Op zoek naar informatie over bloeddrukmeters of weet je het al: je wilt een bloeddrukmeter kopen? Op deze pagina vertellen we je alles over bloeddrukmeters en waar je op moet letten bij je aankoop. Ook leggen we uit hoe je een bloeddrukmeter het beste kun gebruiken.

Bloeddrukmeter kopen

De Omron M3

De bekendste merken die bloeddrukmeters verkopen zijn Omron, Medisana en Beurer. De Omron M6 Comfort kwam als beste uit een test van de Consumentenbond en kost €66,80 bij Bol.com. Je kunt deze onder andere bestellen bij Bol.com via de onderstaande knop. Wil je nog even verder zoeken of meer informatie over bloeddrukmeters? Lees dan verder! Op deze pagina vertellen we je alles over bloeddrukmeters.

Vergelijk alle bloeddrukmeters! (vanaf €67,50)

Bekijk op Bol.com

Lees ook: Bloeddrukmeters voor de iPhone

Bloeddrukmeter kopen

Bij het kopen van een bloeddrukmeter dien je rekening te houden met verschillende factoren. Zo wil je natuurlijk zeker weten dat je een betrouwbare bloeddrukmeter koopt. Logisch, want als de meting niet klopt heb je niets aan zo’n apparaat. Op deze pagina leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn van het thuis meten van je bloeddruk. Daarnaast zullen we op een rijtje zetten hoe je het beste thuis je bloeddruk kunt meten en welke merken het meest betrouwbaar zijn.

Thuis je bloeddruk meten: voor- en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van het thuis meten van je bloeddruk? We zetten de voordelen en de nadelen hier op een rij.

Voordelen

  • Je bent minder gespannen dan bij de dokter. Door spanning kan de meting bij een arts hoger uitvallen dan je daadwerkelijke bloeddruk.
  • Thuis bloeddruk zorgt er bij veel mensen voor dat het beter vol te houden is om dagelijks hun medicijnen te slikken of om hun dieet vol te houden.
  • Het is sneller en goedkoper om je bloeddruk thuis te meten dan bij een dokter.

Nadelen

  • De meting is in sommige situaties onnauwkeurig. Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent of last hebt van hartritmestoornissen kun je de meting beter door een arts laten uitvoeren. Vraag voor meer informatie aan je arts of het wel of niet een goed idee is om het thuis te doen.

Welke bloeddrukmeters zijn betrouwbaar?

Je wilt natuurlijk een betrouwbaar apparaat kopen wanneer je een bloeddrukmeter aanschaft. Gelukkig heeft de Hartstichting een lijst van betrouwbare apparaten gepubliceerd (van het Dabl-instituut). Dit zijn alle bloeddrukmeters die getest zijn door het instituut. Als een bepaald product er niet op staat betekent dat overigens niet automatisch dat deze niet betrouwbaar is, maar dat deze (nog) niet aan een test is onderworpen.

Per merk

We zetten voor vier populaire merken de geteste modellen op een rij: Beurer, Inventum, Omron en Panasonic. Voor de volledige lijst volg je de link hierboven naar de website van de Hartstichting.

Beurer

Beurer

Beurer BM 35
Beurer BM 44
Beurer BM 45
Beurer BM 47
Beurer BM 55/ BM 66
Beurer BM 58
Beurer BM 60
Beurer BM 65
Beurer BM 85

Inventum

Inventum BDA432
Inventum BD632

Omron

Omron

Omron 705-IT
Omron 705-CP2
Omron MIT Elite en MIT Elite Plus
Omron M2
Omron M3
Omron M3IT
Omron M3 Comfort
Omron M6
Omron M6 Comfort
Omron M7
Omron M7 Intelli IT
Omron M10-IT
Omron IC-10

Panasonic

Panasonic

Panasonic EW 3106
Panasonic EW 3109

Thuis je bloeddruk meten

Wanneer je thuis je bloeddruk gaat meten, kun je deze tips gebruiken om een betrouwbaar resultaat te krijgen.

Hoe meet je je bloeddruk?

Om een goed en betrouwbaar resultaat te krijgen moet je je aan een aantal regels houden. Het is ten eerste belangrijk dat het apparaat dat je gebruikt betrouwbaar is. Gebruik bijvoorbeeld de lijst hierboven voordat je een bloeddrukmeter koopt.

  • Zorg dat je vijf minuten voor de meting rust neemt.
  • Drink geen cafeïne en rook niet voor de meting.
  • Zorg dat je de meting op een rustige plek uitvoert.
  • Zorg dat je bovenarm volledig ontbloot is.
  • Probeer stil te zitten en niet te praten tijdens het meten.
  • Meet je bloeddruk 7 dagen lang twee keer (’s ochtends en ’s avonds). Doe het dus niet te vaak!

 

Welke arm?

Artsen raden aan om je bloeddruk te meten bij beide armen. Als er een groot verschil is tussen je linker- en rechterarm kan dit duiden op problemen. Neem dan contact op met je arts.

Thuis je bloeddruk meten

Wat is een (te) hoge bloeddruk?

De bloeddruk door de dag heen verandert nogal. Daarom moet je ook twee metingen per dag doen gedurende een periode van zeven dagen. Een optimale bovendruk ligt tussen de 90 en 120 en de optimale onderdruk tussen de 60 en 80. Een normale bloeddruk kan tussen de 120 en 129 (bovendruk) en tussen de 80 en 84 (onderdruk) liggen. Een bloeddruk die normaal is maar aan de hoge kant ligt tussen de 130-139 (bovendruk) en 85-89 (onderdruk).

Een mild verhoogde bloeddruk is 140-159 (bovendruk) en 90-99 (onderdruk). Alles daarboven is hoge bloeddruk (hypertensie). Die bestaat in drie niveaus: graad 1 tot en met 3, waarbij graad 3 een ernstige hypertensie wordt genoemd.

Raadpleeg altijd uw arts bij een te hoge bloeddruk. De informatie op deze pagina is puur informatief.

Wat te doen bij hypertensie (hoge bloeddruk)

Wanneer je hebt gemeten dat je een (te) hoge bloeddruk hebt dan is het belangrijk om te gaan achterhalen wat daarvan de oorzaak is. De risico’s van een te hoge bloeddruk zijn onder andere hartinfarct of een beroerte. De kans op een hartinfarct wordt twee keer groter bij een te hoge bloeddruk. De kans op een beroerte is maar liefst vier keer groter. Je hoeft niet altijd behandeld te worden, maar bijvoorbeeld wel als je rookt of diabetes hebt. Ook helpt het vaak al enorm om meer in beweging te komen en gezond te eten.

Medicijnen

Wanneer een aanpassing van je levensstijl niet helpt of niet vol te houden is, kan een arts ervoor kiezen om je medicijnen voor te schrijven. Dit kunnen verschillende middelen zijn, waaronder bètablokkers, ACE-remmers en calcium-antagonisten. Het gebruiken van deze medicijnen betekent niet dat je je ongezonde levensstijl kunt voortzetten. Zo is het belangrijk om weinig alcohol te drinken en te proberen om gewicht te verliezen. Ook het eten van minder zout en het verlagen van je stress helpt enorm.

Levensstijl

Naast medicijnen kan een arts u (met klem) adviseren om uw levensstijl aan te passen. Voorbeelden zijn meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken en minder alcohol drinken.