Ben je op zoek naar een goede laptop maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan is de MacBook Air iets voor jou! Deze MacBook heeft alle voordelen van een Apple-computer, maar met een lagere prijs dan de meeste Apple laptops.

MacBook Air

De MacBook Air

De MacBook Air is de laatste jaren erg populair geworden. Dit heeft vooral te maken met de relatief lage prijs voor een Apple laptop. Hij is ook vaak afgeprijsd bij webshops als Bol.com en  Media Markt. De normale prijs is €1099, maar bij Bol.com is hij (op het moment dat ik dit schrijf) maar €1049.

Specificaties

De MacBook Air heeft standaard 128GB intern geheugen en een RAM-geheugen van 8GB. Vroeger werd de MacBook Air nog met 11 inch beeldscherm verkocht, nu alleen nog met een scherm met een diagonaal van 13 inch. Er zit een Intel Core i5-processor met een kloksnelheid van 1,8 Ghz. Er zit een Intel HD Graphics grafische kaart in.

Voor dagelijks gebruik is de MacBook Air zeer geschikt: internetten, e-mailen en tekstverwerking. Ook het kijken van films, series en Netflix kan makkelijk op deze laptop. De beeldkwaliteit is 720p (HD ready). De batterij gaat 12 uur mee en de laptop is extreem licht, wat hem erg handig maakt voor onderweg.

De MacBook Air heeft een handige verlicht toetsenbord waar je ’s nachts erg blij mee zult zijn. Ook in het vliegtuig zorgt de verlichting ervoor dat je je toetsen goed kunt zien. De trackpad is “multi touch”, waardoor je met meerdere vingers tegelijk over het trackpad kunt bewegen om verschillende opdrachten aan je MacBook mee te geven. “Swipen” met twee vingers zorgt er bijvoorbeeld voor dat je scrollt. Daarnaast kun je knijpen om in- of uit te zoomen wanneer je foto’s of webpagina’s bekijkt.

Vergeleken met de MacBook

Wanneer je de MacBook Air (1099 euro) vergelijkt met de normale MacBook (1499 euro) dan valt er een aantal dingen op. Zo heeft de MacBook Air geen retina-scherm. Dit is het extra scherpe beeldscherm van Apple dat al langer in alle iPhones en iPads zit.

Ook is het scherm van de MacBook Air iets groter (13.3 inch) dan het standaard scherm van de MacBook (12 inch). De resolutie is wel iets lager, omdat de MacBook Air geen retina-scherm heeft. De batterijduur van beide laptops is hetzelfde (aldus Apple).

De MacBook Air is maar in één kleur beschikbaar terwijl de MacBook in vier kleuren beschikbaar is; goud, roségoud, zilver en spacegrijs. Als je de specificaties naast elkaar bekijkt dan zie je al snel dat de MacBook de extra 400 euro in de meeste gevallen niet waard is. Tenzij je echt heel erg veel geeft om het retina-scherm is 400 euro extra eigenlijk niet de moeite waard.

Bekijk de MacBook Air! (vanaf €1099)

Bekijk op Bol.com

Géén CD/DVD-speler

Er zit géén CD- of DVD-speler in de MacBook Air. Dit zit tegenwoordig in steeds minder laptops omdat iedereen muziek, films en series tegenwoordig gewoon streamt via Netflix of iTunes. Ook software installeren doet niemand tegenwoordig meer met een CD of DVD. Wil je dit wel nog kunnen doen, dan heb je een speciale externe DVD- of CD-speler nodig. Deze kun je kopen en hoeft niet per se van Apple te zijn.

Mac OS High Sierra

Standaard wordt de MacBook Air geleverd met de laatste versie van macOS. In dit geval is dat macOS Sierra, maar als binnenkort macOS High Sierra uitkomt kun je deze ook gewoon (gratis) installeren. Deze is vanaf 25 september te downloaden vanuit de Mac App Store.

Ook Siri is beschikbaar in macOS, dezelfde assistent die je ook kent van de iPhone en iPad. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van Pages, Numbers en Keynote. Dat zijn een soort Apple-versies van Word, Excel en PowerPoint. Wil je hier niet mee werken, dan kun je ook gewoon Microsoft Office op je MacBook installeren.

Privacy

Ook qua privacy is Mac OS één van de betere systemen waarmee je kunt werken. Zo zorgt Safari er standaard voor dat alle trackers geblokkeerd worden, tenzij jij zelf aangeeft dat je dit niet wilt. Een zelflerend systeem van de browser controleert welke partijen en adverteerders jou “volgen” en zorgt ervoor dat zij niet meer zomaar gegevens kunnen achterlaten op jouw Mac. Zo kunnen de grote adverteerders niet meer met je surfgedrag meekijken en is je privacy weer wat beter beschermd.

Bekijk de MacBook Air! (vanaf €1099)

Bekijk op Bol.com

iCloud

continuityHeb je ook een iPhone en/of een iPad? Dan is een MacBook een echte toevoeging. Zo kun je dankzij Apple’s continuity op je iPhone of iPad verder werken aan een presentatie waar je op je MacBook aan begonnen was en andersom. Dit kan doordat Apple bestanden automatisch kan opslaan in iCloud (Drive). Zo kun je altijd en overal bij je bestanden en heb je op al je apparaten automatisch de laatste versie.

Ook handig is dat Apple dit ook met foto’s en video’s doet. Als je alles goed hebt ingesteld dan worden je foto’s automatisch in de cloud opgeslagen. Zo weet je zeker dat je foto’s, contacten en andere belangrijke gegevens niet verloren gaan wanneer je je telefoon kwijtraakt of beschadigt.

Refurbished MacBook Air

De MacBook Air is dan wel Apple’s goedkoopste laptop, toch vinden veel mensen 1100 euro nog erg duur voor een laptop, ook al is deze van Apple. Je kunt dan eens op zoek gaan naar een refurbished MacBook Air. Bijvoorbeeld op de website iUsed vind je er al een voor 639 euro. Dat scheelt je toch weer een paar honderd euro waar je andere leuke dingen van kunt doen.

Met deze “refurbished” laptops is vaak maar weinig mis, al hebben ze vaak wel wat kleine gebruikerssporen.