Longboard wielenOp zoek naar wielen voor je longboard of wil je meer informatie over de verschillende Longboard wielen die er zijn? Op deze pagina vertellen we je zo veel mogelijk over deze longboard onderdelen! Er zijn namelijk verschillende soorten longboard wielen en je moet altijd even goed uitkijken of je wel de juiste koopt. Overigens zitten de wielen er natuurlijk standaard op bij de meeste longboards.

[Wielen]

Longboard wielen

Het kopen van wielen voor een longboard stelt gelukkig niet zo veel voor. Het is vooral belangrijk om zeker te weten dat de wielen compatible zijn met de trucks die jouw longboard heeft. Er zijn bovendien verschillende soorten longboard wielen:

  • Cruise wielen
  • Downhill wielen
  • Slide wielen
  • LDP Wielen
  • Pool/Park wielen

Hier beneden lees je meer over de verschillende longboard wielen en waar je allemaal op moet letten! De longboard-wielen lijken sterk op de wielen die onder een skateboard worden gezet. Ze zijn echter een stuk groter zodat je langer blijft doorrollen dan bij een normaal skateboard. Bij kleinere wielen heb je weer meer dynamiek die je ruimte geeft voor trucjes.

[Wielen]

Diameter

De diameter van de wieltjes verschilt erg sterk per longboard. Sommige wielen hebben een diameter van maar liefst 97 millimeter (bijna 10 centimeter). Als je wielen koopt van dat formaat dan moet je er natuurlijk wel even op letten dat je longboard hier mee overweg kan, want je wil niet dat je board tegen je wielen komt of andersom. Vooral in bochten zul je hier namelijk erg veel last van hebben. De kleinere wielen voor longboards hebben een diameter van ongeveer 60 mm (6 centimeter). Een groot wiel is over het algemeen zeer geschikt voor cruisen/hogere snelheden en kleinere wielen zijn weer geschikter voor het doen van trucs.

[Wielen]

Hardheid

De hardheid van de wielen speelt ook een grote rol. Als het wiel harder is rol je langer door, maar een hard wiel is wel wat minder relaxed dan een zacht wiel – je merkt namelijk meer van onregelmatigheden op de ondergrond. Daarnaast heeft een zachter wieltje meer grip dan een hard wiel. Dit komt doordat zachte wielen meer wrijving hebben. Daarom rol je daarmee ook minder lang door dan bij een harder wiel.

Wielen

Al met al heb je nu waarschijnlijk een beetje in de gaten waarom er verschillende wielen zijn en weet je meer over de voor- en nadelen van de verschillende soorten wielen. Je zult nu ook begrijpen waarom longboarders vaak kiezen voor meerdere setjes zodat ze kunnen afwisselen.

[Wielen]

Longboard wheels

Wanneer je wielen voor een longboard wilt gaan kopen, is de keuze enorm en je dient rekening te houden met een aantal zaken. Het is niet zo dat alle wielen even geschikt zijn voor ieder deck, of passen bij de trucks en lagers. Net als bij de decks zijn er wielen van verschillende merken. Tevens vind je verschillen in hardheden, diameter, kleuren en prijzen. Hou er ook rekening mee dat de wielen compatibel dienen te zijn met zowel je deck, als je truck en lagers. Als deze samen geen goede combinatie vormen, zal dat de kwaliteit en snelheid van je longboard niet ten goede komen.

[Wielen]

Deck en truck in combinatie met wielen
Wanner je een deck en wielen van hetzelfde merk uitkiest, kun je er van uitgaan dat deze goed bij elkaar passen. De wielen kunnen op verschillende manieren aan een deck vastgemaakt worden, maar dit gebeurt altijd met behulp van een zogenaamde truck. Deze truck vormt de verbinding tussen de wielen en je deck. Zoek dus ook de juiste truck bij je deck en wielen uit.

Plaatsing wielen
Bij een pintail en een kicktail longboard zitten de wielen door middel van de truck onder het deck bevestigd. Hierdoor kunnen de wielen nooit het deck raken of beschadigen wanneer je een bocht maakt, maar het zorgt er wel voor dat je hoger op je board en verder van de grond af staat, waardoor je stabiliteit wat minder is. Bij een drop down board sta je over het geheel lager op je deck en is er een versmalling gemaakt bij de wielen. Dit houdt in dat het deck, op de plaats waar de wielen zitten, smaller is dan in het midden. Bij deze modellen zijn de wielen naast het deck gemonteerd en sta je lager bij de grond en heb je dus een lager zwaartepunt en meer stabiliteit. De uitsparing zorgt er voor dat de wielen niet in contact kunnen komen met het deck. Bij een drop through board worden de trucks door het deck heen bevestigd en heb je derhalve ook een lager zwaartepunt en sta je stabieler.

[Wielen]

Merken wielen
Er is een groot aantal verschillende merken wielen of wheels voor longboards op de markt. Bekende merken zijn bijvoorbeeld ABEC 11, Cloud Ride, Orangatang, Landyachtz, Pink, Remember en Tunnel.

Hardheid wielen
De hardheid van de wielen voor een longboard wordt gemeten in durometer en kent, wat wielen voor longboards betreft, een verloop van 75 tot 99. Dit wordt meestal gemeten met een durometer A schaal.

[Wielen]

Verschil in hardheid
78a tot 87a Wanneer je wielen hebt met een hardheid tussen 78a en 87a, dan zijn dat redelijk zachte wielen die zeker geschikt zijn voor gebruik op een longboard. Je kunt er makkelijk mee op een minder vlakke ondergrond rijden, en je hebt veel grip. Het zijn prima wielen om te cruisen, mee af te dalen en ze functioneren ook goed wanneer er obstakels of oneffenheden in de weg zitten. Deze wielen zijn zeer geschikt voor beginners, want ze geven stabiliteit.

88a tot 95a Wielen met een hardheid tussen 88a en 95a zijn wat harder en hebben daardoor wat minder grip. Ze zijn echter perfect geschikt voor hobbeligere ondergronden en voor gebruik op straat.

96a tot 99a Wanneer de hardheid van de wielen tussen de 96a en 99a is, zijn ze vrij hard. Maar hebben nog altijd grip. Ze zijn ontwikkeld om snelheid te kunnen maken en worden gebruikt op straat, in skateparks, ramps en op vlakke ondergronden.

Concreet
Voor jou als longboarder houdt dit dus in dat je moet kijken naar welke discipline je wilt beoefenen bij het longboarden. Ga je voor snelheid? Dan kun je beter voor wat hardere wielen kiezen. Wil je een lekker ontspannen ritje met je longboard maken? Kies dan de zachtere variant. Je kunt je wielen natuurlijk ook tussentijds wisselen, naar gelang je activiteit. Het is voor jezelf het beste om verschillende wielen uit te proberen, zodat je weet welke jij het prettigst vindt om mee te boarden. En ze moeten ook bij het deck, de trucks en lagers passen.

[Wielen]

Diameter
De diameter van een wiel wordt gemeten in milimeters (mm). Hoe lager het aantal mm, hoe kleiner je wiel dus is. Met kleinere wielen ga je in de regel langzamer vooruit dan met grote wielen. Wanneer je graag wilt cruisen of lange afstanden met je longboard wilt afleggen, kies je beter voor wat grotere wielen. Dat bevordert je snelheid en betekent dat je een langere afstand in kortere tijd kunt afleggen. De grootte van je wielen is ook van invloed op hoe snel je op gang komt met je board en het draaivermogen. Dit laatste wordt ook mede bepaald door de gebruikte trucks.

Gemiddelde diameter van een wiel
54 tot 59 mm Wanneer je wielen een diameter hebben van 54 tot 59 mm, dan is dat ideaal voor beginnende rijders en mensen die wat groter van postuur zijn. Deze wielen worden vaak gebruikt voor tochtjes op straat, in skateparken en op ramps.

Groter dan 60 mm Wielen grote dan 60 mm worden vaak gebruikt bij longboarden, maar dat is afhankelijk van de stijl die je beoefent. Ook voor de down hill-stijl, waarbij je met grote snelheid van een helling afrolt, zijn grotere wielen praktischer, omdat deze juist ontwikkeld zijn om snelheid te maken.

Kleuren
Je kunt het zo gek niet bedenken, maar wielen voor je longboard zijn in nagenoeg alle kleuren te verkrijgen. Als je een bepaald type wiel gekozen hebt, kun je proberen of het in je favoriete kleur verkrijgbaar is, of een kleur uitzoeken die mooi bij het deck past. Als het je niet zoveel uitmaakt, kijk dan gewoon naar een minder opvallende kleur. Felle kleuren ben je wellicht eerder beu dan een neutrale kleur. Laat de keuze van een wiel nooit afhangen van de kleur. Hardheid en diameter zijn veel belangrijker.

[Wielen]

Prijzen
De prijzen voor wielen lopen sterk uiteen, maar het is niet per definitie zo dat de duurste wielen de beste zijn. Draag er wederom zorg voor dat de wielen bij de rest van de onderdelen van je board passen.

Techniek
Het is altijd makkelijk als je wat afweet van de techniek van je longboard. Wanneer je met stukken aan je board komt te staan, kun je het dan proberen zelf op te lossen. Als je reservewielen hebt, is het handig wanneer je deze zelf kunt demonteren en monteren. Vaak zit er een gebruiksaanwijzing bij maar je kunt ook instructies vinden op internet.

[Wielen]