Het longboarden op de weg kent zijn oorsprong op het water (Longboard Surf). longboard surf
Omdat er niet altijd goede golven waren voor de surfers, besloten zij wieltjes onder hun board te monteren, zodat ze het ook op de weg konden gebruiken. Maar hoe lang bestaat het surfen op het water nu eigenlijk al? Deze boards zijn al te krijgen bij vanaf prijzen van €50,00 euro.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard Surf

Longboard surf op het water bestaat al geruime tijd. Longboard surf is de oorspronkelijke vorm van golfsurfen.  Er zijn afbeeldingen waarop te zien is dat mensen al op het water surfden ten tijde van James Cook, en deze zeevaarder ondernam zijn ontdekkingsreizen reeds in de 18de eeuw. In die tijd werd er een massief houten board gebruikt, dat vaak langer was dan 4 meter en meer dan 50 kilo woog. Na de introductie van het kunststof werden de surfboards daar van gemaakt, hetgeen een enorme teruggang van het gewicht betekende. Een gemiddelde surfplank weegt tegenwoordig ongeveer 6 kilo. Bij de surfsport wordt een board gebruikt dat minimaal 7 feet (233 centimeter) lang is, in wedstrijden voor professionals dient het board minimaal 9 feet (274 centimeter) lang te zijn. Wanneer er kortere planken gebruikt worden, noemen we deze shortboards.

Types surfboards

Binnen de surfboards kun je verschillende modellen onderscheiden. Net als bij het longboarden op de weg, geldt ook hiervoor dat je een board moet kiezen dat het beste bij je past. Daarbij kijk je ook weer voornamelijk naar wat je ermee wilt doen. Je kunt de volgende soorten onderscheiden.

  • Longboard. Dit is de meeste klassieke versie van een surfboard. Deze is 9 feet of langer en kent weinig zogenaamde rocker, dat is kromming. Het board heeft een brede, rechte tail (achterkant) en een ronde neus. Je kunt er makkelijk mee peddelen. Een foot (meervoud feet) is iets meer dan 3 meter.
  • Shortboard. Dit model werd met name in de jaren 80 erg populair. Het is 5 tot 7 feet lang en heeft een spitsere neus dan een longboard. Het heeft veel kromming en is uiterst wendbaar, waardoor je er goed verticaal mee tegen een golf op kunt surfen. Dit board is niet geschikt voor beginners.
  • Funboard. Ook wel mini-malibu genoemd. Dit is een ideaal board voor beginners. Het volume ervan is groter (de neus en tail zijn breder) en dat geeft meer stabiliteit. De lengte bedraagt 7 tot 8 feet.
  • Het fish board lijkt op een vis. Het is 5 tot 6 feet lang en dik en breed, er zit nauwelijks kromming op en het ligt heel vlak op het water. Het is minder geschikt om bochten mee te maken.
  • Gun. Deze variant is vooral geschikt voor ervaren surfers en wanneer er hoge golven zijn. Je maakt er weinig bochten mee, maar je gaat vooral recht naar beneden in een golf, op verticale wijze.

Manoeuvres

Ook op een surfboard kun je trucjes of manoeuvres doen. Sommigen komen overeen met de tricks op een longboard, maar er zijn ook tricks die alleen op het water gedaan worden. Voorbeelden hiervan zijn Hang Ten, Hang Five, Fin First take off en Drop Knee bottom turn.

Hang Ten

Bij deze truc, die je alleen met een surf longboard kunt doen, staat de plank achter wat omhoog en komt de golf daar overheen. Op dat moment loop je naar de voorkant van de plank en gaat met alle tenen over de rand heen staan. De bedoeling is dat je zo lang mogelijk blijft staan.

Hang five

Deze manoeuvre is vergelijkbaar met de Hang Ten, maar hierbij laat je de golf achter over je board slaan, terwijl je zelf voor op je board probeert te blijven staan, met één voet (vijf tenen dus) over de rand. Je andere voet plaats je verder naar achteren op je surfboard.

Fin first take off

Je gaat bij deze truc vanuit een liggende positie met gespreide benen op je board staan, terwijl je boven op een golf surft. Daarna draai je je board in de lengterichting onder jezelf door, zonder dat je eraf valt en gewoon doorsurft.

Drop Knee bottom turn

Deze manoeuvre houdt in dat je met je benen schuin voor elkaar op je surfboard gaat staan en dan eerst een knielende beweging maakt, gevolgd door een beweging alsof je gaat zitten op je board. Je kunt deze bewegingen afzonderlijk als trucje doen, maar ook steeds achter elkaar zodat je er een combinatie van knielen en bijna zitten van maakt.