Longboard bearingsLongboards bestaan uit verschillende onderdelen. Denk aan een deck, een kingpin, trucks, wielen en bearings. Bearings (Longboard bearings), of lagers, zorgen ervoor dat het wiel kan blijven draaien. Om de wielen van jouw longboard te laten draaien, is het belangrijk elk wiel minimaal twee lagers heeft. Bearings zijn er in verschillende maten, maar de meest voorkomende maat voor longboards is maat 608.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Longboard bearings

Er zijn veel verschillende materiaalsoorten voor Longboard bearings.

Materiaalsoorten
Bearings worden gemaakt van verschillende materiaalsoorten. Staal, titanium of keramiek zijn allen geschikte materialen voor bearings. Stalen lagers bestaan uit meerder kogellagers. Deze zijn erg klein.

Misschien vraag je jezelf af welk materiaal het beste is voor bearings. De constructie van stalen bearing is over het algemeen sterker dan die van andere materiaalsoorten. Daarnaast zijn stalen bearing minder duur dan andere soorten. Toch heeft een keramisch titanium bearing een groot voordeel ten opzichte van de stalen versie. Als je een longboarder bent die veel en vaak rijdt, een bearing van keramiek of titanium wellicht een betere optie. Deze bearings kunnen beter tegen een hogere snelheid. Daarnaast kan het niet roesten. Lagers worden beschermd door het smeermiddel wat erop is aangebracht. Naast soepelheid zorgt dit middel ook ervoor dat ze minders snel vies worden.

Bekijk alle Longboards! (vanaf €29,99)

Bekijk op Bol.com

Mocht je jezelf verdiept hebben in de term bearings, ben je vast ook de ABEC-classificering tegen gekomen. Men denkt als snel dat een bearing met een lage rating van slechte kwaliteit is. Dit is geen reden om je zorgen te maken. Heb jij een longboard met bearings met een minder hoge rating? Je zult amper verschil merken met bearing met hogere cijfers. Pas als je erg snel rijdt, is het mogelijk dat je hier iets van merkt. Dit wil niet zeggen dat de classificering geen nut heeft. Het hoge cijfer duidt meestal op een betere afdichting. Ook kan het zo zijn dat het smeermiddel wat gebruikt van een betere kwaliteit is.