Op zoek naar een goede HomeKit-schakelaar? HomeKit is Apple’s protocol voor smart living. Je kunt hiermee allerlei apparaten in je huis (zoals lampen) automatiseren en bedienen vanaf je iPhone en/of iPad. Dit is super handig, vooral als iedereen in je gezin ook gebruikmaakt van Apple-devices.

Zo zijn er HomeKit-stopcontacten waarmee je niet-slimme apparaten alsnog op een slimme manier aan en uit kunt zetten. Of neem eens een kijkje bij de HomeKit-thermostaten en slimme radiatorknoppen. Met een HomeKit schakelaar heb je een knop die bepaalde lampen of HomeKit-scènes triggert. Dit is handig voor als je een kamer in loopt en niet je telefoon uit je zak wilt halen.

HomeKit schakelaar kopen

Er zijn nog niet heel veel HomeKit-schakelaren te koop. Zo heb je in Nederland wel de Philips Hue Dim Switch, maar deze werkt alleen met de lampen van Philips Hue en is daardoor niet echt een HomeKit-schakelaar te noemen. Echter, als het je alleen om je Philips Hue-lampen te doen is is de Dimmer van Philips (€25,99) een hele goede optie!

Elgato Eve, bekend van onder andere slimme HomeKit-stopcontacten en -radiatorknoppen, heeft wel een HomeKit-schakelaar gemaakt: de Elgato Eve Light Switch. Deze is helaas nog niet in Nederland te koop, maar alleen in de VS en Canada. Hoe deze “switch” werkt zie je in de onderstaande YouTube-video.

Logitech Pop werkt met HomeKit

Logitech PopLogitech heeft ook een slimme schakelaar gemaakt die wel met HomeKit werkt. De Logitech Pop Home Switch (Starterpakket met twee schakelaars – €113) kan ingesteld worden om bepaalde slimme apparaten te bedienen door één of meerdere keren op de knop te drukken.

Dit kan via een eigen app van Logitech en een bijbehorende “Bridge” (net als Philips Hue), maar je kunt de slimme schakelaar ook verbinden met je Woning-app. Zo kun je op basis van de input van de Logitech Pop-knop bepaalde scènes inschakelen die je hebt geconfigureerd.

Conclusie

Helaas werken de meeste schakelaars niet met HomeKit maar met individuele (merk)lampen en apparaten. Een uitzondering hierop is de Logitech Pop Home Switch en de Elgato Eve Light Switch. Die laatste is helaas (nog?) niet in Nederland te koop.