HomeKit is het protocol van Apple voor smart living. Met de Woning-app (voor iPhone of iPad) kun je je huis volledig automatiseren en al je “smart” apparaten bedienen. Zo zijn er ook camera’s (voor de beveiliging van je huis) die compatible zijn met HomeKit. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je een melding wilt ontvangen als de camera beweging detecteert of bepaalde (HomeKit-)verlichting aanzetten wanneer er beweging is.

De D-Link Omna 180 was de eerste camera die compatible is met HomeKit. In de onderstaande video kun je zien hoe de camera in de Woning-app naar voren komt en hoe makkelijk je deze kunt koppelen.

HomeKit camera’s

De D-Link Omna 180 is een goede camera die je voor ongeveer 180 euro kunt kopen op de website van Apple. Maar welke camera’s zijn er nog meer compatible met HomeKit en wat kosten die modellen?

Netatmo Welcome & Presence

Netatmo Welcome HomeKit Camera

Netatmo (ook bekend van de HomeKit-thermostaat) heeft verschillende security-camera’s gemaakt. De modellen Welcome en Presence zijn nu ook compatible met Apple HomeKit. Dit houdt in dat je deze apparaten kunt koppelen aan de Woning-app van jouw iPhone en/of iPad. Op deze manier kun je deze camera’s dus als HomeKit-beveiligingscamera gebruiken.

Je kunt de camera’s ook bereiken als je zelf niet thuis bent. Hiervoor heb je wel een HomeKit Hub nodig; een thuisstation. Dit kan een iPad zijn maar ook een Apple TV. Lees ook: Je Apple TV als HomeKit Hub (woninghub) instellen.

Logitech Circle 2

De Logitech Circle 2 is één van de beste HomeKit camera’s die je zowel binnen als buiten kunt neerzetten. Hij beschikt over 8 megapixels en heeft een glazen lens voor 180 graden zicht. De Circle 2 schiet video’s in Full HD (1080p) kwaliteit en kan met WiFi verbinden via 2.4 én 5 Ghz.

Logitech Circle 2

Ingebouwd is zeer geavanceerde bewegingsdetectie. Ook zit er automatisch nachtzicht tot 4.5 meter ingebouwd en beschikt de camera over 8x digitale zoom. Een ingebouwde speaker én microfoon zorgen ervoor dat je kunt luisteren.

Wat kun je er mee?

Een vraag die we vaak horen is: waarom zou je camera compatibel moeten zijn met HomeKit? De bijgeleverde app werkt vaak ook gewoon prima. Dit klopt wel, maar het mooie van HomeKit is dat al je accessoires met elkaar kunnen samenwerken. Zo kun je je hele huis automatiseren. Je lampen van Philips kunnen zo samenwerken met je camera van Logitech en je slimme thermostaat van weer een ander merk. De kracht van HomeKit is dat al deze slimme apparaten vanaf één plek te bedienen zijn.

De kracht van HomeKit zit hem daarnaast in de koppeling met al je Apple-devices. Zo kun je dus je gehele huis bedienen met behulp van Siri of natuurlijk gewoon vanuit de Woning-app op je iPhone, iPad of iPod Touch. Alles over HomeKit en de Woning-app lees je in ons artikel: Smart living met Apple HomeKit.

Niet alle apparaten compatible

Het enige nadeel van HomeKit is dat je natuurlijk geen apparaten meer wilt kopen die niet compatible zijn. Het is immers zonde om alles op één plek te hebben, behalve dat ene apparaat. Zo is bijvoorbeeld de Slimme thermostaat Nest niet compatible met HomeKit.

Dit kan soms nogal een beperking zijn, maar tegelijkertijd is het natuurlijk erg jammer als je je huis wel kan automatiseren, maar je thermostaat niet. Je zult daarom waarschijnlijk willen kiezen voor apparaten die compatible zijn met HomeKit, zodat alles geautomatiseerd kan worden. Al je apparaten werken dan goed met elkaar samen en je kunt ze allemaal “betrekken” bij de automatiseringen in je huis.