elektrische bakfietsWoon je in een drukke omgeving en moet je dagelijks veel spullen en/of kinderen vervoeren? Dan is een elektrische bakfiets wellicht een verstandige keuze. Op deze manier kan je makkelijk en veilig van A naar B komen. Lees meer over de verschillende soorten elektrische bakfietsen en de voor/nadelen.

Elektrische bakfiets

Er zijn standaard twee verschillende soorten elektrische bakfietsen, tweewielers en driewielers. Elk soort heeft z’n voor en nadelen. Het volgende filmpje geeft alvast een beknopte introductie.

Het is belangrijk dat je op de hoogte van een elektrische bakfiets let. Sommige bakfietsen zijn dermate hoog dat jonge kinderen moeite hebben met instappen. Veel modellen lossen dit probleem op met een opstapje. Enfin, laten we het onderscheid tussen twee en driewielers bespreken.

Tweewielers

Tweewielers fietsen doorgaans soepeler, lichter en dus makkelijker dan driewielers. De smalle vorm en slechts twee wielen maakt dit soort een stuk wendbaarder. Zodoende hoef je minder vaak te steken tijdens het keren. Een elektrische bakfiets met twee wielen rijdt tevens makkelijker over hobbelig wegdek. In vergelijking met de doorsnee fietsen is de tweewielige elektrische bakfiets langer en zwaarder. Controleer voor je aankoop of de bakfiets niet te zwaar is en of de bakfiets een breed standaard heeft voor eenvoudige bediening.

Driewielers

Het formaat en gewicht van een driewieler is aanzienlijk groter. Dit maakt rijden met een driewieler doorgaans lastiger omdat ze simpelweg minder wendbaar zijn. Driewielers hebben als grootste voordeel dat ze stabieler en dus veiliger zijn. Daarnaast is een standaard niet meer nodig.

E-bakfiets aandachtspunten

  • Let bij de aanschaf op het vermogen. Elektrische bakfietsen mogen een maximaal vermogen van 250 Watt hebben. Zorg dat je e-bakfiets op z’n minst 180 Watt aan vermogen heeft. E-bakfietsen zijn in verhouding met standaard e-bikes stug en zwaar.
  • Zorg dat de e-bakfiets kindvriendelijk is. Sommige elektrische bakfietsen zijn te hoog en niet voorzien van een opstapje.
  • Een belangrijk feature is in stilstand schakelen. Met een elektromotor in het achterwiel krijg je te maken met een derailleur. Zoiets wordt als hinderlijk ervaren en is bovendien ook onderhoudsgevoelig.
  • Normale bakfietsen kunnen middels een ombouwset tot elektrische bakfietsen verbouwd worden. Zo’n opbouwset heeft bewegingssensoren die bij een halve trapas omwenteling beweging registreert.
  • Wil je een elektrische bakfiets met houten bak? Zorg dat het kwalitatief, stevig en mooi afgewerkt hout is. Hiermee voorkom je dat kinderen splinters krijgen.
  • Let op dat de e-bakfiets geen losse bedrading heeft waar kinderen aan kunnen pulken.

Kortom, het kopen van een elektrische bakfiets vereist een aantal aandachtspunten. Het is verstandig om bij verschillende webwinkels de prijzen te vergelijken. Zodoende kan je zo goedkoop mogelijk een elektrisch bakfiets kopen. Heb je vragen of opmerkingen? Vergeet dan niet om jouw op of aanmerking naar ProductGids te sturen.