Er zijn veel soorten decks voor longboards. Het Longboard deck is het gedeelte waar je op staat (de ‘plank’) tijdens het longboarden.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard deck

Longboard deckHet deck van een longboard is feitelijk de plank waar je op staat. Dit Longboard deck is in de volgende shapes (vormen) verkrijgbaar: pintail, kicktail en drop down/drop through. Verder is er een grote variëteit in merken, kleuren, materialen en prijzen.

Pintail
Een pintail deck heeft een puntvorm aan de achterkant en loopt aan de voorkant rond af. Er zit vaak een uitholling (concave) in het deck waardoor je stabieler komt te staan. Deze vorm is geschikt voor cruisen, maar ook voor het afleggen van lange afstanden. Bij een pintaildeck zitten de wielen aan het deck vastgeklonken.

Kicktail
Bij een kicktail deck loopt de achterkant iets omhoog. Dit maakt het makkelijker om er op te staan en het board de lucht in te krijgen. Dit deck is breder, zodat je er makkelijker op kunt blijven staan. Dit type board wordt daarom ook vaak gebruikt voor het uitvoeren van tricks, trucjes met een longboard.

Drop down/drop through
Het grootste verschil met de twee voorgaande vormen (van de Longboard deck) zit er in dat bij een drop down en een drop through longboard het midden van het deck breder is en dat er uitsparingen gemaakt zijn voor de wielen. De wielen kunnen op die manier nooit het deck raken, ook niet als je een bocht maakt. Doordat de wielen op nagenoeg gelijke hoogte liggen met het deck, heb je een lager zwaartepunt en meer stabiliteit. En kun je makkelijker je evenwicht bewaren. Dit type longboard is dan ook zeer geschikt voor beginners. Het grootste verschil tussen drop down en drop through is dat bij de laatste versie de truck door het deck heen gemonteerd is. Een combinatie van beide modellen is ook mogelijk.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Zelf samenstellen
Wanneer je een Longboard deck of kant-en-klare Longboard wilt aanschaffen, kun je natuurlijk een kant-en klare versie bestellen, waar alles op en aan zit. Je kunt echter ook zelf je onderdelen bij elkaar uitzoeken. Dit betekent concreet dat je het volgende nodig hebt: een deck, trucks, wielen, lagers en eventueel griptape. Decks zijn er ontelbaar veel te koop, waarbij je een keuze kunt maken tussen een voordelige of duurdere variant. Het materiaal waarvan het deck gemaakt is en de manier waarop, zullen zeker van invloed zijn op de prijs. Bij een goedkoper, kwalitatief slechter longboard, zitten over het algemeen alle onderdelen inbegrepen, dus je kunt niet zelf je deck kiezen. Bij de duurdere varianten is dat vaak wel mogelijk.

Trucks
Het deck wordt door middel van een truck bevestigd aan de wielen. Je hebt dus twee trucks nodig voor je longboard. Deze zijn veelal van stalen, titanium of keramische makelij. Ook hiervoor geldt dat je trucks dient te kiezen die bij je deck passen.

Wielen en lagers
Datzelfde gaat ook op voor de wielen en de lagers die je gebruikt. De lagers zorgen ervoor dat de wielen soepel kunnen ronddraaien. Voor het ronddraaien van de lagers wordt vaak gebruik gemaakt van smeermiddel, hetgeen goed werkt, maar wel eerder voor vieze lagers zorgt die dan minder goed zullen werken. Dit komt de soepelheid en de bewegingen die je met je longboard kunt maken, niet ten goede. Er zijn ook lagers op de markt zonder smeermiddel en deze hebben een aanzienlijk langere levensduur. Zowel lagers als wielen heb je vier nodig. Deze worden in setjes verkocht.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Merken
Topmerken in de wereld van de decks voor longboards zijn Airflow, Bustin, Earthwing, Jet, Landyachtz, Loaded en Original. De grootste verschillen tussen deze merken zitten in de manier waarop de decks gemaakt worden en het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt.

Kleuren
Decks zijn in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar en zijn vaak voorzien van een afbeelding. Sommige worden zelfs met de hand gemaakt. Er kan zowel aan de bovenkant als aan de onderkant een print op staan. Er bestaan ook volledig effen boards, deze kun je naar eigen smaak opleuken met stickers (speciaal verkrijgbaar voor de complete onderkant) of met griptape aan de bovenkant. Deze zorgt er ook voor dat je meer grip hebt wanneer je op het deck staat.

Materialen
Decks worden van verschillende materialen gemaakt, maar bestaan vrijwel altijd uit een aantal op elkaar geperste laagjes. De volgende materialen worden vaak bij de fabricage gebruikt: bamboe, glasfiber, hout en carbon. Ze worden als enig materiaal gebruikt, maar soms ook in combinatie met elkaar. Dit levert de volgende combinaties voor de decks op.

  • Bamboe
  • Bamboe en glasfiber
  • Bamboe, hout en glasfiber
  • Carbon
  • Carbon en hout
  • Carbon, hout en glasfiber
  • Hout
  • Hout en bamboe
  • Hout en glasfiber

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Prijzen
De prijzen van een deck lopen sterk uiteen. Je kunt een deck natuurlijk los kopen, maar ook als onderdeel van een compleet longboard. Soms dien je het zelf in elkaar te zetten, maar er zijn ook volledig afgemonteerde versies in de handel. Als alleen je deck versleten of beschadigd is, hoef je dus niet direct een compleet nieuw longboard te kopen.

Lengte en breedte
Verder bestaan er nog verschillen in lengte en breedte van de longboards. Deze worden over het algemeen aangegeven in inches. Één inch komt overeen met 2,54 centimeter. Stel dus dat je longboard 42 inch lang is, dan is dat in centimeters 106,68. Je kunt de maten van je longboard zo zelf makkelijk berekenen. De lengte van een longboard varieert tussen de 23,35 en 48,5 inch. De breedte loopt uiteen van 7,75 tot 10,25 inch.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Techniek
Mocht je onverhoopt je Longboard deck beschadigen, bijvoorbeeld door een val, dan kun je een nieuw uitzoeken dat bij de rest van de delen past. Als je een beetje handig bent, is het eenvoudig om het deck zelf te monteren en hoef je het longboard niet naar een specialist te brengen. Ben je niet zo technisch? Vraag dan iemand anders om advies of raadpleeg de instructies die bij het deck geleverd worden. Internet geeft vaak ook goede aanwijzingen over de montage en demontage van een deck, met behulp van instructiefilmpjes. Je deck hoeft niet persé stuk te zijn om een nieuw te willen natuurlijk. Stel dat je een andere stijl wilt gaan beoefenen, dan kan een ander deck (wellicht in combinatie met andere trucks en wielen) ook een must zijn.