Heb je een Apple TV gekocht of cadeau gekregen en wil je weten hoe je deze moet aansluiten op je TV? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het Apple TV aansluiten proces moet gebeuren!

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Welke Apple TV heb je?

apple tv 4 remote

Apple TV 4 afstandsbediening

Voordat je begint met aansluiten is het belangrijk om vast te stellen welke Apple TV je hebt. Op dit moment is de kans het grootste dat je de Apple TV 4 óf Apple TV 3 hebt. De vierde generatie herken je vooral aan de afstandsbediening (zie afbeelding rechts).

De Apple TV 4 heeft ook meer functies dan de Apple TV 3. Deze heeft namelijk het nieuwe besturingssysteem tvOS met een eigen App Store. Hier kun je apps downloaden voor op je Apple TV. Dit heeft de Apple TV 3 niet.

Aansluiten

Zowel de Apple TV 3 als de Apple TV 4 sluit je aan je televisie aan met een HDMI-kabel. Daarnaast vind je in de verpakking een kabel om je Apple TV aan te sluiten op een stopcontact. De HDMI-kabel is (gek genoeg) niet meegeleverd bij de Apple TV. Heb je (nog) geen HDMI-kabel? Kijk dan eens op Bol.com, ze zijn niet duur. Of kijk eens op HDMI kabel kopen.

HDMI kabel

HDMI kabel

Zodra je de Apple TV in het stopcontact hebt aangesloten én op je televisie hebt aangesloten met een HDMI-kabel dien je de afstandsbediening te pakken. Afhankelijk van welke Apple TV je hebt kan deze er anders uit zien. De Apple TV 4-afstandsbediening staat in de afbeelding bovenin dit artikel.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Apple TV 4 kun je opladen met de meegeleverde Lightning-kabel. Je kunt ook de oplader van je iPhone of iPad gebruiken (deze hebben dezelfde aansluiting). De Remote werkt met Bluetooth, dus het maakt niet uit of je hem richting je Apple TV wijst of dat je hem gewoon in je hand houdt.

Als je de oude Apple TV (3) hebt dan is je afstandsbediening niet oplaadbaar – deze zou met een volle batterij geleverd moeten worden.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Beginnen met je Apple TV: instellen

Als je een iPhone hebt, dan is het erg gemakkelijk om je Apple TV (derde generatie of nieuwer) in te stellen. Hiervoor moet je overigens wel minimaal iOS 7 op je iPhone hebben. Je kunt op je iPhone alle instellingen goed zetten via Bluetooth. Voor de vierde generatie Apple TV heb je hiervoor minimaal iOS 9.1 op je telefoon nodig.

Vervolgens kun je de volgende stappen volgen om je Apple TV in te stellen:

  1. Apple TV 4: Druk het touchpad in en wacht tot de Apple TV is opgestart. Zorg dat je TV op de juiste zender staat (dezelfde ingang waarop je je Apple TV per HDMI-kabel hebt ingesteld).
    Apple TV 3: Druk op de ronde knop in het midden van je afstandsbediening en wacht tot je Apple TV is opgestart.
  2. Selecteer een taal voor je Apple TV (Nederlands of Engels bijvoorbeeld).
  3. Selecteer je land.
  4. Nu dien je te kiezen hoe je je Apple TV wilt instellen. Je kunt kiezen tussen handmatig of vanaf een iPhone.
  5. Wanneer je kiest voor iPhone, zorg dan dat je Bluetooth hebt ingeschakeld. Op je iPhone dien je nu het wachtwoord van je Apple ID in te vullen.
  6. Als je voor handmatig hebt gekozen: kies een WiFi-netwerk voor de internetverbinding van je Apple TV en vul vervolgens je Apple ID in.

Na de bovenstaande stappen ben je klaar om aan de slag te gaan met je Apple TV.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Aansluiten op het internet: twee manieren

ethernet kabel

Ethernet kabel

Zowel de Apple TV 3 als de Apple TV 4 hebben een WiFi-verbinding. Het kan echter zo zijn dat je internet dan niet snel genoeg is voor het streamen van HD-materiaal. Daarom kun je je Apple TV ook op het internet aansluiten met een Ethernet-kabel.

Deze kabels kosten weinig en zijn te koop bij alle grote (web)winkels. Dus ook bij Bol.com en Media Markt.

De Ethernet-kabel gaat met één uiteinde in je router of modem. Het andere einde steek je in de juiste aansluiting van je Apple TV. De onderstaande afbeelding laat de achterkant van een Apple TV 4 zien. De rode cirkel geeft aan waar de Ethernet-kabel in moet.

Apple TV 4 Ethernet

De Ethernet-aansluiting van de Apple TV 4 bevindt zich helemaal rechts.