De Chromecast van Google is een steeds populairder wordend apparaat. Voor slechts 39 euro haalt u het al in huis en de mogelijkheden zijn onbeperkt! Ook als je een iPad-, iPhone- of Mac-gebruiker bent is de Chromecast een prima investering! Google Chromecast kopen? Op deze pagina leest u er alles over!

Chromecast kopen

Google Chromecast

De Chromecast is een simpel en klein apparaatje dat u via een HDMI-aansluiting aan uw televisie of beeldscherm kunt aansluiten. Een andere kabel dient voor de stroomvoorziening. Zodra de Chromecast verbinding heeft met uw WiFi-netwerk is het heel eenvoudig om content te streamen vanaf uw verschillende apparaten. Denk hierbij niet alleen aan uw PC of Mac (vanuit de Chrome-browser), maar ook vanaf uw smartphone of tablet.

Google Chromecast kopen

Op de afbeelding kunt u een Google Chromecast zien. Dit is de tweede generatie Chromecast. De eerste versie was alleen een “stick” die in je TV ging. Wellicht dat u die al eens gezien heeft.

Er is sinds kort ook een zogeheten Chromecast Ultra. Deze streamt in 4K kwaliteit, waar de normale Chromecast in 1080 (HD) streamt. De Chromecast Ultra kost wel iets meer, namelijk 79 euro. Je krijgt er dan natuurlijk wel een 4K resolutie voor terug. Echter, je hebt hier natuurlijk pas iets aan als je TV dat ook ondersteunt!

Behalve de Chromecast Ultra is er ook nog de Chromecast Audio. Deze is bedoeld om audio te streamen en sluit je niet aan op je televisie maar op een speakerset. Dit is handig als je je bestaande (oude) speakers wilt aansluiten op je draadloze netwerk. De Chromecast Audio zorgt hier voor.

Bekijk de Chromecast! (vanaf €39,00)

Bekijk op Bol.com

Hoe werkt de Chromecast?

De Chromecast is eigenlijk gewoon een “dongel” die je in de HDMI-poort van je televisie (of beeldscherm) steekt. De Chromecast 2 is een soort cirkelvormig apparaat. De eerste versie van de Chromecast (de Chromecast 1) leek meer op een soort USB stick. Via een WiFi-verbinding kun je vervolgens content van je telefoon, tablet of computer naar je TV streamen. Dit streamen wordt ook wel “casten” genoemd. Vandaar ook de naam Chromecast.

Het mooie van een Chromecast is dat deze slechts 39 euro kost. Voor dit bedrag geef je je bestaande televisie (met HDMI-aansluiting) een enorme upgrade. Heel veel features die je normaal op een Smart TV zou verwachten worden opeens aan je televisie toegevoegd. En dit allemaal dankzij zo’n klein apparaatje van 39 euro!

Hoe installeer ik de Chromecast?

Het installeren van je Chromecast is heel eenvoudig. Je sluit het apparaat eerst op je televisie aan en vervolgens installeer je de Chromecast app op je telefoon of tablet (Android of iOS kan allebei). In de app word je door het installatieproces begeleid. Daarna ben je klaar om je Chromecast te gaan gebruiken. Open bijvoorbeeld eens de Netflix-app op je telefoon of tablet en probeer het uit! Wanneer je een app opent zul je rechts bovenin je scherm het Chromecast-icoontje zien staan. Wanneer je hierop tikt kun je je Chromecast selecteren. Selecteer nu een film of serie en deze wordt op je TV afgespeeld!

Content uit je browser streamen

Je kunt ook content vanaf je computer casten naar de Chromecast. Dit kan echter wel alleen vanuit de Google Chrome-browser. Je moet dan eerst de Google Cast-extensie installeren. Deze werkt op Mac én Windows, maar alleen in Google Chrome. Je kunt deze extensie dus niet gebruiken in Firefox, Safari of Internet Explorer.

Bekijk de Chromecast! (vanaf €39,00)

Bekijk op Bol.com

Chromecast specificaties

De onderstaande specificaties zijn van toepassing op de tweede generatie Chromecast die in 2015 op de markt kwam.

Afmetingen: 51.9 x 51.9 x 13.49mm
Gewicht: 39,1 gram
Resolutie: 1080p
Processor: Marvell Armada 1500 Mini Plus 88DE3006 SoC
RAM-geheugen: 512 Mb
Opslag: 256 Mb
WiFi: Dual-band 802.11 a/b/g/n/ac
Poorten: HDMI, Micro-USB
Video: H.264 1080p, H.264 720 x 480, MPEG-4, VP8
Audio: AAC-LC, AC3, eAC3 (Dolby Digital Plus), FLAC, MP3, PCM/WAV, Vorbis
In de doos: Chromecast 2, USB adapter, Power adapter, HDMI extender

Bekijk de Chromecast! (vanaf €39,00)

Bekijk op Bol.com

Chromecast games

Je kunt ook spelletjes spelen op je Chromecast. Dit is natuurlijk niet zo leuk als op een console (zoals de PS 4 Pro), maar wel een leuke toevoeging. Zeker als je kinderen hebt. De games die we noemen werken natuurlijk alleen met Google’s Chromecast of de Chromecast Ultra. Ze werken dus niet met een Chromecast Audio, want die is alléén bedoeld om muziek te streamen.

We zetten drie populaire games op een rij die ook met je Chromecast werken.

Angry Birds Friends

Angry Birds Friends op Chromecast

Angry Birds Friends op Chromecast

In het spel Angry Birds Friends van Rovio Entertainment komt de bekende “boze” vogel weer terug. Deze game kun je op je smartphone downloaden en vervolgens streamen naar Chromecast. De smartphone wordt dan een soort “controller”. Je kunt (met meerdere telefoons) ook multiplayer spelen, vandaar de naam Angry Bird Friends.

Driver Speedboat Paradise

In dit spel, ontwikkeld door Ubisoft, race je tegen anderen met een speedboat. Je vaart hierbij door prachige omgevingen. Je maakt ook in deze game gebruik van je smartphone als controller.

Rolocule’s Motion Tennis

Voorheen was de Nintendo Wii erg populair. Je kon tennissen op je televisie met een speciale controller. Alles dat in die controller zat zit echter ook gewoon in iedere moderne smartphone. Daarom is het nu mogelijk om op dezelfde manier te gamen met je Chromecast. In de onderstaande video zie je hoe dit werkt!

Meer

Op de Chromecast 1 was het al mogelijk om spelletjes (games) te spelen, maar dit was vaak erg langzaam en frustrerend. Op de Chromecast 2 is dit erg sterk verbeterd. Vooral je telefoon of tablet die je gebruikt om te gamen wordt nu gebruikt qua resources, en dat scheelt enorm! Want in je telefoon of tablet zit een stukken betere processor en werkgeheugen in dan in je Chromecast! Het is nu ook mogelijk om multiplayer te spelen op je Chromecast. Iedere speler gebruikt hierbij z’n eigen smartphone als controller. De leuke features van veel smartphones (accelerometer, gyroscoop en camera) zorgen ervoor dat er vrij leuke en interactieve games kunnen worden gespeeld.

Onderstaande video (vanaf 2:00) toont een game die vanaf een Android-telefoon gecast wordt naar de Chromecast.

Chromecast tips

Een Chromecast is van zichzelf natuurlijk al een erg leuk apparaatje. Echter, met deze tips kun je nog veel meer uit je Chromecast halen.

Televisie aanzetten via je smartphone

Wat veel mensen niet weten is dat je je televisie kunt aanzetten met behulp van je Chromecast. Je TV switcht zelfs naar de juiste “zender” (HDMI) waardoor je je afstandsbediening niet meer nodig hebt! Bijna elke moderne televisie heeft tegenwoordig de technologie waarbij de HDMI-poort ook signalen kan doorgeven. Zo weet de TV dat hij naar die zender moet switchen. Deze technologie heet HDMI-CEC.

Bij sommige televisies moet je hiervoor eerst de instellingen veranderen. Dit is meestal gelukkig heel makkelijk.

Chromecast afstandsbediening

De afstandsbediening van je televisie kan tegenwoordig ook gebruikt worden om je Chromecast te bedienen. Het werkt niet in alle apps, maar wel in de bekende apps zoals YouTube en Netflix. Zo kun je films of series op “pauze” zetten zonder je telefoon of tablet aan te raken. Erg handig.

Gratis van Google

Voor Chromecast-eigenaren die hun apparaat hebben aangeschaft vóór 2017 heeft Google altijd leuke aanbiedingen. Een voorbeeld was bijvoorbeeld de aanbieding waarbij je Google Play Music 90 dagen gratis mocht uitproberen. Voor meer aanbiedingen en leuke acties kun je het beste met je telefoon naar deze pagina gaan.

Chromecast Audio

Chromecast AudioTegelijk met de Google Chromecast 2 kwam Google met de Chromecast Audio (zie afbeelding rechts). Dit is eigenlijk een Chromecast maar dan – je raadt het al – voor muziek. Het streamen van audio wordt met de Chromecast Audio heel eenvoudig. Het handige van het apparaat is vooral dat je je ouderwetse speakers kunt omtoveren tot een audio-systeem dat klaar is voor de toekomst!

Je kunt met de Chromecast Audio je “normale” luidsprekers gebruiken om muziek op te streamen. Je streamt dan dus muziek vanaf je telefoon, computer of tablet naar je Chromecast Audio en deze speelt de muziek af op het aangesloten apparaat. Erg handig! Je kunt de Chromecast Audio onder andere aansluiten met een AUX-kabel.

Hoe werkt het?

De Chromecast Audio werkt ongeveer hetzelfde als een normale Chromecast, maar dan met je speakers in plaats van je TV. Je sluit de Chromecast Audio aan op stroom en met een AUX-aansluiting op je speakers. Vervolgens kun je audio van je smartphone of tablet streamen naar je speakers. Je niet-draadloze speakers worden zo draadloos.

Chromecast Audio

Chromecast Audio

Al met al zijn beide Chromecasts een geweldige manier om moderne content te streamen naar je oude apparaten. Je hebt dankzij de Chromecast namelijk geen Smart TV meer nodig! Netflix en andere content kun je gewoon streamen naar je “normale” TV. Dit scheelt een hoop geld, zeker als je je bedenkt dat de Chromecast nog geen 40 euro kost! Hetzelfde geldt voor de Chromecast Audio; je hebt geen nieuwe speakers nodig met Bluetooth of Wi-Fi; je kunt gewoon een Chromecast Audio aansluiten op je bestaande speakerset, zo simpel is het!

Hoe veel kost het?

De Chromecast Audio kost (op het moment van schrijven) €41 bij Bol.com, maar wordt meestal voor 39 euro verkocht, net als de normale Chromecast. Kijk daarom ook bij andere winkels, zoals  Media Markt en  Coolblue voordat je het apparaat bestelt.

Waar te koop?

In Nederland is de Chromecast Audio te koop bij alle grote elektronika-concerns. Bol.com verkoopt het apparaat, net als Media Markt en Coolblue. Daarnaast kun je het apparaat in veel fysieke winkels kopen, waaronder de vele vestigingen van Media Markt. Als je het apparaat bij  Media Markt wilt gaan kopen, check dan wel eerst even de beschikbaarheid in jouw filiaal. Dit kan gewoon op de website van Media Markt. Zo weet je zeker dat je niet voor niets naar de Media Markt toe gaat.

Chromecast Ultra

Chromecast Ultra

Chromecast Ultra

Inmiddels heeft Google ook de nieuwe Chromecast Ultra aangekondigd. Op de website van Google lees je er meer over. De Chromecast Ultra kost ongeveer het dubbele van de normale Chromecast, maar heeft als grote voordeel dat je ermee in 4K kwaliteit kunt streamen. Hier heb je natuurlijk pas iets aan als je ook een 4K televisie (of beeldscherm) hebt. Toch is iedereen het er wel over eens dat 4K de toekomst is, en dat Full HD (1080p) langzaam plaats zal gaan maken voor 4K.

De Chromecast Ultra is iets groter dan de normale Chromecast (2). Toch komt er een stuk meer kracht uit dit apparaatje. Mocht je draadloze netwerk thuis nog niet klaar zijn voor het streamen van 4K, dan is dat geen probleem. De Chromecast Ultra heeft namelijk ook een Ethernet-adapter, waardoor je via de kabel kunt streamen.

4K

De Chromecast Ultra streamt in 4K, maar zal gewoon in HD-kwaliteit streamen wanneer je deze op een normale HD-televisie aansluit. Het enige dat je nodig hebt is een TV of beeldscherm met een HDMI-poort. Als je een televisie hebt die 4K ondersteunt zal er automatisch op de hoogste kwaliteit worden gestreamd.

Specificaties

De Chromecast Ultra heeft natuurlijk iets hogere specificaties dan zijn kleine broertje (de Chromecast 2).

Afmetingen: 58x14x58 mm (afgerond)
Stroomkabel: 2 meter
Gewicht: 47g (de adapter weegt 101g)
Poorten: HDMI, Micro-USB, Ethernet
Kleur: Zwart
Resolutie: 4K (mits beeldscherm dat ondersteunt)

Kleuren

De “normale” Chromecast is beschikbaar in verschillende kleuren. De Chromecast Ultra is tot nu toe alleen beschikbaar in het zwart. Het is zeker niet lelijk, maar als je op zoek bent naar een vrolijk kleurtje is de Chromecast Ultra niet voor jou. Ook is de Chromecast Ultra iets groter dan de normale Chromecast.

Waar te koop?

De Chromecast Ultra is sinds november 2016 te koop in Nederland. De adviesprijs ligt ongeveer op €79. Bij  Coolblue kun je de Chromecast Ultra al bestellen, maar dan heb je deze wel pas eind februari in huis. Bij Bol.com is de Chromecast Ultra nog niet te zien in het assortiment. We houden dit uiteraard voor je in de gaten.

Reviews

De Chromecast Ultra kost ongeveer het dubbele van de normale Chromecast. Je wilt dan natuurlijk wel weten of het de moeite waard is. Daarom hebben wij gekeken naar de verschillende reviews die er beschikbaar zijn. Op Engadget krijgt de Chromecast Ultra een score van 4/5 sterren. Als nadeel schrijft Engadget dat er nog maar weinig content beschikbaar is in 4K-kwaliteit, dat er geen afstandsbediening bij de Chromecast zit en dat het apparaatje twee keer zo duur als de “regular” Chromecast. Techradar schrijft ongeveer hetzelfde, en geeft de Chromecast Ultra ook vier van de maximale vijf sterren.

Bekijk de Chromecast! (vanaf €39,00)

Bekijk op Bol.com

Chromecast alternatieven

De Chromecast is één van de goedkoopste manieren om content naar je televisie te streamen. Toch zijn er altijd mensen die ons vragen naar de alternatieven, zoals de (veel duurdere) Apple TV.

Apple TV

Voor iOS-gebruikers is de Apple TV een leuk alternatief. Deze is echter wel vele malen duurder dan de Chromecast. En dat terwijl de Chromecast ook prima kan werken als je een iPhone en/of iPad hebt (zie ook: Chromecast en iOS).

Mozilla Matchstick

De Mozilla Matchstick zou verkocht gaan worden voor 30 dollar of euro. Helaas is dit project geannuleerd door Mozilla. Er werd te weinig geld opgehaald via Kickstarter.

Amazon Firestick

Dit alternatief is in Nederland niet te koop. Het is nog niet duidelijk of deze ooit naar Nederland komt. In de VS kost het stickje zo’n 39 dollar en krijg je er een handige afstandsbediening bij. Het is daar – gezien de prijs – een grote concurrent voor Google.

Raspberry Pi

Voor de technische mensen die op zoek zijn naar een mediaspeler is de Raspberry Pi misschien een leuke optie. Als je niet technisch bent ingesteld is dit waarschijnlijk een (te) ingewikkeld apparaat voor je. Wij raden dan ook aan om alleen een Raspberry Pi aan te schaffen als je weet hoe dit werkt.

Chromecast FAQ

We geven je graag nog wat extra informatie over de Chromecast. Zo vragen veel mensen ons hoe het zit met de compatibility tussen de Chromecast en Apple-apparaten, of welke aansluitingen bepaalde Chromecast-devices hebben.

Hoe werkt Chromecast met Apple devices?

De Chromecast is een apparaat van Google. Logisch ook dat deze vooral goed werkt met Android-telefoons en -tablets. Toch kun je met een iOS-apparaat (iPhone of iPad) ook een hoop leuke dingen doen met je Chromecast. Op deze pagina vertellen we je daar alles over.

iPhone en Chromecast

De Chromecast 1 en een iPhone (afbeelding via CNET)

Van veel mensen hoor ik dat de Chromecast niets voor hen is, omdat ze vooral Apple-apparaten hebben. Ik zelf heb echter ook een iPhone, MacBook en iPad. Toch heb ik een Chromecast gekocht en ben ik daar erg blij mee! Op deze pagina zal ik je meer vertellen over de Chromecast in samenwerking met iOS-apparaten en wat er wel en niet mogelijk is.

Allereerst is het belangrijk om het grootste verschil te noemen tussen Android en iOS (althans, wanneer het om de Chromecast gaat). Op Android-apparaten kun je alles naar je Chromecast streamen, in welke app je je ook bevindt. Op een iOS-apparaat (iPhone of iPad) kan dit alleen vanuit bepaalde apps die Chromecast-ondersteuning bieden. Je wilt natuurlijk weten welke apps dat allemaal zijn, dus hebben we een lijstje voor je gemaakt van iOS-apps met Chromecast-ondersteuning:

 • Netflix
 • Plex
 • YouTube
 • Google Play Movies & TV
 • AudioViz
 • NPO (Uitzending Gemist)
 • Fox Sports Go

Naast deze apps zijn er nog veel meer apps. Dankzij de app Plex kun je bijvoorbeeld je eigen (gedownloade?) filmcollectie (van je PC of Mac) op je Chromecast afspelen. Wat apps als Netflix en YouTube doen hoeven we verder niet uit te leggen. Google Play Movies & TV is een app van Google waarin je (tegen betaling) allerlei films en series kunt kijken.

Is mijn TV geschikt voor Chromecast?

We horen vaak de vraag “is mijn TV geschikt voor een Chromecast?”. Het antwoord is bijna altijd ja. Toch kan het handig zijn om het even te checken. Kijk daarom eens of jouw televisie een HDMI-aansluiting heeft. Als je TV dit heeft dan is deze geschikt voor de Chromecast. Als je TV geen HDMI-aansluiting heeft kan de Chromecast er helaas niet op worden aangesloten. Zie ook de onderstaande afbeelding. Als je TV deze aansluiting heeft, kan de Chromecast er op worden aangesloten!

HDMI poort

Een HDMI poort aan de achterkant van een televisie

Welke versie van Android of iOS heb ik nodig?

De minimale eisen voor Chromecast zijn als volgt:

 • Android 2.3 (Gingerbread) of hoger
 • iOS 7 of hoger
 • Windows 7 of hoger
 • Mac OS 10.7 of hoger
 • Chrome OS

Werkt de Chromecast Audio ook met YouTube?

Veel mensen willen weten of ze muziek van YouTube kunnen streamen (casten) naar hun Chromecast Audio. Helaas is het niet mogelijk om dit vanaf je smartphone te doen. Wel kun je natuurlijk casten vanuit je browser (Google Chrome). Beeld en geluid zullen dan echter niet synchroon lopen. Je moet hiervoor wel de Google Cast-extensie voor Google Chrome hebben geïnstalleerd.

Zit er een afstandsbediening bij de Chromecast?

De Chromecast wordt geleverd zonder afstandsbediening. Je telefoon of tablet is namelijk de afstandsbediening. Tegelijk kun je het volume regelen met de afstandsbediening van je televisie. Je tablet of telefoon hoeft niet voortdurend verbonden te zijn met het internet. In principe heb je deze alleen nodig om tegen je Chromecast te zeggen dat deze iets moet gaan streamen. Daarna haalt je Chromecast deze content “direct” van het internet. Hierin verschilt de Chromecast enorm van AirPlay van Apple.

Is “screen mirroring” mogelijk?

Chromecast Screen Mirroring

Chromecast Screen Mirroring
(afbeelding via Androidcentral.com)

Screen mirroring is mogelijk op Android-smartphones en tablets met Android versie 4.4.2 of hoger. Het hele scherm wordt dan getoond op je televisie. Het is niet mogelijk om dit met iOS-apparaten (iPhones of iPads) te doen. Computers (Mac of Windows) kunnen alleen tabbladen uit Google Chrome streamen. Het is algemeen bekend dat screen mirroring erg veel vergt van de batterij van je smartphone of tablet.

Waar kan ik de Chromecast kopen?

Een Chromecast kopen kan bij Bol.com,  Media Markt of  Coolblue. Daarnaast zijn er nog veel andere winkels, zowel online als offline. Het apparaatje kost meestal zo’n 39 euro en de Chromecast Audio ook. Daarnaast is er nog de Chromecast Ultra (4K) voor 79 euro.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Google Chromecast
Average rating:  
 6 reviews
by Sterre on Google Chromecast

ben er erg blij mee

by Olaf on Google Chromecast

Top apparaatje!

by Rudolf on Google Chromecast

Heb de Chromecast Ultra (4K) - in één woord: TOP apparaat!!!

by Wiebe on Google Chromecast

Ben erg tevreden met de Chromecast, en ik kan niet meer zonder!

by Sander on Google Chromecast

De Chromecast is echt waar voor z'n geld. Voor maar 39 euro heb je een top-ervaring en kun je je TV als smart tv gebruiken. Ik ben zeer tevreden..

by Petra on Google Chromecast

Ik ben erg blij met de chromecast, heb hem voor mijn verjaardag gekregen! Top apparaat!