Wanneer je een film of video opneemt tegen een groene of blauwe achtergrond, het liefst met behulp van een green screen, dan kun je in iMovie (van Apple) de achtergrond transparant maken en er iets anders achter “plakken”. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Green screen iMovie

iMovie

We leggen je in dit artikel stap voor stap uit hoe je gebruik maakt van de green screen als je iMovie wilt gebruiken voor je videobewerking. Wil je eerst een green screen kopen of bekijken welke green screens er zijn? Klik dan op de knop hier beneden om green screens te vergelijken. Wil je direct aan de slag? Lees dan verder..

Vergelijk alle green screens! (vanaf €53,99)

Bekijk op Bol.com

Green screen iMovie

Wanneer je een Mac-computer hebt staat daar standaard het programma iMovie op. Dit lijkt op het eerste gezicht een simpel programma, maar dat is het niet. Er zitten zeer geavanceerde functies in, als je ze maar weet te vinden!

Stap 1: Start een nieuw “project”

De eerste stap is om een nieuw iMovie-project te starten. Hier dien je vervolgens je video-bestand te importeren. Dit is allemaal redelijk overzichtelijk en intuïtief. Nu wil je natuurlijk weten waar de green screen-functie zit. En dat brengt ons bij stap 2.

Stap 2: Selecteer de clip met groene (of blauwe) achtergrond

Selecteer nu de videoclip die je hebt opgenomen tegen de green screen-achtergrond. Klik vervolgens op de “Adjust”-knop:

Adjust iMovie

Er komt nu een nieuw menu, hierin heb je het meest linker icoontje nodig. Dat ziet er zo uit:

Green Blue Screen iMovie

De kleur die iMovie nu zal selecteren om te verwijderen is de meest dominante kleur in de video. Als je je video goed hebt opgenomen is dit de groene achtergrond van je green screen. Het kan ook een andere kleur zijn, maar groen werkt het beste. Daarom wordt deze kleur ook het vaakst gebruikt bij het opnemen van films.

Stap 3: Spelen met de instellingen

Het zal niet direct goed gaan door alleen deze functie aan te zetten. Je zult een beetje moeten spelen met de instellingen. Via dezelfde knoppen als in stap 2 kun je terug naar de green screen-instellingen. Hier kun je de “Softness” instellen, en zelfs handmatig delen aangeven die verwijderd moeten worden, mocht iMovie ze nog niet herkend hebben.

Greenscreen Controls

Stap 4: Achtergrond veranderen en video exporteren

Nu dit gelukt is kun je een andere videoclip of foto als achtergrond toevoegen. Als alles goed gelukt is zal de voorgrond nu op een andere plek lijken te zijn. Als je tevreden bent met het resultaat kun je je video exporteren naar een formaat zoals MP4. Dan is ‘ie ook klaar om met vrienden te delen of bijvoorbeeld op YouTube te plaatsen.

Meer informatie

Voor meer informatie lees je hier een tutorial van Apple (in het Engels). Of kijk eens onderstaande video voor oudere versies van iMovie.