Longboard drop downEr bestaan verscheidene longboard-types. Een Longboard drop down is een voorbeeld van zo’n type. Twee gangbare types die je veel vindt naast het drop down longboard zijn de kicktail en pintail. Het meest onderscheidende kenmerk van een kicktail board is dat de voorzijde en de achterzijde beiden in een brede ronding aflopen. Dit board is ook vrij breed. Dit betekent dat je er gemakkelijker je voeten op kunt zetten en dat zo’n board handiger is wanneer je er tricks mee wilt doen.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard drop down

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van een pintail longboard is de afgeronde voorzijde en de achterzijde die in een punt uitloopt. Hierdoor kun je dit board makkelijker omhoog liften als je op de breedste kant gaat staan. Bij beide modellen sta je relatief hoog op het board, omdat de trucks en wielen onder aan het deck en niet aan de zijkant van het deck bevestigd zijn.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Kenmerken Longboard drop down
Op een drop down longboard heb je een hoge mate van stabiliteit. Op het deck van een drop down longboard zit, na de trucks, een soort uitholling, die ervoor zorgt dat je vaster en lager op het deck zelf komt te staan. Je hebt een relatief laag deck en dit betekent automatisch een laag zwaartepunt. Hierdoor kom je stabieler op het board te staan en kun je makkelijker je evenwicht bewaren. Een dropdown longboard is daarom uitermate geschikt voor beginners omdat je er makkelijker op kunt leren rijden. Een drop down longboard is ook het handigst om van een helling af te rollen. De trucks op een drop down longboard zitten naast het deck. Dit is om te voorkomen dat de wielen het deck raken wanneer je door een bocht gaat. Wanneer dit wel gebeurt, is er sprake van wheel-bite. Dit levert niet alleen een vertraging op voor je longboard, maar kan ook gevaarlijk zijn. Tevens slijten zowel het deck als de wielen dan harder. De vorm van een drop down longboard heeft wel wat weg van een deegroller, als je het van bovenaf bekijkt. Dit betekent concreet dat het deck in het middengedeelte breder is dan aan de uiteinden en dat op de plaats waar de wielen bevestigd zitten, het deck smaller is. Dit is zowel bij de voor- als de achterwielen het geval.

Drop through longboard
Naast een drop down longboard bestaat er ook een drop through uitvoering. Bij een drop through model worden de trucks, waarmee de wielen vastgemaakt worden aan het deck, bevestigd door het deck heen. Dit verlaagt het deck over zijn geheel en betekent dat je veel lager op het board staat dan bijvoorbeeld bij een kicktail board.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Combinatie drop down en drop through
Het is ook mogelijk om een drop down en drop through model te combineren. Dit levert een zogenaamd double dropped longboard op. Bij een double dropped longboard zitten er uithollingen in het deck zelf, waardoor het al verlaagd wordt. Tevens vindt er een totale verlaging van het deck plaats, doordat ook bij deze versie, net als bij de enkele drop through, de trucks door het deck heen bevestigd worden.

Voordelen
Alle genoemde modellen leveren dus een hoge mate van stabiliteit op. Makkelijk voor beginners, maar ook ideaal voor iemand die lange tochten wil cruisen of die graag met hoge snelheid van een helling af wil boarden.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Levering
Drop down modellen kunnen volledig afgemonteerd geleverd worden. Dan zijn ze voorzien van trucks, lagers, wielen en griptape. Vind je het longboard er dan nog te saai uitzien? Koop dan speciale stickers die je op de onderzijde van het deck kunt plakken.

Merken
Binnen alle merken die drop down longboards leveren, bestaan er meerdere types. Je kunt een Longboard drop down kopen met alleen de basis-onderdelen, maar ook bijvoorbeeld een board waar alles op en aan zit. Zo heb je modellen met high-end wielen. Bij deze modellen staan de uiteinden van het deck omhoog, zodat je, als je er op gaat staan, deze makkelijker de lucht in kunt krijgen. Dit is natuurlijk vooral erg handig als je tricks wilt uitvoeren met je board. De prijzen van drop down longboards zijn aan de hoge kant en variëren tussen de 150 en ruim 300 euro. Merken die veel van dit soort drop down modellen vervaardigen zijn Landyachtz, Omen en Paradise.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com