De Apple TV is een mediacenter ontwikkeld door Apple. Het apparaat kan inhoud afspelen op een televisie. Denk hierbij aan inhoud zoals Netflix, YouTube, iCloud, Gamecenter of iedere PC of Mac die iTunes geïnstalleerd heeft. Sommige diensten zijn (nog) niet in alle landen beschikbaar.

Apple TV kopenJe sluit een Apple TV aan op je TV. Het is dus geen TV, maar een kastje dat je op je TV kunt aansluiten. In die zin is de Apple TV erg vergelijkbaar met Google’s (goedkopere) Chromecast.

Apple TV geschiedenis

De eerste Apple TV werd door het Amerikaanse bedrijf aangekondigd op 12 september 2006. De Apple TV was nog in ontwikkeling en werd toen nog iTV genoemd. In 2007 begon Apple echter met de naam Apple TV, omdat er een Brits bedrijf was dat de naam iTV reeds in gebruik had.

Steve Jobs Apple TV

Steve Jobs met de eerste Apple TV

Op 21 maart 2007 ging de Apple TV definitief in de verkoop voor €299. Op dat moment was het nog nodig om een computer met iTunes te hebben om de Apple TV te laten werken. In 2008 kwam Apple echter met een update die van de Apple TV een ‘zelfstandig’ apparaat maakte.

In 2010 werd een tweede Apple TV aangekondigd. Deze versie was veel kleiner en ging 720p (HD ready) video’s ondersteunen. Deze versie was een stuk kleiner, en direct ook een stuk goedkoper (119 euro in plaats van 299 euro).

De derde generatie Apple TV kwam in 2012. Vanaf dat moment werd het mogelijk om 1080p (Full-)HD video af te spelen (via bijvoorbeeld Netflix of iTunes). In 2013 kwam er een gereviseerde versie van de derde generatie uit. Hier zat onder andere een nieuwe chip in.

Inmiddels is er de Apple TV 4. Hier hebben we lang op moeten wachten, maar het was het waard. Deze nieuwe Apple TV heeft een hele snelle A8-chip en ondersteunt Full HD (1080p) beelden.

Apple TV kopen? Je kunt dan nog altijd overwegen om voor de derde generatie te gaan, deze is namelijk €100 goedkoper.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Apple TV kopen

Apple TV kopen? In Nederland kun je natuurlijk terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Daarnaast kun je je Apple TV ook online bestellen bij meerdere webshops. Bij Bol.com kost de nieuwste Apple TV slechts €179!

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Naast Bol.com zijn er nog genoeg andere winkels, zoals Mediamarkt, Dixons en andere Apple resellers die de Apple TV verkopen. Wij geven zelf echter de voorkeur aan Bol.com omdat deze binnen één dag leveren (op werkdagen vóór 23:00 uur besteld, de volgende dag in huis!).

De Apple TV heeft 2 jaar garantie (Carry-in-garantie) en kan zowel per Wi-Fi als via ethernetkabel aan het internet worden aangesloten. Bij het Apple TV kopen is het dus belangrijk om te zorgen dat je even navraag doet over de garantie.

Apple TV ondersteuning

Apple TV ondersteunt een breed scala aan streamingdiensten, zoals Netflix, TED, YouTube en Vimeo. Voor een volledig overzicht van de door Apple TV ondersteunde apps en diensten, neem een kijkje op de pagina Apple TV apps.

AirPlay

Apple TV AirPlay games

iPad games op je TV spelen (foto via Apple)

AirPlay is de techniek waarmee je draadloos materiaal vanaf je Mac of iOS-apparaten (iPad/iPhone) naar je TV kunt streamen. Ook kun je je scherm synchroon weergeven. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld met je iPad vakantiefoto’s en -filmpjes op je TV wilt laten zien. Ook je visite kan via AirPlay materiaal delen op jouw televisie. Met AirPlay kun je ook iPhone- en iPad-games op je TV afspelen.

AirPlay wordt ondersteund vanaf de derde generatie Apple TV (en hoger). De Apple TV wordt gebruikt om de TV te linken aan een ander Apple-apparaat zoals je Mac, iPad of iPhone. Dit gaat allemaal via het draadloze netwerk. Je moet je Apple TV dus wel draadloos aansluiten op het internet.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Alle apps die AirPlay ondersteunen hebben een icoontje waarmee je direct contact kunt maken met de Apple TV om naar je TV te streamen. Zijn er meerdere Apple TV’s op één netwerk aangesloten? Dan kun je een Apple TV kiezen om de content naartoe te streamen. Staat je Apple TV er niet bij? Controleer dan of deze is aangesloten op hetzelfde draadloze netwerk als je iPhone, iPad of Mac.

Apple TV 4

De Apple TV 4 is de huidige generatie van de Apple TV. Deze is (na lang wachten) in 2015 uitgebracht. De grootste vernieuwingen ten opzichte van de Apple TV 3:

  • Ondersteuning voor Dolby Digital Plus 7.1 audio
  • De M-JPEG 720p video codec is komen te vervallen
  • De content is enorm toegenomen; Disney Channel, HBO Now en veel meer

De grootste verandering is echter de afstandsbediening en het nieuwe besturingssysteem (tvOS). Het nieuwe tvOS is een variant op het mobiele besturingssysteem iOS, maar dan voor de Apple TV. Het tvOS is gelanceerd met de Apple TV App Store. Ontwikkelaars kunnen nu op grote schaal apps gaan ontwikkelen voor de Apple TV. Dit is een vernieuwing waar al jaren over gespeculeerd werd en zal de Apple TV dan ook een stuk populairder maken.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Siri en Afstandsbediening

De nieuwste Apple TV is ook uitgerust met Siri, Apple’s “assistent” met spraakherkenning die we al kenden van de iPhone en iPad. Je kunt Siri ‘opdrachten’ geven via de microfoon in de nieuwe afstandsbediening van de Apple TV. De afstandsbediening is ook volledig vernieuwd. Hij is groter dan de oude afstandsbediening en is voorzien van allerlei sensoren, een microfoon (voor Siri) en een aanraak-gevoelig scherm dat je kunt vergelijken met het touchpad van een MacBook.

De Apple TV 4 is onmisbaar voor de echte Applefreak

Misschien heb je hem al eens in de winkel zien staan: de Apple TV 4. Voor veel mensen blijft dit product echter een raadsel. Want wat is het nu eigenlijk, en voor wie dit apparaat bedoeld? De Apple TV is een draadloze mediaspeler die je koppelt aan het netwerk in je huis. De Apple TV heeft dus geen snoeren of aansluitingen waar je een harddisk op aansluit. Alles het ‘verkeer’ verloopt via het netwerk.

Hoe werkt de Apple TV 4?

De Apple TV maakt via het netwerk verbinding met alle andere Apple apparaten die je in huis hebt. Je iPhone bijvoorbeeld. Maar ook je iPad en je iMac. Je kunt informatie zoals films, muziek of foto’s vanaf deze devices naar de Apple TV sturen en daarop afspelen. Daarnaast staat de Apple TV in contact met de iTunes store en de Apple App Store. Je kunt je aankopen dus ook op het scherm van de Apple TV streamen. De Apple TV werkt via het besturingssysteem tvOS. Je kunt de Apple TV heel eenvoudig bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Deze heeft een touchpad, je hoeft hem in principe dus alleen maar aan te raken. Je kunt echter ook gebruik maken van het spraak gestuurde programma Siri. Door middel van een microfoon in de afstandsbediening kun je dan opdrachten geven die de Apple TV uit zal voeren.

Apple TV vooral handig voor Apple gebruikers?

De Apple TV 4 is bedoeld om te gebruiken in combinatie met andere Apple apparaten. Of jij wat aan de Apple TV hebt, hangt dus sterk af van de andere merken die je in huis hebt. Als je veel Apple producten gebruikt is de Apple TV een onmisbare aanvulling op je verzameling. Toch is de Apple TV 4 ook goed te gebruiken als je verder geen Apple devices hebt. Dit is dankzij het feit dat er veel losstaande apps voor Apple TV 4 zijn.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Apple TV 3

Apple TV

Apple TV 3

De vorige generatie Apple TV (3) wordt nog steeds verkocht. Deze is logischerwijs een stuk goedkoper (€79,99 bij Bol.com) dan de nieuwste Apple TV. Toch zouden wij zelf altijd voor de Apple TV 4 gaan, want de Apple TV-apps zijn een enorme toevoeging die je niet wilt missen.

FAQ

Veelgestelde vragen over de Apple TV.

Hoe veel kost de Apple TV en waar kan ik hem kopen?

De (nieuwste) Apple TV kost €179 (voor 32GB) of €229 (voor 64GB). Zelf raden wij altijd aan om de Apple TV bij Bol.com te bestellen, maar hij is ook op veel andere plekken te koop (zoals in de Apple Store, MediaMarkt en andere winkels).

Hoe bepaal ik of ik 32 of 64 GB nodig heb?

Je kunt de opslagruimte op je Apple TV niet zelf beheren, dit gebeurt allemaal achter de schermen op basis van tvOS. Als je de versie van 64GB kiest kan het soms wat sneller en soepeler lopen dan op de versie met 32GB. In de praktijk zul je hier niet heel veel verschil merken.

Wat is tvOS?

tvOS is het operating systeem dat werd gelanceerd met de Apple TV 4. Doordat tvOS een eigen App Store heeft kunnen developers nu hun eigen apps ontwikkelen voor de Apple TV. Zo zijn er bijvoorbeeld apps van Netflix, NPO en meer. De oudere Apple TV’s (3 en eerder) draaien niet op tvOS en ondersteunen dit dus niet.

Kan ik mijn oude Apple TV “upgraden” om de nieuwe features te krijgen?

Nee, de Apple TV is volledig vernieuwd. Wil je de nieuwe features gebruiken dan zul je ook een nieuwe Apple TV (4) moeten kopen. Als het al zou kunnen zou de ervaring ook een stuk minder worden, want de oude Apple TV heeft een zwakkere processor die niet geschikt is voor de nieuwe features.

Kan ik de Apple TV 4 jailbreaken?

De hackers van Pangu zijn er in geslaagd om een Apple TV 4 jailbreak te maken. Je hebt hier als gebruiker echter helemaal niets aan en bovendien is het af te raden om hier gebruik van te maken als je niet weet wat je doet.

Hoe krijg ik apps op mijn Apple TV?

Via de tvOS App Store kun je apps downloaden. In deze app store staan zowel gratis als betaalde apps. In die zin werkt het hetzelfde als de App Store die je kent van je iPhone of iPad.

Welke apps zijn er (al) beschikbaar voor de Apple TV 4?

De kans is groot dat veel bedrijven apps gaan ontwikkelen voor de Apple TV. Netflix staat er sowieso al op, en daarnaast zullen Fox Sports en NPO ook beschikbaar zijn.

Hoe sluit ik de Apple TV aan op mijn TV of beeldscherm?

Om de Apple TV aan te sluiten op je televisie of beeldscherm heb je een HDMI-kabel nodig. Deze zit helaas niet in de doos van de Apple TV. Gelukkig zijn HDMI-kabels niet al te duur (kijk bijvoorbeeld eens op Bol.com).

Ik ben mijn Remote kwijt/mijn Remote is kapot, kan ik deze los kopen?

De Apple TV 4 Remote is ook los te koop. Let op; deze werkt alléén met de Apple TV 4.

Werkt Siri Search in alle apps voor de Apple TV?

Bij de aankondiging van de nieuwe Apple TV heeft Apple gezegd dat de Siri-zoekfunctie zal werken met alle “populaire diensten” zoals Netflix, iTunes, Showtime, Hulu en HBO. Meer services zullen ongetwijfeld worden toegevoegd, maar daar is op dit moment nog niet veel over bekend.

Hoe zit het met de audio output?

De Apple  TV heeft geen AUX-aansluiting. De output gaat dus via het HDMI-apparaat waarop je je Apple TV hebt aangesloten. Je kunt wel een Airport Express kopen en deze als “AirPlay”-bestemming kiezen.

Kan ik de icoontjes bovenin mijn Apple TV-scherm aanpassen?

Ja. Je kunt de “top shelf” (zoals Apple het noemt) aanpassen. Je kunt hier maximaal vijf apps in kwijt. Wanneer je één van de vijf iconen selecteert zal er content worden getoond die gerelateerd is aan die app (zoals previews van beschikbare media).

Hoe veel afstandsbedieningen ondersteunt de Apple TV?

De Apple TV kan maximaal vier afstandsbedieningen tegelijk ontvangen. Echter, het gaat hier om maximaal één Apple TV Remote. Als je bepaalde games multiplayer wilt spelen heb je minstens één controller nodig die geen Siri Remote is.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Apple TV met korting kopen?

Apple TV kopen met korting? De nieuwste generatie Apple TV is niet met korting verkrijgbaar. De prijs is namelijk vastgelegd door Apple. De derde generatie Apple TV (de vorige) is af en toe wel verkrijgbaar in combinatie met een leuke aanbieding, waardoor je deze soms iets goedkoper zult kunnen kopen dan de adviesprijs. Toch raden wij je aan om gewoon de Apple TV 4 te kopen. Hierin zitten alle nieuwste features en bovendien kun je er apps op installeren. Dit is echt een gemis op de Apple TV 3.

Het zou wel kunnen dat Apple in de komende jaren weer een nieuwe Apple TV zal gaan uitbrengen. Dan wordt de Apple TV 4 uiteraard weer goedkoper. Ook dan zal je weer niet de nieuwste features hebben die Apple tegen die tijd in de nieuwere generatie zal implementeren. Het blijft dus altijd een lastige afweging om wel of niet voor de nieuwste Apple TV te gaan.

Apple TV Reviews

Er zijn veel reviews te vinden over de Apple TV, zowel over de nieuwste als de vorige generatie. Deze zijn vrijwel allemaal zeer positief. Het enige puntje van kritiek dat te vinden is over de Apple TV is dat deze niet standaard geleverd wordt met een HDMI-kabel, terwijl je die wel nodig hebt om hem aan je televisie of beeldscherm aan te sluiten. Dit is een beetje jammer, maar gelukkig zijn HDMI-kabels niet duur. Daarnaast hebben veel mensen tegenwoordig thuis nog wel een ongebruikte HDMI-kabel liggen.

De grote pluspunten die over de Apple TV genoemd worden in verschillende reviews, zijn de (nieuwe) afstandsbediening met touchpad. Dit werkt zeer intuïtief, zoals we dat van Apple gewend zijn. Daarnaast is de nieuwe Apple TV heel erg snel, en kun je er ook op gamen. De reviewers zijn over het algemeen zeer te spreken over deze features en het gemak waarmee de Apple TV bediend kan worden. Apple TV kopen? Bekijk de webshops hierbeneden!

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 4 reviews
by Maarten Gaastra on Apple TV - Vierde generatie

ik kan niet meer zonder

by Sandra Heuvelbeek on Apple TV - Vierde generatie

Ik vind het een geweldig apparaat zeker ook de afstandsbediening - kan niet meer zonder. Het lijkt duur maar geloof me; het is iedere euro waard.

by Lisa Montagne on Apple TV - Vierde generatie

De Apple TV is voor mij een onmisbaar apparaat. Ik had eerst de oude maar nu de nieuwe gekocht vanwege de afstandsbediening. In één woord: geweldig! Het enige dat ik jammer vindt is dat hij nog geen 4K ondersteunt, want ik heb thuis wel een 4K televisie.

by Koen van der Heuvel on Apple TV - Vierde generatie

Nu ik een iPhone en iPad heb is de Apple TV 4 een geweldige toevoeging aan mijn setup! Ik kan niet meer zonder! Zeker ook omdat ik het apparaat nu ook gebruik met Plex om mijn gedownloade films te kijken. Een uitkomst!