Luiers kopen? Het kopen van luiers kan een duur en moeizaam proces zijn. Op deze pagina’s vertellen we je graag hoe je het iets makkelijker en goedkoper maakt!

Zo is het namelijk zo dat luiers vaak veel goedkoper zijn wanneer je ze online (bij partijen als Bol.com) koopt. In de winkel zijn ze vaak stukken duurder, zeker bij Albert Heijn.

Luiers kopen

Luiers kopenOuders van kleine kinderen of baby’s kunnen er niet aan ontkomen. Luiers worden door het jaar heen door ongeveer 570.000 baby’s in Nederland gedragen. Een baby/kleuter draagt in totaal ongeveer 5000 luiers (het gaat hier dan wel om wegwerpluiers). Deze hoeveelheden zijn gigantisch en dragen aanzienlijk bij aan de verontreiniging van het milieu. D.m.v deze informatieve website geven we u alle ins en outs rondom luiers. Denk hierbij aan de soorten, bijbehoren producten, aanbiedingen en ga zo maar verder.

Bekijk alle luiers! (vanaf €7,99)

Bekijk op Bol.com

Luiers zijn een aanslag op uw portemonnee, vandaar is het belangrijk om soorten te vergelijken en informatie te verschaffen over de goedkoopste en beste optie, een luiers aanbieding komt dan van pas. Om een start te maken beginnen we met de vergelijking tussen wasbare en wegwerpluiers. Hierbij focussen we voornamelijk op de kosten en voordelen. Aspecten die hierbij meewegen zijn de kwaliteit, gebruik en energiekosten. Daardoor zullen de gegeven cijfers niet nauwkeurig zijn, huishoudens verschillen namelijk allemaal in het verschoningsproces en de bijbehorende producten. Uit onderzoek is gebleken wat de gemiddelde kosten van de wasbare en wegwerpluiers zijn voor een periode van 3 jaar en 2 maanden. Hierbij komt de wasbare variant op gemiddeld €800,- en de wegwerpluier op zo’n €1230,-. Het verschil in kosten is dus aanzienlijk.

Toch moeten we verder graven, gebruiksgemak is immers ook van belang. Er bestaan kunstof, katoenen, bamboe en hennep luiers, waarvan ze allemaal verschillend beoordeeld worden. Laten we voor het gemak de meest populaire (milieuvriendelijke) pakken. Veel bronnen (waaronder de consumentenbond) beweren dat de wegwerp en wasbare luier evenveel absorberen. Hieruit kunnen we concluderen dat de prestaties evengroot zijn. Wat de baby uiteindelijk het prettigst vind hangt of van de gevoeligheid voor bepaalde stoffen. Bij de wegwerp luier komen namelijk stoffen vrij wanneer de binnenkant vocht opneemt. Sommige kindjes zijn hier gevoelig voor en kunnen daardoor uitslag krijgen. Veel ouders beweren dat de katoenen luier weer te weinig vocht opneemt waardoor de billetjes soms te lang in contact zijn met vocht. Ook dit kan uitslag en dus het gebruiksgemakt verslechteren.

Bekijk alle luiers! (vanaf €7,99)

Bekijk op Bol.com

Een ander relevant onderwerp is milieubewust wegwerpluiers wegdoen. Officieel gezien mogen deze luiers niet in een zogeheten biobak geplaatst worden. Soms informeert de producent dat het wel kan, echter, verschilt dus per gemeenten. Informeer bij uw gemeente over de mogelijkheden.

Keurmerken

Bij de aanschaf van luiers moet u ook letten of de fabrikant/merk het juiste keurmerk bevat. De meeste drogisterijen, supermarkten en online groothandels zijn inmiddels in bezit van de vereiste keurmerk. Bij katoenen luiers moet je kijken op ‘Global Organic Textile Standard’. Dit merk toont aan dat er geen gebruik gemaakt is van kunstmest, bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en dat de luier ongebleekt is.

Bij wegwerpluiers is het zogehete ‘Nordic Ecolabel’. Hierbij wordt vooral gelet op of het milieubewust is geproduceerd. Daarnaast voorkomt dit keurmerk ook dat er schadelijke chemicaliën in verwerkt zijn.

Als laatste is er nog een keurmerk ter voorkoming van bestrijdingsmiddelen kleurstoffen en chemicaliën. Dit keurmerk, ook wel ‘Ökotex Standard 100’ genoemd, komt ook voor op luiers die aan de vereiste eisen voldoen.

FAQ

Hoeveel hydrofiele luiers moet ik aanschaffen?

Dit ligt aan de leeftijd van de baby. Net geboren baby’s hebben ongeveer 10 tot 12 luiers per dag nodig terwijl kleuters vaak maar 6 tot 8 gebruiken. Het is aan te raden om meer luiers te kopen, hierdoor kom je nooit luiers te kort en kan je een prettiger wasschema toepassen.

Hoe was ik hydrofiele luiers?

Het wassen van deze luiers is niet anders dan de normale was. Als de luier vochtig is leg je het gewoon in de wasmand en als de luier vies is, maak je het eerst schoon bij de wc. Wanneer de wasmand vol is, stop je de luiers in de wasmachine. Vervolgens eerst een warme was en vervolgens heet wassen met het juiste wasmiddel. Let op: Veel eco-vriendelijke en stoffen luiers kunnen niet intensief gewassen worden waardoor de luiers niet compleet schoongemaakt kunnen worden.

Welk wasmiddel moet ik gebruiken?

Let goed op dat je wasmiddel gebruikt bestemd voor heet water, deze producten worden veelal in supermarkten of online groothandels aangeboden.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een vorm van exceem dat zowel bij meisjes als bij jongetjes voorkomt. Deze vorm van exceem komt veel voor doordat de huid teveel in aanraking komt met vocht, wrijving, ontlasting of urine. Bij een gistinfectie wordt aangeraden om naar de huisarts te gaan. Dit herkent u meestal aan schilfers rondom de rode plekken, hierbij zijn vaak witte kleine puistjes aanwezig.

Wat te doen tegen luieruitslag?

Er zijn een aantal belangrijke tips over de behandeling van luieruitslag. Zo moet u proberen zo vaak mogelijk de luiers te verschonen, daarna de huid schoonmaken met lauw water. Vervolgens zorgt u dat de billetjes helemaal droog zijn en smeert u het in met een zalfje ter bescherming van de huid. Voorkom geparfumeerde zalfjes, dit kan het verergeren.

Hoeveel luiers gebruikt een baby per dag?

Deze vraag kan moeilijk beantwoord worden aangezien bepaalde omstandigheden meetellen. Iedere baby consumeert andere hoeveelheden. Gemiddeld gezien komt het op ongeveer 10 luiers per dag.

Welk maat luiers voor mijn baby?

De maat hangt bij baby’s af van het gewicht. Meestal wordt de benodigde informatie op de verpakking gegeven.

Wat te doen bij een lekkende luier?

Dan is de luier meestal te groot of te klein. Vaak wordt de luier ook niet goed bevestigd via de plakranden.

Wanneer overgaan op luierbroekjes?

Meestal merkt u tijdens het verschonen dat uw kindje niet meer liggend verschoont wil worden. Vanaf dit moment moet u overstappen op luierbroekjes.