De vorm (Longboard Shapes) van een longboard is speciaal
ontworpen voor het beoefenen van bepaalde Longboard shapestechnieken. Afhankelijk van welke techniek of discipline je wilt gaan proberen, kies je dus je board. Er zijn ook longboards die je voor verschillende disciplines kunt gebruiken. Er zijn feitelijk drie (hoofd)vormen te onderscheiden binnen de longboards. Kijk voor de verschillende Longboards op Bol.com. Hier vind je ze voor schappelijke prijzen vanaf €40,00 euro.

Longboard Shapes

Longboard Shapes, welke zijn er allemaal? Laten we beginnen met de Pintail Longboards. Het deck van een pintail longboard heeft de vorm van een druppel. Dit betekent dat de achterkant voorbij de wielen loopt en spitsvormig toeloopt. Het board is op zijn breedst in het midden en loopt naar achteren toe af in een soort puntvormige staart. Vaak heeft het board in het midden een uitholling, een concave, die ervoor zorgt dat het board sterker en beter te besturen is. Omdat zowel de voor- als de achterkant van het deck wat toelopen, zitten de wielen vrijer en raken deze nooit het deck wanneer je een bocht maakt. Met deze vorm voorkom je dus het zogenaamde wheel-bite, waarbij de wielen het deck raken. De pintail longboards zijn uitermate geschikt voor cruisen. Citycruiser en pooldeck longboards zijn ook voorbeelden van een pintailvormig longboard.

Kicktail

Bij een kicktail longboard loopt het achterste deel van het deck op, net voorbij de wielen. Dit maakt longboards met deze shape niet alleen geschikt voor cruisen en carven, maar ook voor het uitvoeren van speciale tricks. Je kunt deze vorm dus ook prima voor verschillende disciplines gebruiken. Het deck loop aan de achterzijde rond of recht af en is aan de voorkant wat spitser dan aan de achterzijde. Bij de meeste kicktailmodellen loopt de voorzijde van het deck tot net over de wielen, of eindigt er nagenoeg boven.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Dropped longboard

Bij een dropped longboard vind je, net voorbij de trucks, eem kromming naar beneden toe. Dit heeft tot gevolg dat het middendeel van het deck lager ligt en je zo meer stabiliteit krijgt. Van boven af gezien lijkt deze vorm op een soort deegroller. Deze vorm is ook in extra grillige variaties te verkrijgen. Op de plek waar het deck boven de wieltjes zit, is een uisparing gemaakt, waardoor de wielen makkelijk kunnen draaien. Deze longboards zijn dan ook uitermate geschikt voor downhill disciplines. Er bestaan twee soorten dropped longboards: dropped down en dropped through. Beide boards zijn zeer geschikt voor afdalingen. De drop-down variant heeft een golvend deck en verschillende hoogtes. Bij de wielen ligt het deck hoger dan in het midden van het board. Bij de drop-through variant zijn de trucks door het deck heen bevestigd. Het deck is recht en ligt laag. Beide modellen hebben een hoge stabiliteit.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com