Longboard dancerHet uitvoeren van trucjes (tricks) met je longboard doe je binnen een bepaalde stijl, namelijk het dancen. Voor deze tricks heb je wel een speciaal type longboard (Longboard dancer) nodig, zodat je makkelijker kunt oefenen en de tricks sneller onder de knie hebt. Je kunt hierbij het beste een keuze maken uit één van de volgende modellen.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard dancer

Kicktail
Bij dit type longboard is de achterzijde wat breder, zodat je daar makkelijker je voeten op kunt plaatsen en het eenvoudiger is om te blijven staan. Als je op deze achterzijde staat, licht je gemakkelijker de voorzijde van je board op om er tricks mee te kunnen doen.

Double kicked
Deze versie van het kicktail longboard heeft, zoals de naam ook al aangeeft, twee oplopende kanten. Deze maken het makkelijker om tricks te doen. Dit longboard lijkt nog het meest op het originele skateboard.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Retro plastic
Dit board was met name in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw enorm populair en is nu helemaal retro. Het is lichter en wat korter dan het gemiddelde longboard, zeer flexibel en wendbaar en daarmee uitermate geschikt voor tricks.

Voorbeelden
We noemen van ieder type longboard dancer een voorbeeld. De voorbeelden zijn willekeurig gekozen. We raden je aan eerst goed te kijken wat je wilt, voordat je een longboard aanschaft. De genoemde longboards worden allemaal compleet geleverd. Wil je liever zelf alle onderdelen bij elkaar zoeken? Zorg er dan voor dat ze op elkaar afgestemd zijn. Zodat je de beste combinatie kunt maken.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard Larry Old School Dancer
Er zijn veel verschillende fabrikanten die longboards maken en leveren die speciaal voor tricks geschikt zijn. Een voorbeeld van een longboard dat een goede keuze is als je je graag wilt bekwamen in de dancing stijl, is het Longboard Larry Old School Dancer (OSD). Dit longboard heeft de volgende eigenschappen: de lengte is 149,9 centimeter en de breedte bedraagt 21,6 centimeter. Het is een relatief smal en lang longboard, uitgevoerd in grijs met strepen en gemaakt door fabrikant Maple. Het kost meer dan 300 euro, maar dan heb je wel een prima longboard voor tricks. De OSD is een kicktail longboard.

Tsunami Dancer 40
Een longboard dat zowel voor tricks als cruising geschikt is, is de Tsunami Dancer 40. Het heeft een reguliere vorm. Het is breder aan de uiteindes en in het midden en bij de wielen zijn uitsparingen gemaakt om te voorkomen dat tijdens de tricks de wielen het deck van het longboard raken. De afmetingen zijn: de lengte is 101,6 centimeter en de breedte is 22,6 centimeter. Als je nog niet precies weet welke stijl binnen het longboarden je wilt proberen of welke je het leukste lijkt dan is dit een prima longboard om mee te beginnen, want het is ook geschikt voor cruising (langere tochtjes) en carving (het maken van S-vormige lussen op de weg), dus niet alleen voor tricks. Dit longboard is een voorbeeld van een double kicked type.

Retro Plastic
Een voorbeeld van een retro plastic board zijn die van het merk Penny. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een Penny Original Rasta of Original Glow in the Dark, twee modellen van dit merk. Het plastic Retro board is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen, maar alleen de afmetingen ervan vormen het grootste verschil. Deze afmetingen variëren tussen de 22 en 27 inch, dat is respectievelijk 55,88 en 68,58 centimeter. Qua lengte is het feitelijk ook geen longboard meer te noemen, deze zijn veel langer. De uitvoering (van het deck) is verschillend, dus je kunt gewoon het board kiezen dat je het mooiste vindt. Het board is gemaakt van kunststof, lijkt op de oude skateboards van vroeger en is zeer geschikt voor kinderen en beginnende longboarders. Door de grote wendbaarheid is het eenvoudiger om tricks te leren. De prijzen van deze boards liggen beduidend lager dan die van de Larry Old School Dropboard en zijn daarom ook een voordeligere keuze om mee te beginnen.

Keuze maken
Wat voor longboard dancer je ook kiest, hou rekening met het volgende. Kies er eentje dat aansluit bij de stijl van longboarden die je wilt gaan beoefenen. Een relatief duur longboard dancer dat niet bij jou en je stijl past, is zonde van het geld. Als je nog niet zeker weet of je wel wilt blijven longboarden en je jouw stijl nog wilt bepalen, kies dan een wat voordeliger exemplaar. Deze zijn per definitie niet altijd slechter dan een duurdere variant. De tijd zal toch moeten leren of je het voor jou juiste dropboard gekozen hebt. En misschien dat je als beginner prima uit de voeten kon met het door jou gekozen exemplaar, maar dat je na verloop van tijd wel aan een uitdaging, in de vorm van een andere stijl en daarmee ook een ander longboard toe bent.