Apple TV 4KVeel mensen vragen zich af; ondersteunt de nieuwe Apple TV (4) ook 4K video (Apple TV 4K)? Steeds meer TV’s hebben 4K-resolutie en dus is het logisch dat mensen willen weten of hun Apple TV dat ook zou kunnen. Zeker als je bijvoorbeeld net een nieuwe 4K Smart TV hebt gekocht wil je dat natuurlijk weten.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Apple TV 4K

Het antwoord is helaas: Nee, Apple TV heeft géén 4K-ondersteuning. De maximale resolutie die Apple TV ondersteunt is 1080p (Full HD). De verwachting van veel critici is dan ook dat de Apple TV (4) snel vernieuwd zal moeten worden als 4K straks de nieuwe standaard is (nu is dat eigenlijk nog 1080p). Want hoe lang Apple zal wegkomen met een 1080p-Apple TV is natuurlijk zeker de vraag.

Veel Apple-haters zeggen dan ook dat de Apple TV niet echt future-proof is. Daar tegenover kun je stellen dat het ook een beetje onzin is om een apparaat van 179 euro “future proof” te maken. In werkelijkheid is 4K “er” nog niet echt. Meer dan 95 procent van alle video content wordt momenteel nog via HD (1080p) verspreid, dus het zal zeker nog even duren voordat je 4K ondersteuning nodig hebt. Bovendien zal de nieuwe Apple TV tegen die tijd ongetwijfeld nog veel meer nieuwe features hebben die het de moeite waard maken om te upgraden.

Bekijk de Apple TV! (vanaf €174,95)

Bekijk op Bol.com

Daarnaast is het ook zo dat de HEVC (H.265) nog niet helemaal ‘klaar’ is. Video’s worden op een HEVC minder goed gerenderd dan bij een H.264/AVC. Dit komt doordat negen van de tien films op dit moment nog gefilmd zijn op “film” (in plaats van digitaal). Hierdoor kan er een soort “grain” in beeld komen die je bij H.264/AVC niet ziet, maar bij HEVC-verbinding wel. Apple gebruikt liever geen technologieën die er nog niet helemaal zijn, dus dit zal zeker ook een reden zijn geweest om nog even te wachten tot 4K video er écht klaar voor is.