Je Apple TV als HomeKit HubHeb je een Apple TV 4 of Apple TV 4K? Dan kun je je Apple TV instellen als “basisstation” voor HomeKit! Ook de Apple TV 3 is hiervoor geschikt.

HomeKit is Apple’s protocol voor smart living. Zo kun je allerlei lampen (zoals die van Philips Hue) kopen die je vervolgens met je Apple-devices kunt bedienen.

Om je smart-apparatuur ook te kunnen bedienen als je niet thuis bent, heb je een “HomeKit Hub” nodig; een basisstation dat verbonden is met het WiFi-netwerk. Dit kan een iPad zijn, maar ook een Apple TV. Binnenkort kan je hiervoor waarschijnlijk ook de nieuwe HomePod gebruiken.

De kans dat je Apple TV altijd thuis staat is groter dan dat je iPad altijd thuis is. Je neemt je iPad ten slotte ook wel eens mee naar je werk of naar school. Daarom is het handiger om je Apple TV als HomeKit Hub in te stellen. Maar hoe doe je dit?

Je Apple TV als HomeKit Hub instellen

Om je Apple TV in te stellen als HomeKit Hub (of in het Nederlands: Woninghub) dien je het volgende stappenplan te volgen:

  1. Stel alle HomeKit-accessoires in in de Woning-app op je iOS-apparaat (iPhone of iPad).
  2. Zorg dat twee-factor-authenticatie is ingeschakeld voor jouw Apple ID. Ook iCloud-sleutelhanger moet ingeschakeld zijn om je Apple TV te kunnen instellen als Woninghub.
  3. Log in bij iCloud en de Apple TV wordt automatisch als Woninghub ingesteld. Als je dit wilt controleren, ga dan naar Instellingen > Accounts > iCloud. Hier vind je onder “HomeKit” de instellingen en welke HomeKit er is aangesloten.

Om je Woninghub correct te laten werken is het van belang dat deze op het WiFi-netwerk blijft aangesloten. Als je je Apple TV dus aansluit via de kabel dan zal hij niet meer werken en kun je je HomeKit-accessoires niet meer op afstand (als je niet thuis bent) bedienen.

Waarom een HomeKit Hub?

Het is niet verplicht om een HomeKit Hub in te stellen. Als je dit niet doet kun je je HomeKit-accessoires nog gewoon gebruiken, zolang je thuis bent en bent aangesloten op hetzelfde WiFi-netwerk. Het is echter heel handig om een HomeKit Hub in te stellen, omdat je zo altijd bij je HomeKit-accessoires kunt, ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Je kunt dan je lichten aandoen als je buurman belt en zegt dat er een inbreker in je tuin staat ;-). Dat zal deze persoon voldoende afschrikken.

Ook handig is het om te controleren of je alles wel goed hebt uitgezet toen je thuis wegging. Dit is vooral handig wanneer je met HomeKit niet alleen je lampen maar ook je ramen en/of deursloten kunt bedienen. Ben je vergeten de lampen uit te doen? Geen probleem! Dankzij de HomeKit Hub kun je gemakkelijk op afstand alle lichten thuis uitzetten. Ook wanneer je een slimme (HomeKit-compatible) thermostaat hebt kun je met HomeKit de verwarming aan of uitzetten.

Automatiseren met HomeKit

Wanneer je een HomeKit Hub hebt ingesteld, dan kun je ook “automatiseringen” instellen op basis van bijvoorbeeld je locatie. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je verwarming aan gaat als je weggaat van je werk of als je bijna thuis bent. Of dat je lampen automatisch aan gaan wanneer je bijna thuis bent.

Ook is het mogelijk om je garagedeur te automatiseren met HomeKit. Hiervoor heb je wel een garagedeur nodig die compatibel is met HomeKit, zoals de Chamberlain Smart Garage Hub. Met HomeKit is alles mogelijk qua automatiseringen thuis. Je doet er dus zeker goed aan om een HomeKit Hub in te stellen, of dit nou een iPad of een Apple TV is!