Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd is de sport Longboarden (Longboard Trucks). longboard trucks
Het cruisen, freeriding en racen wordt steeds populairder. Longboarden is een langdurige trend en spreekt een zeer brede doelgroep aan. Je zult vast al gemerkt hebben dat er veel verschillende typen longboards zijn, zoals de kicktail longboards, pintail longboards, double-kick longboards, top-mount downhill en ‘dropped’ longboards. Elke type longboards past bij bepaalde disciplines. Ook de mate van ervaring speelt een grote rol. Kijk eens in het assortiment van Bol.com. Hier vind je aantrekkelijke prijzen vanaf €30,00 euro.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard Trucks

Bij het kiezen van een longboard is het belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende onderdelen waaruit het bestaat. Denk hierbij aan het Longboard Trucks, deck, de kingpin, de hanger en de wielen. Het deck van een longboard dient breed genoeg te zijn, zodat de rijder zich goed kan bewegen en de ruimte heeft om trucjes uit te voeren. Een move die vaak gedaan wordt met bijvoorbeeld een longboard dancer is een pirouette. Als je niet voldoende ruimte hebt, is het onmogelijk om trucjes goed uit te voeren. Ook is het rijden van lange afstanden niet prettig op een deck waarbij je amper de ruimte hebt om je voeten te verplaatsen.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Ook is het erg belangrijk dat je het een en ander weet over trucks, zodat je de juiste keuze maakt. Een truck is het onderdeel waarmee de wielen aan het deck van een longboard is bevestigd. Het is erg belangrijk dat het deck en de wielen elkaar niet raken. De trucks op een longboard mogen niet breder zijn dan het deck in verband met de veiligheid van de rijder en de stabiliteit. De grootte van een truck bepaald de draaicirkel. De meeste trucks zijn gemaakt van aluminium. Een veel gebruikt type aluminium voor trucks is A356 Aluminium Alloy. De reden dat er veel gekozen wordt voor dit materiaal is omdat het sterk is, lang mee gaat en niet zwaar is.

Onderdelen van een truck

De Longboard Trucks bestaat uit verschillende kleine onderdelen, zoals een baseplate, een kingpin, bushings en een hanger. Elk onderdeeltje heeft een belangrijke functie. De baseplate wordt bevestigd aan het deck van een longboard. Het verschil tussen de ene truck en de andere, heeft vooral te maken de hoek die de baseplate maakt. Dit heeft veel invloed op de manier waarop de truck functioneert. Je kunt kiezen voor een truck die een hoek maakt van 40 graden of voor een die een hoek maakt van 48 graden. Een hoek van 40 graden is geschikt voor longboards die gebruikt worden om te carven, cruisen of freeriden. Een hoek van 48 graden is een betere keuze als je op zoek bent naar meer stabiliteit.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Veelvoorkomende trucks bij longboards zijn trucks met een reversed kingpin. De kingpin wordt bevestigd in de baseplate. De reversed kingpin is speciaal ontworpen voor longboards. Doordat de longboard is voorzien van een reversed kingpin, kunnen er grotere wielen op geplaatst worden. Bij skateboards wordt een vaker gekozen voor ‘gewone’ kingpins. Welke soort kingpin geschikt is voor jouw longboard is ook afhankelijk van de breedte van het deck. Reversed kingpins worden gebruikt bij decks met een lengte vanaf 9 inch. Voor boards korter dan 9 inch is een gewone kingpin beter. De ‘rondjes’ van rubber die op een kingpin bevestigd zijn noemt men bushings. De bushings maken soepele bewegingen mogelijk en zorgen voor meer flexibiliteit voor de rijder. De meest gebruikte soorten bushing zijn de cone- en de barrel bushings. Bushings worden door verschillende merken aangeboden. Je kunt bushings ‘los’ kopen, zodat je zelf op een goedkope manier jouw longboard kunt repareren. Bekende merken voor bushings zijn Divine, Bear en Randal. Speedrings zorgen ervoor dat je als rijder de snelheid behoudt. De twee hangers die veel voorkomen zijn de 43 degree hanger en de 50 degree hanger. De getallen geven hoe groot de hoek is die gemaakt wordt. De pivot cup zit onderaan de hanger en samen worden zij bevestigd aan de baseplate.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

De wielen van jouw longboard

Longboard trucks en wielen worden vaak verkocht als set. Welk type wielen het best bij jou past, is afhankelijk de manier waarop jij jouw longboards gaat gebruiken. Ben je van plan te rijden op hobbelige wegen of straten? Dan kies je voor Longboard wielen met hardheid 78a. Wielen met het type 82a worden toegepast bij rijders die gebruikt maken van een gladde ondergrond. De regel bij longboard wielen is dat hoe groter het wiel is, hoe fijner jouw longboard rijdt. Veelvoorkomende longboard wielen hebben een diameter van 70 tot 80 millimeter. Hoe groter de wielen zijn, hoe makkelijker je lange afstanden aflegt.

Ben je van plan meer trucjes te doen en ben je op zoek een longboard die soepel met je mee beweegt? Let dan op longboards met kleinere wielen. Als je kiest voor een compleet longboard, zijn de wielen en alle andere onderdelen al zodanig op elkaar afgestemd dat je deze keuzes zelf niet meer hoeft te maken.

Losse onderdelen kopen

Als je een longboard koopt, is het vanzelfsprekend dat alle onderdelen erbij zitten. Mocht je een bepaald onderdeel willen vervangen, hoeft dit geen probleem te zijn. Tegenwoordig zijn vrijwel alle onderdelen los verkrijgbaar. Je kunt ze zowel in fysieke als in online winkels kopen. Longboard Trucks zijn verkrijgbaar bij de meeste longboardshops, skateboardwinkels of bij leveranciers van sportartikelen. Bekende merken die trucks produceren zijn Atlas, Bear, Paris, Randel en Caliber.

Het is niet ongewoon om jouw eigen longboard in elkaar te zetten. Leveranciers spelen hier steeds meer op in. Als je het aanbod van veel leveranciers bekijkt, zul je zien dat de meeste onderdelen van een longboard los verkrijgbaar zijn. Veel webshops en sportwinkels hebben een breed assortiment en zijn afgestemd op deze aantrekkelijke trend. Onderdelen die in Nederland amper verkrijgbaar zijn, kunnen ook besteld worden vanuit het buitenland.

Je kunt er ook voor kiezen om een workshop te volgen. Tijdens de workshops longboards bouwen, leer je de materialen en onderdelen kennen, waaruit een longboard bestaat. Met de hulp van professionals kun je zelf een longboard maken die volledig is afgestemd op jouw wensen en voorkeur.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com