Toen de iPhone X twee weken geleden werd aangekondigd, kondigde Apple ook Face ID aan, de vervanger van Touch ID. Touch ID was de manier om je iPhone of iPad te ontgrendelen met je vingerafdruk. Met Face ID kun je dit straks doen door naar je device te kijken. De iPhone X zal de eerste Apple-device zijn waarop Face ID beschikbaar is. Touch ID is ook nog steeds beschikbaar op devices zoals de iPhone 8.

Face ID iPhone X

Face ID: Een nieuwe feature voor iPhone X

Face ID: hoe werk het?

Met Face ID kun je je iPhone X ontgrendelen met je gezicht. Maar Face ID is niet zomaar een stukje software dat je gezicht kan herkennen. Dat zou ook niet veilig zijn, want dan iemand gewoon een foto van jou voor de iPhone-camera houden om je iPhone te ontgrendelen. Nee, Face ID is een volledig systeem met een sensor naast de selfiecamera. Deze sensor projecteert meer dan 30 duizend infrarood-puntjes naar je gezicht om daarmee een 3D-plattegrond van je gezicht te maken. Volgens Apple is de kans dat iemand anders je telefoon weet te ontgrendelen hiermee 1 op 1 miljoen. Bij Touch ID was dit nog 1 op 50 duizend.

Lees ook: Apple Face ID Security Guide

Eerste demo mislukte

De eerste demo die Apple deed met Face ID mislukte. Dit kwam (achteraf gezien) volgens Apple doordat er achter de schermen veel met dit specifieke apparaat was gespeeld waardoor het gezicht van Craig Federighi niet meer werd herkend.

Toch moeten we Apple maar geloven wanneer ze zeggen dat Face ID vele malen beter werkt dan Touch ID én bovendien veiliger is. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd en zullen het zeker uitgebreid gaan testen zodra we de iPhone X in huis hebben.

De iPhone X heeft geen Home-knop en is daardoor volledig afhankelijk van Face ID voor het ontgrendelen van de telefoon. Als enige backup heb je nog je normale “passcode”. De meeste iPhone-gebruikers gebruiken de passcode echter al lang niet meer; Touch ID (en binnenkort Face ID) hebben het zo veel makkelijker en sneller gemaakt dat het alleen maar omslachtig is om je passcode in te toetsen.