IKEA TRÅDFRI

Afbeelding van IKEA

IKEA is al een hele tijd bezig met slimme verlichting. De bekendste lijn van IKEA op dit gebied zijn de TRÅDFRI-lampen. IKEA heeft eerder al aangekondigd dat deze lampen compatibel zouden worden met Apple HomeKit, maar vooralsnog is dat nog niet gelukt. Deze maand (oktober 2017) zei IKEA zelfs dat de lampen “vanaf nu” compatibel zouden zijn. Helaas bleken de lampen toen nog steeds niet te werken met HomeKit.

IKEA TRÅDFRI

De TRÅDFRI lampen van IKEA zijn niet heel goedkoop. Twee lampen met de verplichte verbindingshub kosten bijvoorbeeld €79,99. Dit is weliswaar de helft van een Philips Hue Starter Kit, maar het nadeel is dat de lampen van IKEA nog vaak erg veel bugs bevatten én dat ze niet in meerdere kleuren kunnen worden ingesteld (je kunt de lampen alleen dimmen).

De lampen van TRÅDFRI zijn op dit moment niet online te koop, maar alleen in de IKEA-winkels. Je vindt ze gelukkig wel gewoon in alle Nederlandse vestigingen van IKEA. Het aanbod is heel divers, maar helaas geven alle TRÅDFRI-lampen alleen wit licht en niet in meerdere kleuren zoals de lampen van Philips Hue dat wel doen. Er zijn losse lampen met verschillende fittings (E27, E14 en GU10). Ook kun je lichtpanelen kopen of zelfs meubels met ingebouwde verlichting. Dit biedt natuurlijk wel leuke mogelijkheden voor als TRÅDFRI straks compatibel is met HomeKit.

IKEA kastje met TRADFRI

Zo is er bijvoorbeeld de  BESTÅ / SURTE voor €237.90. Deze TV-meubel heeft ingebouwde LED-strips in de kastdeurtjes. Deze zijn te bedienen met de TRÅDFRI afstandsbediening en zullen dus ook compatibel zijn met HomeKit zodra het TRÅDFRI-systeem dat ook is.

Zolang de TRÅDFRI-lampen nog niet compatibel zijn met HomeKit, kun je ze alleen bedienen met behulp van de speciale app die beschikbaar is voor iOS en Android.