf het internet. Als je op Netflix een film of serie kijkt heb je je GB’s niet nodig om deze te streamen.

Ook kun je ze nodig hebben als je een film wilt downloaden uit de iTunes Store. Dit zullen veel Nederlandse gebruikers echter niet doen.

Bekijk de Apple TV 4K! (vanaf €199)

Bekijk op Bol.com

Gedownloade films kijken op je Apple TV?

Veel Nederlanders betalen niet graag voor films en series. Ze downloaden deze liever. Dat willen we natuurlijk niet aanmoedigen, maar we kunnen je wel een tip geven voor het bekijken van gedownloade films (of dit nou legaal of illegaal is gebeurd).

Wij vinden zelf Plex het handigste om onze eigen video’s en films te kunnen kijken op de Apple TV. Dit is een app die je (gratis) kunt installeren. Voor meer informatie lees ook: Apple TV Plex. Plex is sowieso erg handig omdat deze automatisch het artwork en zelfs ondertiteling kan ophalen voor gedownloade films en series. Zo worden ze weergegeven op een Netflix-achtige manier en ziet het er allemaal erg smooth uit.