apple tv 4k

Apple TV 4K

In september kondigde Apple de nieuwe Apple TV 4K aan. Deze Apple TV lijkt heel erg op zijn voorganger – de Apple TV 4 – maar heeft één belangrijke nieuwe feature: de mogelijkheid om te streamen in 4K-kwaliteit. Als je een TV hebt die 4K ondersteunt is de Apple TV 4K dus zeker de moeite waard!

Apple TV 4 vs. Apple TV 4K

De Apple TV 4 werd in 2015 gelanceerd en had als eerste Apple TV een eigen App Store dankzij Apple’s tvOS. Dit is een speciaal operating systeem voor de Apple TV waarop je dankzij de tvOS App Store ook apps kunt installeren, zoals Netflix. Op dat gebied is er  niets veranderd; dezelfde app store is nog steeds aanwezig op de Apple TV 4K en ook tvOS is ongewijzigd.

Geheugen en prijzen

Net als de vierde generatie Apple TV komt de 4K-versie in twee varianten: 32GB en 64GB. Ook hier is er dus niets veranderd. De prijzen zijn als volgt: 32GB kost 199 euro en 64GB kost 20 euro meer: 219 euro.

De oude Apple TV (4) kost nog steeds 159 euro voor 32GB en is helaas niet goedkoper geworden.

Beeld (Ultra HD vs. Full HD)

De Apple TV 4K kan – zoals de naam al doet vermoeden – streamen in een kwaliteit van 4K (2160p). De oudere Apple TV streamt in Full HD (1080p). Als jouw televisie ook 1080p (HD) is dan maakt het qua resolutie dus niets uit welke van de twee je koopt. 4K wordt ook wel Ultra HD genoemd.

Er zit een iets andere HDMI-poort op de Apple TV 4K. Dit is nodig om een HDMI-kabel te kunnen gebruiken die 4K ondersteunt. Een ‘ouderwetse’ HDMI-kabel werkt ook gewoon met de Apple TV 4K en je hoeft je dus geen zorgen te maken als je (nog) geen 4K-televisie hebt.

Processor en overige

De nieuwe Apple TV is ook een stukje sneller geworden dan zijn voorganger. Er zit een A10X Fusion-chip met 64‑bits architectuur in, terwijl de oude Apple TV het moest doen met een A8-chip met 64-bits architectuur. Ook is de Bluetooth-versie omhoog gegaan van Bluetooth 4.0 naar 5.0.

Overige specificaties en afmetingen

Beide Apple TV-modellen worden geleverd met dezelfde afstandsbediening en beschikken over een HDMI-poort (al verschillen deze iets van elkaar voor de ondersteuning van 4K). De twee Apple TV’s wegen precies evenveel en ook de afmetingen zijn precies gelijk.

Geen HDMI-kabel meegeleverd

Net als zijn voorganger wordt ook de Apple TV 4K weer zonder HDMI-kabel geleverd. Voor een apparaat van 200 euro vinden wij dat persoonlijk erg jammer. Niet dat het zo duur is om een HDMI-kabel los te kopen, maar je verwacht toch dat zoiets er dan standaard bij zit.

Wel zit er standaard een Lightning naar USB-kabel in de doos. Dit is dezelfde kabel die je ook gebruikt om je iPhone of iPad op te laden. Deze kabel heb je nodig om de afstandsbediening van je Apple TV op te laden. Er zit geen adapter bij, dus je zult hem in een USB-poort moeten steken óf gebruik moeten maken van de oplader van je iPhone.

Conclusie: Apple TV 4K het meest future proof

Je kunt dus concluderen dat de Apple TV 4K vooral leuk is voor mensen die ook een 4K televisie hebben. Heb je “nog” gewoon een Full HD televisie, dan is de Apple TV 4K nog niet per definitie de moeite waard. Dat is ‘ie natuurlijk wel wanneer je wilt anticiperen op de aankoop van een 4K-televisie.

Daarnaast is de Apple TV 4K iets sneller dan de vorige Apple TV. Voor een prijsverschil van 40 euro kan het natuurlijk wel erg aantrekkelijk zijn om helemaal “future proof” te zijn en dus voor de 4K-versie te kiezen.