Nest is een slimme thermostaat die ervoor zorgt dat je huis altijd de juiste temperatuur heeft. Bovendien kan Nest zichzelf leren op welke momenten jij de verwarming aan of uit wilt hebben. Zo wordt Nest steeds slimmer en leert het apparaatje je steeds beter kennen. De Nest Learning Thermostat (derde generatie) is geschikt voor alle CV-ketels.

Nest compatible met Apple HomeKit?

Omdat Nest natuurlijk volledig binnen het “smart living”-principe past, vragen veel mensen ons of deze populaire slimme thermostaat ook compatible is met HomeKit van Apple. Lees ook: alles over HomeKit.

Is Nest compatible met HomeKit?

Helaas is Nest op dit moment niet compatible met Apple’s HomeKit. Dit was volgens veel mensen ook wel te verwachten, omdat Nest natuurlijk banden heeft met Google. Google is een grote concurrent van Apple, dus zullen ze het apparaat wel niet compatible maken met HomeKit. Toch is dit niet helemaal de juiste denkwijze, want veel andere Google-producten zijn wél compatible met Apple-producten en -software. Denk hierbij aan de integratie van Google Chromecast in iOS, maar ook de vele verschillende apps die Google gewoon heeft ontwikkeld voor iOS (Gmail, Google Agenda en nog veel meer).

Ook Nest zelf heeft gemeld dat ze HomeKit-integratie absoluut het overwegen waard vinden. Dit heeft alles te maken met Apple’s laatste iOS-update: iOS 11 maakt het namelijk een stuk makkelijker voor ontwikkelaars om hun bestaande apparaten compatible te maken met Apple’s HomeKit-software. Apple kondigde tijdens deze update ook aan dat het sproeiers (brandblussers) en zelfs kranen gaat toevoegen aan HomeKit. Deze producten waren tot voor kort nog niet heel erg belicht in het HomeKit-verhaal, maar Apple is blijkbaar dus van plan om deze producten op korte termijn beschikbaar te maken voor HomeKit-gebruikers. Je kunt straks dus de kraan aan en uit doen met je iPhone. Dit is natuurlijk niet bedoeld voor de keukenkraan, maar bijvoorbeeld om de kraan van je wasmachine op afstand dicht te kunnen draaien als een (HomeKit?) “watermelder” bijvoorbeeld een overstroming meldt. Voordat je je afvraagt waarom iemand de kraan open of dicht zou willen draaien met zijn iPhone ;-).

Of de populaire slimme thermostaat Nest Apple’s HomeKit ook daadwerkelijk gaat ondersteunen is natuurlijk nog even afwachten, maar het is goed nieuws dat het in ieder geval overwogen wordt! Tot die tijd zijn er gelukkig genoeg andere slimme thermostaten die wél compatible zijn met HomeKit. Daarover lees je in de rest van dit artikel meer.

Welke slimme thermostaten zijn wél compatible?

Netatmo Slimme Thermostaat

Helaas is Nest dus (nog) niet compatible met HomeKit. Voor de echte liefhebbers van HomeKit is dit waarschijnlijk een reden om een slimme thermostaat van een ander merk aan te schaffen. Zo is er de Netatmo Thermostaat (zie ook de foto hierboven) welke compatible is met HomeKit. Naast deze slimme thermostaat kun je ook de slimme radiatorknoppen kopen van bijvoorbeeld tado. De knop waarmee je normaal je radiator “open” of “dicht” draait wordt dan een draaiknop die je met HomeKit kunt bedienen. Zo kun je per kamer en zelfs per radiator instellen of je de verwarming aan of uit wilt zetten. Ook deze radiatorknoppen van tado zijn compatible met HomeKit. Ideaal!

Healthy Home Coach

Netatmo Healthy Home Coach

Met de Netatmo Healthy Home Coach kun je zelfs de verwarmingen automatisch laten “reageren” op basis van de gemeten temperatuur en luchtkwaliteit in jouw huis. Dit is natuurlijk echt “next level” smart living ;-), maar ik ken mensen die er al mee aan de slag zijn gegaan! Je kunt zo langzamerhand alles gaan automatiseren met HomeKit-compatible accessoires. Het enige nadeel is dat deze accessoires vaak vrij prijzig zijn, maar de meeste liefhebbers vinden de prijs secundair.