Op deze pagina lees je alles over longboarden, een sport die je uitoefent op een longboard. Dat is een soort skateboard, maar dan langer.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboarden, een extreme sport
LongboardenLongboarden is een sport die zijn oorsprong kent in het windsurfen. Surfers in de Verenigde Staten die in de jaren 50 volop op het water de originele sport beoefenden, vonden, bij gebrek aan voldoende wind en de juiste of voldoende golven een variant uit voor op de weg. Door wieltjes onder hun surfboard te monteren, konden zij ten alle tijden het board gebruiken. Het werd een alternatief voor wanneer je niet op het water kon surfen. Zo ontstond eerst het skateboard en het longboard is een variant daarop, die met name de laatste jaren enorm populair geworden is. Het longboard wordt, in tegenstelling tot het skateboard dat veelal voor stunts en trucjes gebruikt wordt, ook gebruikt om langere afstanden mee af te kunnen leggen. Omdat het longboard langer en meestal ook breder is, kun je er ook sneller mee vooruitkomen dan met een regulier skateboard.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Hoe ziet een longboard eruit?

Een longboard vertoont grote overeenkomsten met een skateboard, maar, zoals de naam al zegt, is het vaak langer en breder. Het is daarom ook met name uiterst geschikt om langere afstanden dan met een skateboard mee af te leggen en er zitten veelal ook grotere wielen onder. Je hebt veel verschillende shapes (vormen) onder de longboarden. De hoofdvormen die je kunt onderscheiden zijn pintail, kicktail en dropped longboards. Deze verschillen qua vorm van het deck, de stand en plaatsing van de trucks en de wielen.

Onderdelen van een longboard
Een longboard kan in zijn geheel geleverd worden, maar ook in losse delen. Als je geen zin hebt om het zelf in elkaar te zetten of dat je te moeilijk lijkt, kun je een kant-en klaar longboard kopen. De goedkopere versies koop je over het algemeen compleet. Een longboard bestaat uit de volgende delen: deck, trucks, lagers en wielen.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Deck
Dit is het deel waar je op staat. Het deck is in verschillende vormen te verkrijgen en afhankelijk van de door jouw gekozen discipline, kies je het best daarbij passende deck. Een deck kan van verschillende materialen gemaakt worden, maar het bestaat altijd uit een aantal op elkaar geperste laagjes.

Trucks
De wielen worden aan of onder het deck bevestigd door middel van trucks. Deze zijn van staal, keramiek of van titanium vervaardigd. De trucks zorgen ervoor dat je board wendbaar is en kunnen soms wel tot 360 graden ronddraaien.

Lagers
De lagers in de wielen zorgen ervoor dat de wielen soepel blijven draaien. Soms wordt daarvoor smeermiddel gebruikt, maar dit veroorzaakt wel meer vuil en verkort de levensduur van de lagers. Lagers zonder smeermiddel of met een Teflon smeermiddel gaan in de regel langer mee.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Wielen
Wielen voor onder of aan je longboard zijn in verschillenden kleuren, maten en hardheden verkrijgbaar. Hoe harder de wielen, hoe meer je hobbeltjes in de weg voelt tijdens het longboarden en hoe zachter de wielen, des te vlotter je eroverheen rijdt. Het ligt natuurlijk vooral aan jezelf hoeveel snelheid je maakt bij het longboarden, maar met wielen met een grotere doorsnee ga je sneller.

Stijlen of disciplines binnen het longboarden

Als je gaat longboarden, kun je een keuze maken uit verschillende stijlen, ook wel disciplines genoemd. Je kunt de volgende stijlen onderscheiden: cruising, downhill, carving, dancing sliding, slalom en long-distance pump.

Cruising
Bij cruisen, de langzaamste stijl binnen de longboardsport, doe je niets anders dan lekker op je board vooruitrollen. Je kunt hiermee ook lange afstanden voor je plezier afleggen, maar ook je board voor dagelijks gebruik hanteren, bijvoorbeeld om naar je werk of school te gaan.

Downhill
Bij deze discipline of stijl ga je, vaak met hoge snelheid, met je longboard van een helling af. Er worden ook wedstrijden gehouden in deze discipline waarbij de snelste longboarder de wedstrijd wint.

Carving
Bij deze stijl maak je, door je lichaam van links naar rechts te bewegen, S-vormige lussen op de weg. Het is alsof je in een soort golvende lijn je board vooruitstuwt in plaats van gewoon rechtdoor te rollen. Je kunt binnen deze stijl grote en kleine vormen maken, waarbij de kleinere bochtjes meer technische vaardigheden vereisen.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Dancing
Het zogenaamde dancing bestaat uit het doen van trucjes, oftewel tricks met je longboard. Veel van deze tricks zijn afkomstig van het surfen op het water. Voorbeelden van tricks zijn Ghost Ride, Shuvit en Tiger Claw. Deze tricks kun je over het algemeen ook met een gewoon skateboard doen.

Sliding
Sliding is vergelijkbaar met drifting met een auto. Je kunt heel scherpe bewegingen maken en ook weer direct afremmen. Bij deze discipline wordt vaak een sliding glove gebruikt, een handschoen die je hand beschermt wanneer je daarmee de grond raakt of afzet.

Slalom
Dit is vergelijkbaar met een slalom zoals bij het snowboarden gedaan wordt, maar je bent met een longboard wendbaarder dan met een snowboard in de sneeuw. Dit komt door het gebruik van draaibare trucks en wielen.

Long-distance pumping
Dit is een stijl waarbij je lange afstanden aflegt zonder dat je voeten de grond raken. Door je lichaam zachtjes te bewegen, ga je vooruit en door het maken van kleine bochtjes op de weg, creëer je snelheid.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Voor alle stijlen geldt dat je er het board voor moet gebruiken dat er het meest voor geschikt is.

Soorten longboards
Wanneer je een longboard wilt aanschaffen, hou er dan rekening mee dat er veel verschillende soorten zijn. De volgende longboards zijn momenteel op de markt verkrijgbaar. Lees er alles over op de pagina Longboard soorten.

Pintail
Dit longboard heeft een puntige vorm aan de achterzijde. De voorzijde loopt rond af. Er zijn veel verschillende pintailmodellen op de markt. De wielen raken in de regel niet het deck, dit voorkomt wheel-bites (dat is wanneer de wielen het deck toucheren en de delen elkaar dus beschadigen). Doordat ze elkaar niet raken, kun je makkelijker manoeuvreren in de bochten. De meeste pintail longboards hebben een top-mount truck die direct aan het deck bevestigd zit.

Kicktail
Een kicktail longboard heeft een bredere achterzijde, zodat je daar makkelijker met je voeten op kunt staan. Als je dat doet, kun je de voorkant van het board makkelijk omhoog liften. Dit type is daarom uitermate geschikt voor tricks, maar kan ook voor lange-afstandscruisen gebruikt worden.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Drop-down
Op dit type longboard zitten zogenaamde drops. Dit zijn krommingen in het deck. Deze zorgen ervoor dat je met je voeten min of meer in het deck staat en dus meer stabiliteit hebt. Ook ligt je zwaartepunt lager omdat je in de drops lager op het board staat. En dus makkelijker je evenwicht behoudt.

Drop-through
Bij deze variant van het longboard is het deck, op de plaats van de wielen, smaller dan in het midden. De trucks worden door het deck heen bevestigd en de wielen staan daarom naast het board in plaats van eronder. Het is een longboard met een laagliggend deck, waardoor de stabiliteit bevorderd wordt. Het is zeer geschikt voor cruisen en carven, maar zeker ook voor downhill en freeride.

Double-drop
Dit type is feitelijk een combinatie van het drop-down en het drop-through longboard. Ook bij deze uitvoering heb je een laag zwaartepunt, waardoor je stabieler staat. De wielen staan ook los naast het deck, dat op die plekken ook smaller is. Het deck wordt zo laag mogelijk gemaakt en is vaak grillig van vorm. Op het deck zelf zit een concave of een foot platform, waar je je voeten in kunt plaatsen en daardoor een nog lager zwaartepunt krijgt.

Double-kick
Het deck van dit type longboard loopt aan beide zijden op, waardoor je het makkelijk kunt liften. Het dek valt over de trucks heen. Dit type is vooral geschikt voor tricks en doet qua uiterlijk en mogelijkheden aan een origineel skateboard denken. Je rolt er ook eenvoudig mee over obstakels op de weg.

Top-mount downhill
Dit type is speciaal ontwikkeld voor de downhill discipline. De trucks zijn onder het deck bevestigd zodat je bij hoge snelheden wanneer je een helling afkomt maximale controle over en grip hebt op je longboard. Deze variant moet niet alleen een speciaal deck hebben, maar ook specifiek daarop afgestemde trucks, wielen en lagers. Dit heet een high-end downhill setup.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Top-mount cut-out
Met dit type longboard heb je de ultieme controle. Het deck is relatief hoog omdat de trucks eronder gemonteerd zijn. De wielen bevinden zich in een vrije ruimte, zodat er geen sprake kan zijn van wheel-bite. Doordat het deck wat hoger ligt, komt ook je zwaartepunt hoger te liggen, maar dat zorgt er juist voor dat je longboard makkelijker bestuurbaar is. Dit type is gschikt voor cruising en carving, maar ook voor sliding en freeride.

Mini-cruiser
Dit model heeft een kicktail en is zeer wendbaar. Het wordt vooral gebruikt om tricks mee te doen en is wat minder geschikt voor de lange afstanden. Door de wat kortere lengte is het ook makkelijk mee te nemen. Het biedt een prettig rijcomfort en is zeer snel.

Retro-plastic
De retro-plastic variant is wendbaar en comfortabel in het gebruik, zowel bij cruising als voor tricks. Het is een longboard dat door zijn wat geringere lengte dan het gemiddelde longboard makkelijk te besturen en te hanteren is. Dit compacte board is zowel voor volwassenen als kinderen geschikt.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Pool boarding
De naam pool board is afgeleid van de locatie waar deze boards veelal gebruikt werden, namelijk in lege zwembaden. Het doet qua uiterlijk denken aan het oorspronkelijke skateboard, maar is langer dan dat en heeft meestal grotere wielen en trucks.