Qi is dé standaard voor draadloos opladen. De standaard bestaat al een tijdje, maar veel mensen hoorden er pas voor het eerst van toen Apple de iPhone 8 en iPhone X lanceerde. Deze twee telefoons zijn de eerste iPhones met ondersteuning voor draadloos opladen. Maar hoe werkt Qi?

iPhone X en AirPower

De iPhone X op Apple’s AirPower, een basisstation op basis van Qi-opladen

Een aantal Android-telefoons kunnen al langer draadloos opladen en maken gebruik van de Qi-standaard. Denk hierbij aan de Nexus 5, LG G-serie en veel Samsung-modellen. Apple is sinds dit jaar ook lid van het Wireless Power Consortium, de organisatie die de Qi-standaard heeft opgesteld. Behalve Qi is er ook nog de PMA-standaard voor draadloos opladen. Deze is echter minder populair. Qi zal nu waarschijnlijk definitieve doorbraak maken nu Apple de standaard heeft omarmd.

Wat is en hoe werkt Qi?

Hoe werkt Qi?

Afbeelding via Virtualida

Qi maakt gebruik van inductie voor het opladen van je device. Voor inductie is een basisstation nodig dat helaas nog altijd met een kabel aan het stopcontact dient te worden gehangen. Er is dus nog steeds een kabel nodig voor het “draadloze” opladen met Qi. De reden dat men het toch draadloos opladen noemt is dat je je telefoon niet meer met een kabel hoeft te verbinden.

Het basisstation zal alleen stroom “sturen” wanneer er een geschikte device op ligt. Er zal wel af en toe een signaal worden verzonden als test om te checken of er een device aanwezig is. Het device stuurt dan een signaaltje terug zodat het bassistation weet welke sterkte het signaal moet hebben. Doordat de spoel van het basisstation een elektromagnetisch veld creëert, wordt er stroom opgewekt in de spoel van de ontvanger (de smartphone). Naarmate je batterij steeds voller raakt zal je basisstation een steeds lager vermogen versturen. Dit gebeurt bij de iPhone 8 en X ook. Zo stopt het opladen vanzelf als de batterij vol is, en dat is op de lange termijn goed voor je batterij!

Andere devices

Opladen via inductie is niet nieuw. Veel elektrische tandenborstels gebruiken de techniek al sinds de jaren 90. De eerste telefoon met Qi-laden was de Nokia Lumia 820 in 2012. Toen kwam Google (met LG) met de Nexus 4 en die ondersteunde het Qi-protocol ook. Helaas heeft Google het bij de Pixel-telefoon niet ondersteund.

De hoop van veel fans van draadloos opladen is natuurlijk dat Qi zodanig populair wordt dat er één standaard zal zijn voor alle mobiele devices. Dit zou prettig zijn omdat je dan overal je device kunt opladen. Als er één standaard is dan kunnen bijvoorbeeld hotels de Qi-standaard inbouwen in nachtkastjes. De NS kan het dan ook introduceren in de treinen. Dat zou een grote verbetering zijn ten opzichte van nu: Apple maakt al jaren eigenwijs gebruik van eigen (Lightning-)kabels terwijl de meeste andere smartphones wel allemaal dezelfde aansluiting gebruiken.

Resonant inductieladen (Qi voor grotere afstanden)

Pi resonant inductieladen

Pi

Een ander fenomeen binnen de Qi-standaard is “resonant inductieladen”. Dit is opladen via inductie, maar dan voor grotere afstanden. De iPhone 8 en iPhone X zijn hier ook geschikt voor.

Zo is er bijvoorbeeld de Pi die je kunt gebruiken als basisstation. Je kunt je telefoon hier gewoon naast leggen en hij begint met opladen. Dit is natuurlijk al een stuk meer futuristisch dan een Qi-matje waar je je telefoon op moet leggen. Zeker gezien het feit dat dat al jaren bestaat bij onder andere elektrische tandenborstels.