Heb je apparaten die eigenlijk niet compatible zijn met Apple HomeKit, maar die je absoluut niet wilt vervangen? Dan kan een HomeKit-stopcontact een handige toevoeging zijn. Door een HomeKit-compatible stopcontact tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat te installeren kun je namelijk alsnog het apparaat aan en uit zetten in Apple’s HomeKit-interface. Dat is super handig voor apparaten die eigenlijk niet HomeKit-compatible zijn!

HomeKit stopcontact

HomeKit-stopcontacten

In de afbeelding hierboven zie je een goed voorbeeld van een situatie waarin je je huis wilt automatiseren met HomeKit, ook al zijn niet al je apparaten hiervoor geschikt. Stel dat je een nachtlampje hebt dat niet geschikt is voor HomeKit, maar dat je – om wat voor reden dan ook – niet wilt weggooien of vervangen. Een HomeKit-stopcontact is dan dé oplossing. Het voorbeeld hierboven is de Elgato Eve Energy. Deze slimme stopcontacten kun je per één of per twee kopen

Elgato Eve Energy

Deze kun je bedienen met de Elgato Eve-app, maar ze zijn gelukkig ook compatible met Apple HomeKit. Je kunt dan dus vanuit het Control Center op je iPhone of iPad je lampen (of ieder ander apparaat dat je op de Elgato Eve Energy aansluit) aan of uit zetten. Je kunt alle HomeKit-accessoires overigens ook bedienen met Siri door bijvoorbeeld tegen je iPhone te zeggen “zet alle lampen uit”.

Elgato Eve app

Een handige extra is de Elgato Eve-app. Hiermee kun je namelijk ook zien hoe veel stroom een bepaald apparaat verbruikt en hoe veel stroom je bespaart wanneer je het stopcontact “uit” zet. Dit is heel erg handig als je wilt meten hoe veel stroom bepaalde apparaten verbruiken en waar je eventueel kunt besparen. Als je instelt hoe veel stroom kost kun je zelfs zien hoe veel geld een bepaald apparaat heeft gekost. Zie ook de onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van de Elgato Eve-app.

De Elgato Eve app

De Elgato Eve app