Apple TV HomeKit

Apple HomeKit

Op deze pagina vertellen we je hoe je een goede Apple TV HomeKit-setup neerzet. Zo kun je je Apple TV instellen als “hub” voor Apple HomeKit. Zo kun je op je iPhone of iPad (met iOS 10 of hoger) al je apparaten bedienen vanuit Apple’s woning-app. De beheerder van een woning kan deze apparaten ook op afstand bedienen wanneer hij of zij niet thuis is.

Om deze apparaten te bedienen als je niet thuis bent, heb je een “hub” nodig. Het apparaat dat je als hub instelt is – wanneer je niet thuis bent – je “poort” naar al je andere apparaten. Overigens is het wel belangrijk dat alle apparaten zijn aangesloten op hetzelfde iCloud-account (met hetzelfde Apple ID dus).

Apple TV HomeKit hub

Je Apple TV instellen als hub voor HomeKit? Dat is vrij eenvoudig als je een Apple TV 4 hebt. Bij oudere modellen zoals de Apple TV 3 is het helaas niet mogelijk om deze als hub in te tellen.

Je Apple TV instellen als HomeKit hub

Met de onderstaande stappen zou je in staat moeten zijn om je Apple TV in te stellen als “hub” voor HomeKit.

 1. Zorg eerst dat je Apple TV op hetzelfde WiFi-netwerk is aangesloten als alle HomeKit-apparaten.
 2. Controleer nu of je Apple TV aan hetzelfde iCloud-account is gekoppeld als al je andere (HomeKit-)apparaten.
 3. Ga nu naar Instellingen op je Apple TV.
 4. Klik op Accounts en dan op iCloud
  (Indien nodig: Log in met het juiste account)
 5. Kies onder HomeKit voor “Mijn huis”
 6. Kies voor verbonden

Lukt het niet?

Wanneer het met de bovengenoemde stappen niet lukt om je Apple TV aan te sluiten op je HomeKit, dan kun je het beste proberen je Apple TV eens opnieuw op te starten of te resetten. Ook kan het nuttig zijn om opnieuw in te loggen in het juiste iCloud-account. Dit is soms nodig om de HomeKit-koppeling te “triggeren”.

Ook kun je even controleren of je Apple TV een software update nodig heeft. Dit is voor veel problemen de makkelijkste oplossing.

HomeKit: de mogelijkheden

Met HomeKit kun je veel verschillende dingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld lampen van Philips Hue aansluiten op je HomeKit. Zo kun je vanaf al je Apple-devices de verlichting regelen in huis. Als je een slimme thermostaat hebt die gekoppeld kan worden, kun je met de Woning-app op iOS 10 zelfs de verwarming vast aanzetten voor je naar huis gaat.

In onderstaande video uit 2016 zie je een speech van Apple zelf over HomeKit.

Andere voorbeelden van HomeKit-koppelingen:

 • Je garagedeur open of dicht doen met je Apple-apparaat.
 • Je alarminstallatie aan of uit zetten.
 • Deuren op slot doen of van het slot halen met je Apple device.
 • En nog veel meer.