Mac Mini kopenDe Mac mini is de goedkoopste Apple-computer die je kunt kopen. Hij is er al vanaf 569 euro. Je hoeft dan zelf alleen nog een toetsenbord, muis en beeldscherm aan te sluiten. Als je deze al hebt ben je dus voor 569 euro klaar.

Maar wat zit er allemaal wel en niet standaard in een Mac Mini, en waar kun je het apparaat het goedkoopste krijgen?

Bekijk de Mac Mini-modellen! (vanaf €529)

Bekijk op Bol.com

Mac mini kopen: doen of niet doen?

Deze vraag kunnen we eigenlijk alleen beantwoorden door ons af te vragen: wat heb je precies nodig in je computer? Als je technische specificaties niet zo belangrijk vindt, en vooral op zoek bent naar een snelle computer met een heerlijk operating-systeem (Mac OS X), dan is de keuze snel gemaakt. Wil je echter zware taken uitvoeren op je Mac, zoals videobewerking, dan is de Mac Mini voor sommige gebruikers toch te licht. Voor 529 euro heb je al een Mac Mini. Dit is de goedkoopste Apple Computer die je kunt kopen, en heeft dan ook niet adembenemende specificaties.

De specificaties van het instapmodel (MGEM2FN/A)

Het instapmodel (de MGEM2FN/A) beschikt over een Intel Core i5-processor. Deze heeft twee cores en heeft een kloksnelheid van maximaal 2,7 GHz. Standaard beschikt dit model over 4GB aan werkgeheugen, dat kan worden uitgebreid naar maximaal 16GB. Er zit wel een harde schijf in van 500 GB. Dit is ruim voldoende, zeker als je het vergelijkt met de meeste MacBook-modellen die zo’n 128GB hebben. Het nadeel is wel dat het hier om een harde schijf gaat en niet om een SSD.

De Mac Mini ondersteunt wel een maximale resolutie van 1920×1080 pixels (HD). Dat is meer dan de goedkoopste MacBook (de MacBook Air) en zorgt er voor dat je zeer scherp beeld hebt wanneer je ook een HD-beeldscherm op je Mac Mini aansluit. De Mac Mini beschikt bovendien over vier USB 3.0-poorten.

Welke accessoires heb ik nodig?

Je hebt in principe drie dingen nodig wanneer je een Mac Mini koopt. Dat komt doordat deze zaken niet standaard inbegrepen zijn:

  • Een muis;
  • een toetsenbord;
  • en een beeldscherm.

Gelukkig hoeven deze apparaten niet per se van Apple te zijn, wat de prijs enorm kan drukken. Ik heb zelf bijvoorbeeld een HD-scherm van Philips, een toetsenbord van Apple en een muis van Logitech. Het is wel prettig om een Apple-toetsenbord te gebruiken, omdat de layout daarvan in lijn is met het Apple-besturingssysteem (Mac OS X). Dat werkt toch prettiger dan een Windows-toetsenbord waar bijvoorbeeld geen Command-toets op zit. De muis hoeft echter niet van Apple te zijn, en in mijn ervaring is dit ook beter omdat de Apple-muis niet heel erg ergonomisch verantwoord is.

Bekijk de Mac Mini-modellen! (vanaf €529)

Bekijk op Bol.com

Toetsenbord voor 119 euro?

Apple Magic KeyboardWanneer je op de Apple-website zoekt naar toetsenborden, zul je alleen het Magic Keyboard zien. Deze kost 119 euro en is draadloos. Gelukkig kun je bij andere shops ook nog steeds de bedrade toetsenborden van Apple vinden. Deze hoef je niet op te laden en kunnen gewoon via USB verbonden worden. Daarnaast zijn ze een stuk goedkoper. Zo hoef je geen honderden euro’s uit te geven aan je Mac Mini, maar kun je met relatief goedkope accessoires een heel eind komen.