Wil je een dashcam kopen? Er zijn veel verschillende dashcams die je kunt kopen. Op deze pagina geven we je meer informatie over de verschillende modellen en wat je er mee kunt.

Dashcam kopenSteeds meer automobilisten kiezen ervoor om een dashcam in hun auto te installeren. Dit zorgt niet alleen voor leuke filmpjes op YouTube, maar heeft ook andere redenen. Zo zijn dieven minder snel geneigd om in je auto in te breken wanneer dit gefilmd wordt. Daarnaast kan het handig zijn als bewijsmateriaal voor je verzekering wanneer je – buiten jouw schuld om – betrokken raakt bij een ongeluk.

Waarom een dashcam?

Een dashcam kan handig zijn om bewijsmateriaal te filmen wanneer je auto gestolen wordt of wanneer er ingebroken wordt. Daarnaast is het handig om beelden te hebben wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt. Met deze beelden sta je sterker tegenover je verzekering als je van mening bent dat je het ongeluk niet veroorzaakt hebt.

Daarnaast vinden sommige mensen het ook leuk om filmpjes op internet te zetten, omdat hierin vaak pijnlijk duidelijk wordt dat er nogal veel idioten op de weg rondrijden. Zoek maar eens op YouTube naar “driving in Russia”.

Het is overigens wel belangrijk om te weten in welke landen het verboden is om met een dashcam te rijden. In Duitsland wordt het bijvoorbeeld ten zeerste afgeraden in verband met privacy-wetgeving. Hierover later op deze pagina meer.

Vergelijk alle dashcams! (vanaf €24,95)

Bekijk op Bol.com

Dashcam features

Er zijn veel verschillende features, en niet alle dashcams zijn even goed uitgerust. Wij vertellen je graag meer over de verschillende features en wat je er aan hebt.

Night vision

Dashcam met night vision

Dashcam met night vision; geen overbodige luxe

Sommige dashcams zijn uitgerust met “night vision”. In deze dashcams zitten goede infrarood-sensors waardoor ze ook in het donker in goede kwaliteit kunnen filmen. Overigens is het wel belangrijk om te weten dat niet iedere dashcam even goede night vision heeft. Check daarom zeker even de reviews voordat je klakkeloos een dashcam met night vision koopt.

GPS en snelheidsmeter

Steeds meer dashcams hebben ook een ingebouwde GPS en een snelheidsmeter. Dit kan enorm helpen wanneer je de beelden van je dashcam als bewijsmateriaal wilt gebruiken bij een ongeluk. Je kunt hiermee bijvoorbeeld aantonen dat jij je netjes aan de maximumsnelheid hield. Wil je geen dashcam kopen? Je kunt ook je smartphone als dashcam gebruiken!

WiFi

De wat duurdere dashcams zijn tegenwoordig ook uitgerust met een WiFi-verbinding. Dankzij deze verbinding kun je heel snel beelden ophalen met je telefoon of tablet en hoef je dus niet meer de SD-kaart uit je dashcam te halen om de beelden over te zetten. Merken die WiFi in hun dashcams hebben zijn onder andere BlackVue, iRoad en Lukas.

Loop recording

De loop recording functie zorgt er voor dat je dashcam blijft filmen zonder dat je deze steeds hoeft aan te zetten. Er worden videobestanden gemaakt met intervallen van 2 tot 10 minuten en wanneer de geheugenkaart vol is zal het oudste bestand automatisch verwijderd worden. Ook deze functie werkt het beste bij de wat duurdere modellen; de goedkopere dashcams hebben soms nogal moeite met loop recording.

Tweede camera (“Dual cam”)

Dual cam dashcam

Dashcam met een tweede camera (afbeelding via YouTube)

Sommige (duurdere) dashcams zijn uitgerust met een tweede camera. Deze filmt meestal aan de achterkant en soms aan de binnenkant van de auto. Op deze manier wordt ook een aanrijding van achteren goed in beeld gebracht en heb je dus meer kans dat je bewijsmateriaal kunt opnemen.

Motion detection

Wanneer je je dashcam voornamelijk wilt gebruiken om inbraak in de auto tegen te gaan, is motion detection een absolute must! Wanneer je auto geparkeerd staat zorgt deze feature er namelijk voor dat er automatisch gefilmd wordt wanneer er beweging plaatsvindt. Zo raakt je geheugenkaart minder snel vol maar worden belangrijke momenten – zoals inbraak – wel gefilmd.

Let op: Motion detection werkt alleen wanneer je een permanente voedingskabel gebruikt.

Hittebestendige camera

In de zomer kan het erg warm worden in de auto. Wanneer je dashcam vol in de zon staat – en die kans is groot – dan zal deze zichzelf afsluiten om te voorkomen dat hij overhit raakt. Hierdoor kun je belangrijke momenten net mislopen. Het kan daarom verstandig zijn om een dashcam-uitrusting te kopen met een hittebestendige camera.

Vergelijk alle dashcams! (vanaf €24,95)

Bekijk op Bol.com

Dashcam kopen: waar je op moet letten

Dashcam kopen? Bij het aanschaffen van een dashcam is er een aantal zaken waar je op moet letten. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een dashcam.

Geheugen

SD Kaart 256GB

Controleer of een dashcam grote geheugenkaarten aan kan; het liefst 256GB!

Eén van de belangrijkste zaken om op te letten is hoe je dashcam de video’s opslaat. Sommige dashcams hebben ingebouwd geheugen, maar de meeste dashcams maken gebruik van een SD-kaart. Het is hierbij belangrijk om goed op te letten of de dashcam een grote geheugenkaart ondersteunt. De goedkopere dashcams ondersteunen vaak SD-kaarten met maximaal 32GB. Dit is prima voor korte ritjes van minder dan twee uur, maar als je op vakantie gaat is 256 GB een stuk fijner.

Permanente voedingskabel

Om de Motion Detection-functie te gebruiken, heb je een permanente voedingskabel nodig. Op deze manier maakt de dashcam gebruik van stroom die direct uit de accu van de auto komt. Je kunt de dashcam dan de hele nacht aan laten staan. Wel zal de dashcam zichzelf uitschakelen wanneer de accuspanning te laag wordt. Dat is handig, want je wilt niet met een lege accu komen te staan!

Polarisatiefilter

Sommige dashcams ondersteunen het monteren van een polarisatiefilter. Dit filter zorgt ervoor dat er minder weerspiegeling van je voorruit zichtbaar is op de beelden. Dit is vooral heel handig wanneer het zonnig is of bij een laag staande zon. Volgens de ANWB zijn de dashcams van FineVu, Lukas en Vicovation allemaal geschikt om een filter op te zetten.

Sticker vs. zuignap

dashcam met zuignap

Een dashcam met zuignap

Wanneer je je dashcam maar in één auto gaat gebruiken maakt het niet zo veel uit of je deze met een sticker of met een zuignap monteert. Wil je je dashcam echter in meerdere auto’s gaan gebruiken, dan is het handiger om te kiezen voor een zuignap.

Dual channel

Met een dual channel (of “dual cam”) dashcam heb je ook een camera op je achterruit. Zo verzamel je meer bewijsmateriaal. Let wel goed op; je geheugenkaart raakt op deze manier ook sneller vol.

Vergelijk alle dashcams! (vanaf €24,95)

Bekijk op Bol.com

Praktische tips

Je wilt een dashcam kopen? Dan is het handig om deze praktische tips door te lezen, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Dashcam niet overal toegestaan

In Nederland is het geen probleem om een dashcam te gebruiken, zolang je deze niet bedient tijdens het rijden. Je kunt dan dezelfde boete krijgen als wanneer je tijdens het autorijden op je telefoon kijkt.

In andere landen is het echter soms verboden om met een dashcam te rijden. In sommige landen wordt het heel erg afgeraden. Volgens de ANWB (bron) is het in de volgende Europese landen verstandiger om je dashcam niet te gebruiken:

  • Duitsland
  • Luxemburg
  • Oostenrijk
  • Portugal
  • Spanje

Smartphone als dashcam

Smartphone als dashcam

Smartphone als dashcam

Wil je geen dashcam kopen? Wanneer je smartphone voldoende geheugen heeft en een goede camera heeft, kun je deze vaak ook prima als dashcam gebruiken! Je hebt hiervoor wel een speciale telefoonhouder nodig die je camera niet bedekt. Om je telefoon als dashcam te gebruiken kun je het beste een speciale app gebruiken. Voor iOS is DashCam de populairste: App Store. Voor Android-telefoons is er AutoGuard Dash Cam: Google Play Store.

Een bijkomend voordeel van je smartphone als dashcam is dat deze automatisch ook gebruik kan maken van de GPS-functie van je smartphone.

Vergelijk alle dashcams! (vanaf €24,95)

Bekijk op Bol.com

Waar kan ik het beste een dashcam kopen?

Wij zelf hebben onze dashcam bij Bol.com gekocht. Via één van de rode knoppen op deze pagina kun je direct naar Bol.com gaan om verschillende dashcams te vergelijken. We hopen dat de tips uit dit artikel je helpen om een goede keuze te maken.

Naast Bol.com kun je ook een dashcam kopen bij de MediaMarkt of vrijwel iedere andere grote winkel met elektronica.

Vergelijk alle dashcams! (vanaf €24,95)

Bekijk op Bol.com