Ben je op zoek naar een slimme thermostaat die compatible is met Apple’s HomeKit? Helaas is slimme thermostaat Nest niet compatible met HomeKit. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor Nest, waaronder bijvoorbeeld de slimme thermostaten van Elgato Eve. In dit artikel lees je alles over slimme thermostaten die compatible zijn met Apple HomeKit.

Elgato Eve HomeKit Thermostaat

HomeKit thermostaat: welke opties zijn er?

In Nederland heb je verschillende opties voor het kopen van een HomeKit-thermostaat. De foto hierboven laat de Elgato Eve Thermo zien. En zo zijn er nog veel meer opties. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij.

Elgato Eve Thermo

De Elgato Eve Thermo is een slimme radiatorknop. Hiermee kun je de verwarming dus per radiator in je woning aan, uit, hoger of lager zetten. Erg handig en bovendien valt de prijs enorm mee voor een HomeKit-device! Combineer de Eve Thermo met de Eve Room en je kunt je verwarming automatiseren op basis van de binnentemperatuur.

In de video kun je zien hoe de Elgato Eve Thermo werkt en hoe je deze installeert.

Netatmo-thermostaat (HomeKit-versie)

Netatmo HomeKit thermostaatNetatmo heeft ook een slimme thermostaat. Wanneer je deze koopt dan moet je er wel goed op letten dat je de HomeKit-versie koopt. Bij deze thermostaat van Netatmo horen ook (los verkrijgbare) radiatorknoppen die ongeveer hetzelfde werken als die van Elgato (hierboven).

Netatmo heeft net als Elgato een losse app maar kan ook aangesloten worden op HomeKit.

Honeywell thermostaten

Honeywell Lyric T6R

Honeywell heeft twee slimme thermostaten die compatible zijn met HomeKit. Het gaat om de modellen Lyric T6 (€149) en Lyric T6R (€199). De T6 is iets goedkoper, maar niet draadloos programmeerbaar. De T6R is dit wel en is daardoor een stuk handiger voor in je “slimme huis”. Zo kun je de thermostaat instellen op een bepaalde temperatuur op basis van jouw locatie, de tijd en nog veel meer instellingen. Dit kan allemaal vanuit de Woning-app.

Tado

Tado Slimme Thermostaat

Ook het merk Tado ontwikkelt slimme thermostaten. De Tado V3 is bijvoorbeeld compatible met HomeKit. Ook voor de Tado zijn er verschillende slimme radiatorknoppen te koop. Zo kun je met behulp van de thermostaat én de radiatorknoppen je hele huis automatiseren. Je bespaart waarschijnlijk ook een hoop kosten omdat er alleen gestookt wordt wanneer dit ook echt nodig is. Ideaal zo’n slimme thermostaat!

Automatiseren

De hierboven genoemde thermostaten kunnen gebruikt worden om je huis te automatiseren. Ze hebben allemaal ook een eigen app waarmee je een heel eind komt, maar het liefst wil je natuurlijk alles op  één plek hebben. Daarvoor is de Woning-app op Apple’s iPhones en iPads het meest geschikt. HomeKit zorgt er namelijk voor dat je al je slimme apparaten vanaf één plek kunt bedienen.

Zo kun je bijvoorbeeld een automatisme instellen voor wanneer je thuis komt, waarbij zowel je lampen als je verwarming ingeschakeld worden. Of je kunt je verwarming alvast automatisch aan zetten wanneer je van werk weggaat. HomeKit kan namelijk ziend dat je ergens “vertrekt” en op basis hiervan bepaalde apparaten aan of uit zetten. Je kunt zo je lampen automatisch uitzetten als je van huis gaat, of je verwarming automatisch uitschakelen als er “niemand thuis is”. Al deze mogelijkheden zorgen er samen voor dat je huis een stuk makkelijker wordt en je niet meer overal op hoeft te letten.

En als je dan toch een keer vergeet om de verwarming uit te zetten, dan kun je dat nu op afstand alsnog doen. Ideaal!

Alles over HomeKit en automatiseringen lees je hier: Smart living met Apple HomeKit.