Longboard voor beginnersHet eerste waar je naar moet kijken als je wilt gaan longboarden, is wat voor model board je aanschaft. Voor beginners is vooral stabiliteit en de grootte van het deck van belang. Daarnaast is het zaak dat je kijkt welke discipline je wilt uitoefenen, en aan de hand daarvan het juiste board kiest. Maar wat is nou een goede Longboard voor beginners?

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard voor beginners

Een overzicht van waar je op moet letten bij het kopen van een Longboard voor beginners.

Stabiliteit board
Een stabieler board heeft een lager zwaartepunt. Hoe lager je er zelf op staat, hoe lager je zwaartepunt komt te liggen. Op een drop-down, drop-through of double dropped board sta je dichter bij de grond omdat de wielen naast het deck gemonteerd zijn. Op een pintail deck sta je in een soort uitsparing (concave) waar je je voeten in kunt zetten. Dus sta je lager en stabieler.

Grootte deck
Wanneer je een relatief groot deck hebt, kun je daar makkelijk je voeten op kwijt en heb je dus letterlijk meer speelruimte. Je kunt makkelijker blijven staan en ook makkelijker tricks en bewegingen uitproberen omdat je minder kans hebt naast je board te stappen. De meeste longboards hebben dus dit voordeel ten aanzien van een gewoon, korter skateboard.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Als je eenmaal je discipline gekozen hebt, kun je gericht een longboard kiezen. Weet je het niet zeker? Begin met cruisen en leer zo de controle over je board te krijgen.

Waarmee hou je rekening?
Als je het Longboard voor beginners aanschaft, koop er dan eentje van een zo goed mogelijke kwaliteit, voor zover je budget hiervoor natuurlijk toereikend is. Een goedkoop board is vaak minder van kwaliteit en zal ook eerder versleten zijn. Een leuk alternatief is om een tweedehands board kopen. Knap het op en je hebt een uniek en persoonlijk board.

Uitproberen
Probeer, als het kan, eerst een longboard van iemand anders uit, dan kom je er sneller achter wat voor board jij het prettigst vindt, inclusief wielen en trucks. Tracht verschillende stijlen te oefenen, zodat je een stijl vindt die het beste bij jou past.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Bescherming
Wanneer je aan het boarden slaat, zorg dan voor het juiste beschermende materiaal. Koop een goed passende helm, knie- en elleboogbeschermers en handschoenen, die je handen en vingers beschermen mocht je je willen afzetten of de grond raken. Je kan wel een Longboard voor beginners kopen, maar zonder bescherming is het niet veilig!

Vallen
Leer vallen. Je kunt jezelf flink bezeren als je van of met je longboard valt. Probeer daarom je val zoveel mogelijk te breken en land niet op je armen. Je kunt jezelf aanleren om op de juiste manier te vallen, zodat je zo min mogelijk verwondingen en blessures oploopt. En vallen zul je toch, daar kun je zeker van zijn.

Remmen
Leer remmen. Als je op de weg komt met je longboard, zul je niet de enige weggebruiker zijn. Als je een obstakel nadert, of er iemand anders aankomt, zul je moeten remmen. Er bestaan speciale manieren om de snelheid van je board te minderen of om compleet tot stilstand te komen. Vraag een geoefende boarder hoe hij of zij dit doet en bekijk eens een instructiefilmpje.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Snelheid
Hou de controle over je snelheid. In het begin vind je het misschien nog wat eng om erg hard te gaan met je longboard, maar als je er wat vaker op gestaan hebt, is het natuurlijk leuk om zo hard mogelijk te gaan met je board. Je kunt, als je eenmaal goed je evenwicht kunt behouden, ook proberen om steeds wat sneller te boarden. Er zijn verschillende manieren om je snelheid terug te brengen. Je kunt je board laten uitrollen, proberen te remmen met je voet, of met je board van de weg af rollen. Als je de carving-stijl gebruikt, waarbij je golvende bewegingen over het wegdek maakt, kun je ook je snelheid aanpassen.

Techniek longboard
Het is best mogelijk dat er zo nu en dan iets hapert aan je longboard of dat je bepaalde onderdelen die versleten zijn dient te vervangen. Zorg er dan voor dat je de belangrijkste technische handelingen beheerst, zodat je je board zelf kunt maken, indien nodig. Of gewoon zelf bijvoorbeeld de wielen of lagers kunt vervangen, zonder dat je je board daarvoor naar een specialist moet brengen.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Geduld en oefening
Last, but not least: oefen heel veel met je longboard als je de technieken en tricks goed onder de knie wilt krijgen. Oefening baart kunst is zeker van toepasssing op het longboarden. Geef niet te snel op als iets niet direct lukt of je te moeilijk lijkt. Ook jij kunt het leren, en misschien word je niet in ieder onderdeel een steengoede boarder, maar heb je er wel plezier in, en dat is wat het meeste telt.