Als je met je hoverboard de openbare weg op gaat, dan kan je een boete krijgen. Dit wist je waarschijnlijk al, want op de openbare weg is de hoverboard verboden.

Hoverboard boete

Hoverboards zijn heel leuk speelgoed en voor sommigen zelfs een hanig vervoermiddel, maar ze hebben in Nederland nog geen typegoedkeuring. De kans is niet groot dat dit op korte termijn gaat gebeuren. In heel uitzonderlijke gevallen zijn er personal transporters die wél zijn goedgekeurd. Denk bijvoorbeeld aan de segway. Hiermee mag je dan wel de openbare weg op, maar alléén als het vervoermiddel goed verzekerd is. Ook moet de bestuurder vaak minimaal 16 jaar oud zijn, net als bij een brommer of scooter.

Hoverboard boete

Als je je niet aan de bovenstaande regels houdt, kun je een boete krijgen. Deze bedragen kunnen flink oplopen, en er zijn zelfs gevallen bekend van hoverboards die in beslag zijn genomen. We leggen nu uit welke boetes je kunt krijgen en in welke situaties.

Welke boete krijg ik als mijn personal transporter niet verzekerd is?

Wanneer je personal transporter niet verzekerd is kun je een boete krijgen van 360 euro. In dit geval kan de politie er ook voor kiezen om je apparaat in beslag te nemen. Als je transporter wél verzekerd is, maar je kunt dit niet aantonen, dan is de boete 90 euro.

Lees ook eens dit artikel van Aegon waarin wordt uitgelegd dat er een verschil is tussen de wet en wat een verzekeraar uitkeert.

Vergelijk alle hoverboards! (vanaf €199)

Bekijk op Bol.com

Welke boete krijg ik op een hoverboard?

Met een hoverboard mag je niet de openbare weg op (zie ook Rijksoverheid). De boete hiervoor bedraagt 180 euro en als je pech hebt: inbeslagname van je hoverboard. Meestal kom je de eerste keer met een waarschuwing weg, maar als je dan nóg een keer gepakt wordt, is de kans groot dat de agent in kwestie je hoverboard in beslag neemt.

Hoverkart

Hoverkart

Hoverkart

Let op: óók als je een “hoverboard kart” (of een hover-kart) gebruikt is dit niet toegestaan op de openbare weg. Het is nog steeds een hoverboard, en deze heeft geen typegoedkeuring en kan dus ook niet (WA) verzekerd zijn. Het voelt misschien veiliger op een hover kart (en dat is het waarschijnlijk ook), maar het mag nog steeds niet.

Wat valt er onder “openbare weg”?

De openbare weg zoals deze is vastgelegd in de Wegenwet bestaat uit het fietspad, de stoep en de rijbaan (voor auto’s en andere motorvoertuigen). Dus óók op de stoep is een hoverboard vaak niet toegestaan. Een uitzondering hierop geldt wanneer de stoep deel uitmaakt van een privéterrein. Dit staat meestal op een bordje aangegeven. Op privéterrein is het niet verboden om op een hoverboard te rijden.

Waar je wel mag rijden

Gelukkig zijn er alternatieven voor het rijden op de openbare weg. Het hebben van een hoverboard zelf is namelijk niet verboden. Als je bijvoorbeeld thuis een goede kamer hebt met een normale ondergrond, kun je hier prima oefenen. Ook op een verlaten parkeerterrein (dat los staat van de rijbaan) kun je prima uit de voeten. Kijk wel uit voor eventuele geparkeerde auto’s: als je schade aanricht ben je hier nog steeds aansprakelijk voor.

Ook op het schoolplein is het (volgens de wet) in principe toegestaan, maar per school kunnen de regels verschillen. Daarnaast voel je zelf waarschijnlijk ook wel aan waar je beter niet kunt rijden en waar je er wel mee weg komt.

Privéterrein

Op privéterrein mag je op een hoverboard rijden. Dit geldt natuurlijk alleen als het jouw eigen terrein is. Wanneer het terrein niet van jou is, dan mag je je niet zomaar op dat terrein bevinden en het dus ook niet gebruiken om op je hoverboard te kunnen rijden. Vaak staat er in dit soort gevallen ook een bordje met “verboden toegang voor onbevoegden”. Dit betekent dan dat je het terrein niet mag betreden.