Apple TV bedienen met iPhoneBijna iedereen die een Apple TV 4 of Apple TV 4K heeft, weet dat het niet alleen mogelijk is om  de bijgeleverde Siri Remote te gebruiken om je Apple TV te bedienen, maar dat je ook je iPhone of iPad kunt gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is de Apple TV Remote-app te downloaden.

Wanneer je een iPhone hebt met iOS 11 (de nieuwste iOS), dan kun je deze Remote-app zelfs toevoegen aan het bedieningspaneel van je iPhone. Heel handig voor als je de Remote van je Apple TV even niet kunt vinden of als die aan de oplader ligt.

Apple TV bedienen met iPhone

Zodra je de Remote-app hebt geïnstalleerd, moet je ervoor zorgen dat zowel je iPhone als je Apple TV over de nieuwste software beschikken. Dit kun je doen door beiden via de Instellingen te updaten naar de nieuwste software. Als beide apparaten al volledig up-to-date zijn, dan kun je verder gaan.

De Remote-app instellen

Apple TV Remote AppDe volgende stappen kun je volgen zodra je de Remote-app hebt geïnstalleerd.

 1. Zorg ervoor dat je iPhone of iPad op hetzelfde WiFi-netwerk is aangesloten als de Apple TV.
 2. Open nu de Remote-app op je iOS-apparaat en selecteer “Voeg Apple TV toe”.
 3. Selecteer nu jouw Apple TV.
 4. Als het goed is, verschijnt er nu een 4-cijferige toegangscode op je televisie. Deze code dien je in te voeren in de Remote-app. Zodra je dit gedaan hebt zijn de apparaten gekoppeld en kun je je Apple TV gaan bedienen vanaf je iPhone.

De Apple TV Remote-app toevoegen aan het bedieningspaneel (Control Center)

Apple TV Control CenterZodra je de stappen hierboven hebt doorlopen, wil je de Apple TV Remote waarschijnlijk ook toevoegen aan het Bedieningspaneel van je iPhone. Het bedieningspaneel is het menu dat je ziet wanneer je van onderen naar boven veegt op je iPhone. Hier kun je onder meer de helderheid en het volume van je iPhone instellen, maar dus ook je Apple TV Remote vinden. Dit kan alléén op iPhones met iOS 11 of hoger. Om je Apple TV Remote app in het bedieningspaneel te krijgen, volg je de volgende stappen:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan
 2. Tik nu op het groene “Plus”-teken naast “Apple TV Remote”
 3. Veeg nu van beneden naar boven om het bedieningspaneel te zien.
 4. Tik vervolgens op Apple TV Remote.
 5. Je kunt nu je Apple TV bedienen vanaf je iPhone!

De Apple TV Remote-app gebruiken

Apple TV Remote appWanneer je de Apple TV Remote-app opent, zie je eigenlijk een soort kopie van de Apple TV-afstandsbediening.

Linksboven in het scherm vind je de knop “Apparaten”. Hier kun je selecteren welke Apple TV je wilt bedienen. Dit is handig wanneer er meerdere Apple TV’s op hetzelfde WiFi-netwerk zijn aangesloten.

Het lege vlak boven de knoppen kan gebruikt worden als “touchpad”, net als op de afstandsbediening van de Apple TV. Dit is in het begin misschien even onwennig, maar het went erg snel om de app op deze manier te gebruiken.

Vier knoppen onderin

Onderin vind je de vier knoppen die je ook op je Apple TV-afstandsbediening kunt vinden. De “Menu”-knop wordt gebruikt om terug te gaan naar het vorige scherm of menu en de Play/Pauze-knop wordt natuurlijk gebruikt om films/series te pauzeren en weer af te spelen.

De knop in het midden onderin is een soort Home-knop waarmee je terugkeert naar het Home-scherm van je Apple TV. Rechts onderin vind je nog een knop voor “Siri”, waarmee je de Apple TV kunt bedienen met spraakcommando’s (bijvoorbeeld “Open Netflix”).

Tekstvelden

Wanneer je op de Apple  TV een tekstveld selecteert, dan zal er in de iPhone-app een toetsenbord verschijnen. Dit is één van de handigste features van de Remote-app en zal je veel tijd schelen ten opzichte van het gebruiken van de Apple TV Remote.

Tijdens het afspelen

Apple TV Remote App - tijdens afspelenWanneer je een film of serie aan het kijken bent op de Apple TV, zal de Remote-app zich hierop aanpassen. Je ziet nu twee nieuwe knoppen: één om vooruit te spoelen en één om terug te spoelen. Door op een van deze knoppen te tikken, ga je 10 seconden vooruit of terug in de tijd. Er verschijnen ook knoppen om echt vooruit en terug te spoelen, hiermee kun je veel verder dan 10 seconden terugspoelen of juist doorspoelen. Ideaal dus!

Tot slot zie je rechts bovenin nu een nieuwe knop: “Details”. Wanneer je hierop tikt zul je naar een overzicht gaan van water nu wordt afgespeeld. Dit is vooral handig wanneer je je Apple TV gebruikt voor het afspelen van muziek. Je kunt dan instellen welke nummers er hierna moeten worden afgespeeld. Dit werkt een beetje zoals de muziek-queue in iTunes of Spotify.

Games spelen

Het is ook mogelijk om een Game te spelen met behulp van de Apple TV Remote-app. Normaal zou je hiervoor de Apple TV Remote als een soort “controller” gebruiken, maar je kunt hier ook prima je iPhone voor gebruiken!

Je kunt dit op twee manieren doen: gewoon beginnen met gamen in de standaard-Remote óf je kunt gebruik maken van de speciale Game-modus van de Apple TV Remote-app:

 1. Open een Game op je Apple TV
 2. Als de game compatible is met de remote-app, verschijnt er nu een “Controller”-icoontje bovenin het scherm van de Apple TV Remote-app (op je iPhone)
 3. Tik op dit icoontje en houd je iPhone of iPad nu horizontaal. De Apple TV Remote-app verandert nu in een soort Gaming-controller.

Apple TV Remote App controller

Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de website van Apple.